Preiļu novadā Kultūrā

Jāņa Ivanova dienas Preiļos notiek atkal! Nu jau ceturto gadu pēc kārtas,  lai arī pandēmijas plosītos apstākļos, pateicoties Preiļu novada pašvaldības un VKKF Latgales programmas atbalstītajam projektam Izcilā komponista Jāņa Ivanova dienas Preiļos,  Preiļu Mūzikas un mākslas skola organizē izcilā latviešu komponista Jāņa Ivanova piemiņas pasākumus Preiļos. Jānim Ivanovam šogad  115!

Preiļu kultūras centrā notikušajā  pasākumā tika apbalvoti 3.  Jaundarbu konkursa mūzikā un mākslā (veltīts komponista Jāņa Ivanova piemiņai) Grand Prix ieguvēji. Žūrijas komisija mūzikā (Dr. Art, profesors, komponists Ēvalds Daugulis, Dr. paed., koru virsdiriģents, komponists Jevgēnijs Ustinskovs un Daugavpils Universitātes Mūzikas katedras vadītājs, pianists, komponists Gļebs Beļajevs) lēma, ka galvenā balva Grand Prix mūzikā šogad dodas uz Enguri, jo augstāko punktu skaitu skicējumu un vokalīžu konkursā ir ieguvusi Engures Mūzikas un mākslas skolas audzēkne Anna Lāce (pedagogs Elīna Šteinharde-Kumalāne) par darbu Saules meita.

Žūrijas komisija mākslā (Ilūkstes mūzikas un mākslas skolas direktore, māksliniece Ilona Linarte-Ruža un Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola skolotājas  Mg. Paed., Bak. Art., māksliniece Dita Kiceja-Slavicka un Bak. Art., māksliniece   Dace Abricka) lēma, ka galvenā balva Grand Prix mākslā paliks Preiļos. Tā tika piešķirta Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēknim Daniilam Grigorjevam  (pedagogs Kazimirs Anspaks)  par darbu Mūzika dabā.

Galvenās balvas autore ir Preiļu Mūzikas un mākslas skolas skolotāja, māksliniece Ilona Abdulajeva. Visi J. Ivanova konkursa darbi ir skatāmi izstādē Jānis Ivanovs krāsās un skaņās Preiļu Mūzikas un mākslas skolas zālē, iepriekš piesakoties pa tālruni 29610964.

Pasākuma koncertdaļa šogad izskanēja pianisma zīmē. Koncertu ieskandināja Preiļu Mūzikas un mākslas skolas klavierspēles audzēkne Valērija Dementjeva (pedagogs Irīna Skvorcova) ar J. Ivanova Prelūdiju laminorā.  Turpinājumā vārds tika dots Jāzepa Vītola mūzikas akadēmijas profesoram Ventim Zilbertam, kurš ieskicēja gan Jāņa Ivanova daiļrades līkločus, gan priecēja klausītājus ar meistarīgo J. Ivanova skaņdarbu atskaņojumu. Taču šoreiz galvenais notikums bija J. Ivanova klaviermūzikas CD Autogrāfs atvēršanas svētki. Mākslas maģistres, pianistes un pedagoģes Lauras Tamanes sniegumā iemūžināti klavierskaņdarbi: Prelūdija Autogrāfs reminorā, Sonāte klavierēm un mūzika kinofilmai Salna pavasarī (1955.gads, pirmā versija).

Laura Tamane gan iepazīstināja klausītājus ar CD tapšanas ideju un gaitu, gan  arī atskaņoja J. Ivanova prelūdiju un fragmentus no mūzikas kinofilmai. Sajūsmā uzzinājām  par Jāņa Ivanova vēl nepublicēto skaņdarbu (saņēmām dāvinājumā rokraksta kopiju) Auf wiedersehn (Uzredzēšanos) klavierēm, kuru Jānis Ivanovs bija uzrakstījis divas dienas pirms savas 17. dzimšanas dienas. Iespējams dāvana pašam sev dzimšanas dienā! Lauras Tamanes sniegumā tā skanēja apbrīnojami!