Preiļu novadā Kultūrā

Šī gada 25. septembrī svinīgā ceremonijā Preiļu Kultūras namā tika pasniegta septītā Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā. Pasākumā piedalījās sabiedrībā pazīstami mākslinieki, radošo jomu pārstāvji, entuziasti, konkursa dalībnieki un atbalstītāji, lai klātesot baudītu šo zīmīgo mākslas un kultūras notikumu.

Pasākumu koordinēja Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja vadītāja Tekla Bekeša. Ar spēcīgu muzikālo priekšnesumu, balvas pasniegšanas ceremoniju atklāja Preiļu novada skolotāju koris “Latgale” un tā vadītājs Edgars Znutiņš. Preiļu Mūzikas un mākslas skolas Ilonas Abdulajevas Modes mākslas studijas audzēkņi priecēja ar oriģinālu un kolorītu tērpu skati. Tradicionālo pasākuma ziedu ceļu klāja Preiļu 1. pamatskolas deju kolektīva ”Gaida” mazie dejotāji.

Pateicībā par nozīmīgu ieguldījumu gan novada, gan valsts intelektuālās ainavas attīstībā un stiprināšanā, pasākuma apmeklētājus un konkursa dalībniekus sveica Preiļu novada pašvaldības priekšsēdētājs Ārijs Vucāns. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka uzteica lielisko sadarbību ar Preiļu novadu, tā atsaucīgajiem iedzīvotājiem un novēlēja, lai māksla arī turpmāk iedvesmo jauniem sasniegumiem.

Šogad Jāzepa Pīgožņa galvenajai balvai tika nominēti seši mākslinieki: Meldra Bula, Jānis Ziņģītis, Osvalds Zvejsalnieks, Agnija Ģērmane, Ērika Kumerova un Inga Jurova. Zelta diplomu, Jāņa Strupuļa veidoto laureāta medaļu un Preiļu novada pašvaldības piešķirto naudas balvu 3000 eiro par darbu “Rudens vēji” saņēma izcilais mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks. Balvu pasniedza žūrijas priekšsēdētāja, Jāzepa Pīgožņa konkursa Latvijas ainavu glezniecībā 2020. gada laureāte, māksliniece Agra Ritiņa, Preiļu novada pašvaldības priekšsēdētājs Ārijs Vucāns un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka. Jāpiebilst, ka šogad tika pasniegta arī speciālā balva no Plivdu dzimtas, ko veidojusi leļļu meistare Vladlena. Specbalvu ieguva ainavu meistars, mākslinieks Jānis Ziņģītis par darbu “Mežmala janvāra sākumā”.

Jāzeps Pīgoznis vienmēr ir priecājies par bērnu iesaisti mākslas procesos, tādēļ jau ceturto gadu jaunajiem talantiem tika piedāvāta iespēja piedalīties Latvijas ainavu glezniecības konkursā. Šoreiz konkursa jauniešiem žūrijas sastāvā bija priekšsēdētāja Laura Pīgozne, Vija Stupāne un Silvija Berezovska. Pirmo vietu un naudas balvu 100 eiro apmērā ieguva Ivonna Brūvere par darbu “Zentenes lauki” (Rudzātu vidusskola, pedagogs Ingūna Prikule), otro vietu Kate Elīze Rezevska, par darbu “Nakts” (Jāņa Rozentāla Mākslas skola, pedagogs Zīle Ziemele), trešajā vietā pozicionējās divi konkursa dalībnieki un balvas saņēma –  Daniils Grigorjevs par darbu “Dabas ritmi” (Preiļu Mūzikas un mākslas skola, pedagogs Kazimirs Anspaks) un Izabella Mežecka – Kižlo par darbu “Garšīgās krāsa” (Zilupes Mūzikas un mākslas skola, pedagogs Marija Sidorina).

Rīgas dome un Preiļu novada pašvaldība, sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldi, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju un idejas autoriem – kinorežisoru un gleznotāju Jāni Streiču, māksliniekiem Jāni Anmani un Jāni Strupuli, 2015. gadā  ierosināja un iedibināja Jāzepa Pīgožņa balvas piešķiršanu par labāko darbu Latvijas ainavu glezniecībā, lai attīstītu un popularizētu Latvijas ainavu glezniecību, kā arī vienotu Latvijas galvaspilsētas un novadu kultūras dzīvi. Neskatoties uz epidemioloģiskās situācijas režisētajiem apstākļiem, šogad konkursam tika iesniegti 103 mākslinieku 174 darbi. Konkursa žūrija (Agra Ritiņa, Aleksejs Naumovs, Laura Pīgozne, Silvija Berezovska, Anda Munkevica, Jānis Strupulis, Einārs Kvilis) izstādei izraudzīja 88 autoru darbus.

2021. gada Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā konkursa izstāde skatāma Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja izstāžu zālē Preiļu Kultūras centra 2. stāvā (Raiņa bulvāris 28) līdz 15. novembrim. Aicinām aplūkot izstādi, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības noteikumus muzeju telpās.

Laine Giluče,
Preiļu novada pašvaldības mājaslapas satura redaktore

Foto:
Gunārs Vilcāns