Kultūrā

Nākamnedēļ, no 7. līdz 11. decembrim, katru vakaru plkst. 22.05 Latvijas Radio 1 ēterā izskanēs pirmie radiolasījumi latgaliski – Ilzes Spergas stāstu krājuma “Dzeiveiba” stāsti. Radiolasījuma mākslinieciskais vadītājs ir Kristaps Rasims, bet stāstu klausāmās versijas galvenā balss – Latvijas Nacionālā teātra aktrise Inga Misāne-Grasberga.

Ilzes Spergas debijas stāstu krājumā “Dzeiveiba”, kas izdots 2014. gadā, apkopoti deviņi līdz tam nepublicēti vai internetā fragmentāri publicēti stāsti latgaliski. Radiolasījuma versijā būs iemūžināti seši no tiem – 7. decembrī skanēs stāsts “Marabeju kolns”, 8. decembrī “Puika mežā”, 9. decembrī “Laime, 10. decembrī “Duraceņš” un “Stuosts par suneiti”, bet 11. decembrī radiolasījumi noslēgsies ar stāstu “Deputats”. Katru vakaru gaidāms gandrīz stundu garš ieraksts. Tāpat visi stāsti jau 7. decembrī būs pieejami klausītājiem Latvijas Radio mājaslapā un latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv. “Dzeiveiba” radiolasījumi būs pirmais līdz šim audio versijā pilnībā ierakstītais un Latvijas Radio “Radioteātrī” izskanējušais darbs.

Stāstu krājums “Dzeiveiba” savulaik saņēma Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks” kā labākais sniegums literatūrā 2014. gadā, kā arī Ilze Sperga par “Dzeiveiba” tika nominēta Latvijas Literatūras gada balvas “LaLiGaBa” kategorijā “Gada debija”. Stāstu krājuma redaktore Anna Rancāne par to savulaik teikusi: “Ilzes Spergas stāstos dzīvo mazie ļaudis. Tie, par kuriem jau Svētajos Rakstos sacīts, ka tieši viņiem Dievs atklājis debesu valstības noslēpumus. Un bēda esot tiem, kuri nodarīs pāri kaut vienam no tiem mazajiem. Brīžiem lasot uznāk smagums no tik skaudra dzīves materiāla, bet grāmatas nosaukums ir “Dzeiveiba”, un tas liecina, ka viss beigu beigās tomēr pavērsīsies uz gaišo pusi. Šie ir stiprās Latgales stiprie stāsti.”

Aktrise Inga Misāne-Grasberga, kura ir “Dzeiveiba” radiolasījumu galvenā balss un nāk no Ludzas novada Mērdzenes puses, par darbu pie stāstu audio versijas saka: “Tas man bija kā liels pagodinājums, tā reizē arī pārdzīvojums, vai to vispār spēšu paveikt, jo līdz šim ar latgaliešu literatūras tekstiem nebiju saskārusies. Stāstu krājuma “Dzeiveiba” nosaukums tik precīzi atbilst tam, kas ir stāstos – dzīvība it visā: darbībās, dabā, attiecībās un arī dzīvniekos. Brīžiem man bija kamols kaklā no tā, cik dziļi sāpīti, bet reizē arī viegli Ilze ar vārdiem izteikusi sajūtas.” Līdzās Ingas balsij “Dzeiveiba” radiolasījumos ieskanas arī citas lielāku un mazāku ierunātāju balsis, jo īpaši no Kārsavas un Preiļu puses. Tāpat stāstu audio versiju papildina ieraksta mākslinieciskā vadītāja Kristapa Rasima radītā skaņu ainava.

Stāstu krājuma “Dzeiveiba” radiolasījumi tapuši ar Valsts kultūrkapitāla fonda programmas “KultūrELPA” un Latvijas Radio finansiālu atbalstu. Radiolasījumu ieraksta projektu īsteno biedrība “LgSC”, sadarbojoties ar Latvijas Radio Latgales studiju. “LgSC” un LR Latgales studija cer, ka turpmāk radiolasījuma formātā izskanēšanai Latvijas Radio “Radioteātrī” reizi gadā varētu sagatavot vismaz vienu latgaliešu literatūras darbu.

Plašāka informācija:

Edīte Husare
Biedrība “LgSC”
lgsc@lgsc.lv
+371 29509672
www.lgsc.lv