Biedrība “Mūsmājas” ir realizējusi projektu “Cilvēks cilvēkam”, projekta galvenā ideja ir dot iespēju Preiļu novada senioriem tikties vienkopus, vai uzturēt attālinātu komunikāciju ar līdzcilvēkiem un dažādot ikdienu.

Projekts sākās ar puķu un garšaugu sēklu iegādi un dalīšanu senioriem. Seniori mājās uz palodzēm audzēja puķu un garšaugu stādus, un maijā tika rīkota stādu maiņa. Ar izaudzētajiem stādiem ne tikai mainījās, bet arī tos dāvināja saviem kaimiņiem un draugiem. Vasarā un rudenī ziedošās puķes priecēja gan pašus audzētājus, gan garāmgājējus.

Seniori ne tikai audzēja puķes, bet arī papildināja zināšanas par zemes sagatavošanu dārzeņu, puķu sējai, to audzēšanu un mēslošanu, kam jāpievērš uzmanība, pērkot minerālmēslus mazdārziņam. Daudz jautājumu bija par augu slimībām un kaitēkļiem. Dārzniece Sandra Ozola stāstīja un parādīja, kā pašiem no spraudeņiem izaudzēt un pavairot hortenzijas, kadiķus, upenes u.c., kā veidot jauno augļu koku vainagu, apgriezt kociņam zarus. Kā seniori atzina, Sandras Ozolas lekcijas bija ļoti praktiskas un interesantas.

Sevis izzināšanai bija veltītas psiholoģiskās lekcijas, tajās seniori izpildīja dažādus testus, caur spēlēm iejutās dažādās lomās. Pārrunāja savas izjūtas, dalījās ar citiem savos priekos un sarūgtinājumos.

Projekta laikā saskārāmies ar dažādiem izaicinājumiem, ne visas nodarbības varēja notikt klātienē, telpās, vai arī aktivitātēm bija jāietur pauze, jo pasliktinājās epidemioloģiskā situācija valstī.

Senioru vingrošanas nodarbības notika ierobežotā skaitā biedrības “‘Mūsmājas” telpās, kā arī Preiļu parkā. Vingrošanas nodarbības deva jaunas prasmes, enerģijas lādiņu, kas palīdz uzlabot ikdienu arī pēc projekta noslēguma.

Radošās nodarbības senioriem notika gan klātienē, gan neklātienē, piemēram, adīt pratējas mājās adīja zeķes, kas pēc tam tiks dāvinātas Preiļu pansionāta iemītniekiem. Seniori adīja gan sev, gan saviem mīļajiem šalles, cepures, cimdus ar atstarojošu dziju, lai tumšajā laikā būtu redzami ceļu satiksmes dalībniekiem, tā sargājot sevi un savus mīļos cilvēkus.

Galvenais ir ne tikai ņemt, bet arī dod un dalīties ar citiem, tieši tāpēc projekta devīze ir “Cilvēks cilvēkam”!

Projekts tiek finansēts A/S “Latvijas valsts meži” Sociālās palīdzības programmas ietvaros, ko administrē Fonds Ziedot.lv

Biedrības “Mūsmājas”

valdes locekle Elma Aksjonova