Preiļu pils un parks

Preiļu parks ir izteikts klasicisma perioda ainavu parks ar līkloču ceļiem, ar lieliem masīviem un dabiskiem stādījumiem.  18. gadsimta otrajā pusē Anglijā sāka attīstīties angļu dārzi jeb, kā tos tagad sauc – ainavu parki, kas bija saistīts ar romantisma un sentimentālisma virzienu mākslā. Romantisma mākslai ir raksturīga pagātnes, it sevišķi viduslaiku idealizācija, tieksme izcelt individuālo, atraisīt kaislības, kāpināt emocijas un sajūtas. Romantismam tuva intīma, liriska attieksme pret dabu, kurā saistošs liekas viss dabiski ziedošais, neparastais un eksotiskais.

Lai kvalitatīvi atjaunotu un veidotu vēsturiskajam veidolam atbilstošu parka vidi, jau pagājušajā gadā ir uzsākts parkā plānot un īstenot stādīšanas darbus, kas veidotu parka ziedošos akcentus. Parkā tiek stādīti košumkrūmi un arī sīpolpuķes. Pagājušajā gadā uzsāktā rudens tradīcija – krokusu stādīšana, tika turpināta arī šogad.

Pirmdien, 4. oktobrī, Preiļu parkā kopā ar aktīvajiem parka apmeklētājiem tika stādītas pavasara sīpolpuķes. Brīnišķīgās un pozitīvās seniores, smaidīgās Viduslatgales pārnovadu fonda meitenes, čaklā parka komanda un netīšām sastaptā atraktīvā Preiļu 1. pamatskolas 4.b klase bija tie, kas parka ziedošo ainavu bagātināja ar 3300 Krokusiem, 200 Zilsniedzītēm un 200 Muskarēm. Paralēli A. Paulāna ielai, starp četrrindu liepu aleju, blakus pastaigu celiņam pavasarī “plūdīs” krokusu strautiņš – tieši tik dzeltens kā šī rudens parka liepu lapas! Zilsniedzītes un Muskares pavasarī sveicinās parka apmeklētājus no A. Paulāna un Liepu ielas krustojuma ieejas. Savukārt, dažādu šķirņu narcises priecēs gājējus uz salu ar Mīlestības kalniņu. Paveikto stādīšanas darbu rezultātu varēs novērtēt pavasarī, kad minētās puķes plauks un veidos Preiļu parka ziedošo ainavu.

Preiļu muižas kompleksa un parka vadītāja: S. Čingule – Vinogradova

Foto: S. Čingule – Vinogradova un Egita Terēze Jonāne