Veselība

Sestdien, 9. oktobrī, tiks uzsākta jauna izbraukuma vakcinācijas forma, kas ļaus veikt vakcinācijas pakalpojumu pēc iespējas tuvāk cilvēka dzīves vietai  – SPKC mobilais zobārstniecības transports, kurā iedzīvotājiem būs iespēja saņemt vakcīnu pret Covid-19, dosies pie iedzīvotājiem kopā ar autoveikalu transportu to ikdienas maršrutos un pieturvietās iedzīvotājiem ierastajās dienās. Izbraukuma vakcinācijā tiks vakcinēts ar Pfizer un Janssen vakcīnām.

Pirmais šāda veida izbraukums notiks Līvānu novadā Jaunsilavās un Rožupē sadarbībā ar autoveikala pakalpojuma nodrošinātāju SIA Ganpekri, Līvānu novada pašvaldību, SPKC un vakcinācijas pakalpojuma sniedzēju OLVI. Turku pagasta Jaunsilavas iedzīvotāju uz vakcināciju tiks gaidīti sestdien no 8:30 līdz 10:00 Jaunsilavas ielā 7, tur, kur tradicionāli ir autoveikala pietura (autoveikalaa ierašanās laiks – 9:20), savukārt no 10:40 līdz 12:00 kopā ar autoveikalu vakcinācijas pakalpojumu būs Rožupē Draudzības laukumā 1.

Uz vakcināciju līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte), potēšanas pase (ja tāda ir), uz vakcināciju vēlams ierasties tādā apģērbā, kas ļauj viegli atbrīvot plecu, savukārt pusaudžiem no 12 līdz 13 gadiem vakcinācijas laikā nepieciešama mātes vai tēva (vai cita likumiskā pārstāvja) klātbūtne, kā arī šādi dokumenti: likumiskajam pārstāvim – pase vai personas apliecība, kā arī apliecinošs dokuments par bērnu (ieraksts par bērnu pasē vai dzimšanas apliecība, vai nepieciešamības gadījumā notariāli apstiprināta pilnvara).

Latvijā iedzīvotājiem ir pieejamas visas Eiropas Zāļu aģentūrā apstiprinātās vakcīnas pret Covid-19, vakcinācijas paklpojumu var saņemt pie ģimenes ārstiem, ārstniecības iestādēs, vakcinācijas punktors tirdzneicības centros un izbraukuma vakcinācijā, iedzīvotājiem vecumā no 80+ tiek piedāvāta iespēja saņemt vakcīnu mājās.

Vakcinācijas punktu tirdzniecības centros, to darbības dienu grafiks, kā arī vakcīnu saraksts, kas tajos pieejams, atrodams mājaslapā.  Šī tabula tiek atjaunota regulāri, ņemot vērā arī vakcīnu pieejamību konkrētajos vakcinācijas punktos. Informācija par vakcinācijas iespējām – 8989.

Atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem, par vakcīnām, vakcināciju, tostarp par vakcīnu drošumu, izstrādāšanu, reģistrēšanu, vakcīnas izstrādāšanas ātrumu, informācija par Latvijā pieejamām vakcīnām, potenciālajām blakusparādībām u.c. jautājumiem atrodamas mājaslapā.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļa