Preiļu novadā

Pašā rudens spozmē, 19. oktobrī, zelta kāzas svinēja un uz kopdzīves 50 gadiem atskatījās Ailita un Andris Māris Lāči. Skaistajā dzīves jubilejā zelta pāri sumināja Preiļu novada domes priekšsēdētāja otrā vietniece Anita Brakovska un Labklājības pārvaldes direktore Sandra Sprindža, novēlot gaviļniekiem stipras veselības, mīlestības un saticības piepildītus arī turpmākos gadus.

Sarunām un dzīves atziņām ritot, zelta pāris izveda cauri savas kopdzīves līkločiem. Sieviņas Ailitas dzimtā puse ir Gulbene, savukārt vīrs Andris nāk no Rīgas, kur abu ceļi arī krustojušies. Ailita 17 gadu vecumā galvaspilsētā ieradusies mācīties medicīnu un pavisam amizantā veidā iepazinusies ar Andri. Gadu vēlāk, aizsākoties skaistam mīlas stāstam un kopdzīvei, jaunie cilvēki pieņēmuši lēmumu mīt gredzenus. Laulība tika reģistrēta 1971. gada 19. oktobrī Rīgas dzimtsarakstu nodaļā. Lai gan šodien, kāzu jubilejas datumā, ir pavisam silti atvasarīgs laiks, Ailita kāzu dienu atminas drēgnu un lietainu. Apkārt savijušies lieli dzeltenu lapu kalni, ielas pielijušas un slidenas, bet valdījis patīkams satraukums un līksms prāts.

Turpinot šķetināt savu ģimenes stāstu, Ailita atklāj, kā ar vīru pārcēlušies no Rīgas uz dzīvi Sīļukalnā. Pavisam nesen, trīs gadus atpakaļ, pāris piepildīja savu sapni un iegādājās māju Preiļos. Pilsēta ar savu šarmu un noskaņu apbūrusi jau no pirmās dzīves dienas Latgalē.

Lāču ģimene izaudzinājusi, izskolojusi četrus bērnus un šobrīd ir bagāti ar kuplu dzimtas turpinājumu – astoņiem mazbērniem un diviem mazmazbērniem. Lai gan ģimenes atvases dzīvo dažādos pasaules nostūros, jubilāriem ir gandarījums par saviem tuviniekiem un prieks par sirsnīgiem atkal satikšanās brīžiem.

Šodienas pāris pavada rūpējoties viens par otru. Ailita aktīvi iesaistās sabiedriskajā dzīvē, brīvajos brīžos uzdejo kopā ar Sīļukalna senioru dāmu deju grupu “Pagrieziens”, restartam un enerģijas uzlādei regulāri dodas pastaigās Preiļu parkā. Vīrs Andris veselības apsvērumu dēļ ir ļoti piesardzīgs un ikdienas gaitas pavada atpūšoties mājās.

Jautājot par būtiskāko laimīgas laulības saglabāšanā, gaviļnieki atzīst, ka kopdzīve ir sarežģīta lieta, kas jākopj gan no vienas, gan no otras puses. Tā ir piepildīta gan ar baltiem un laimīgiem brīžiem, gan ar smagu darbu un rūgtām rūpju dienām. Neskatoties uz visu piedzīvoto un pārdzīvoto ir jābūt pacietīgiem, saprotošiem un jāmāk arī piekāpties otra labā.

Garo zelta kopdzīves ceļu Ailita un Andris ir pavadījuši ļoti dinamiski un šobrīd paši nespēj noticēt realitātei, ka ir aizvadīts pusgadsimts kopā. Vēlam pārim stipru veselību, lielu gara spēku un lai mīlestība pavada arī turpmākos dzīves gadus!

Laine Giluče,

Preiļu novada pašvaldības mājaslapas satura redaktore