Preiļu novadā Pagastos Iedzīvotājiem

Kultūras ministrijas īstenotajā programmā “Grāmatu iepirkuma programma publiskajām bibliotēkām” no Latvijas Nacionālās bibliotēkas saņemta augstvērtīga daiļliteratūra, nozaru un bērnu literatūra. Preiļu reģiona bibliotēkas ir saņēmušas 1012 grāmatu eksemplārus 9689,86 EUR vērtībā. Preiļu Galvenās bibliotēkas krājumu papildina 70 grāmatu eksemplāri 862,27 EUR vērtībā. Ar jauno grāmatu sarakstu var iepazīties.

Preiļu Galvenā bibliotēka pagarina pieteikšanos konkursam uz galvenā bibliotekāra amatu Bērnu literatūras nodaļā. Ar prasībām un darba pienākumiem varat iepazīties. Lai pieteiktos vakancei,  līdz 2021. gada 5. decembrim nepieciešams iesniegt CV un motivācijas vēstuli bibliotēkā vai sūtīt pa pastu (adrese: Kārsavas iela 4, Preiļi, LV-5301) vai uz e-pastu ilona.skorodihina@preili.lv.

No 16.  novembra Aglonas bibliotēkā  apskatāma Latgales brīvo mākslinieku asociācijas gleznu izstāde  “Dzimtās zemes burvība”. Izstādes  darbu autori – Marija Safronova, Tatjana Ruskule, Margarita Trule, Larisa Sergejeva, Viktorija Donike ir iemūžinājuši burvīgus dzimtās zemes dabasskatus, gan klusās dabas ainas. Kopumā izstādē ir apskatāmas 15 gleznas, kas atklāj mākslinieku radošo enerģiju, izjūtas un vērtības. Izstāde Aglonas bibliotēkā būs apskatāma līdz 16. decembrim.

No  26. novembra Aglonas bibliotēkas pieaugušo literatūras nodaļā ir apskatāma izstāde “Advente – kā ceļš uz atkalredzēšanās, satikšanās svētkiem ar sevi pašu”. Bet bērnu literatūras nodaļā – izstāde “Balti nāca Ziemassvētki”. Bērni pašlaik čakli lasa “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas – 2021” kolekcijas grāmatas. “Šajā gadā aktīvi lasīšanā iesaistījušies paši mazākie – pirmskolas izglītības iestādes audzēkņi. Tā kā tikšanās klātienē pagaidām nenotiek, bibliotekāres jau otro reizi sagatavoja skaistas grāmatu kastes ar uzdevumiem, pārsteigumiem katrai grupiņai. Paldies audzinātājām par atsaucību! Saņēmām arī mēs dāvanu no bērniem – zīmējumus par izlasītajām žūrijas grāmatām,” stāsta Aglonas bibliotēkas vadītāja Dzintra Savitska.

10. decembrī plkst. 10.00 Ārdavas bibliotēka aicina uz radošajām darbnīcām, kur, kopā pavadot laiku, tiks meistarotas Ziemassvētku rotas (zvaigznes). Ikviens darbnīcas apmeklētājs varēs sasildīties ar tasi silta kakao dzēriena un apskatīt jaunāko grāmatu izstādi bibliotēkā.

Sīļukalnu bibliotēkā darbu nupat uzsākusi jauna bibliotēkas vadītāja Maruta Beča. Bibliotekāra darbs viņai nav svešs, jo pirms 18 gadiem strādājusi par bibliotekāri Rožkalnu bibliotēkā. “Šobrīd daudz kas ir mainījies un jāapgūst jaunas lietas, bet galvenais, lai lasītāji nāk un apmeklē bibliotēku,” stāsta jaunā Sīļukalna bibliotēkas vadītāja Maruta Beča.

Riebiņu bibliotēkā Ziemeļvalstu literatūras nedēļas ietvaros Riebiņu vidusskolas 3.klases skolēniem norisinājās pasākums “Pērļu zvejnieces stāsts”, kura laikā tika lasīts fragments no Kārinas Ērlandsones grāmatas “Pērļu zvejniece” un bērni zīmēja savus sapņus, bet 7.a klases audzēkņi iepazina Ziemeļvalstis un lasīja fragmentus no Kairi Lookas grāmatas “Pija Prjaņika un bandīti”.

No 16. līdz 30. decembrim Riebiņu bibliotēkā skatāma Ilzes Grigules radošo darbu izstāde “Iedvesma”. “Kad pār zemi biežāk klājas miglas vāli, kad debesīs  žēli skan dzērvju atvadu saucieni, kad daba pamazām zaudē savu krāsu krāšņumu, tad gribas paņemt rokās krāsainus dzijas kamolus un radīt…  Rokdarbi –tā ir aizraušanās, hobijs  un dzīvesveids. Tā ir brīnišķīga sajūta, kad tavās rokās rodas jauna šalle, vai auskari vai rūķītis. Idejas un tēli atnāk, kad sirds ir mierīga. Bēdu, nemiera un stresa laikā adatas, kamoli, pērles  atpūšas un gaida. Bet vislabākā sajūta ir tad, kad mani darbiņi spēj iepriecināt citus,” tā par savu vaļas prieku raksta izstādes darbu autore, Riebiņu vidusskolas skolotāja Ilze Grigule.

Vēl līdz 9. decembrim var paspēt apskatīt novadpētniecības izstādi “Pagasta lepnums”, kurā tiek  iepazīstināts ar Riebiņu pagasta iedzīvotājiem, kuri no 2005. līdz 2020. gadam saņēmuši Riebiņu novada Atzinības rakstu.

Informāciju sagatavojusi:

Preiļu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste
Dagnija Dudarjonoka