Preiļu novadā Iedzīvotājiem

Pavisam pēkšņi ir pienācis rudenīgs laiks, bet tas nevar būt par attaisnojumu, lai nedotos dabā! Galvenais ir pozitīvs noskaņojums, piemērots apģērbs, līdzi silts dzēriens un laba kompānija. Piedāvājam dažas idejas pastaigām un apskates vietām Preiļu novadā, jo ne tikai Siguldā krāsojas kokiem lapas un var baudīt zelta rudeni.

Preiļu muižas komplekss un parks. Latvijā lielākais ainavu parks pilsētas teritorijā ir populāra pastaigu vieta gan vietējiem, gan pilsētas viesiem, bet tā kā tā platība ir 41,2 ha, pa mazajiem celiņiem cilvēku plūsma te it nemaz nav traucējoša. Nesteidzīgā solī apskati, kā tiek atjaunota Preiļu pils, aizej uz romantisko Ievas un Ādama saliņu, apskati Preiļu kapelu, vārtsarga namiņa un vides objektus. Bērniem īpaši patiks dažādi izzinošie vides stendi parka teritorijā, kā arī Dižkoku taka, kuru izejot, atklāsi 16 varenu parka koku stāstus. Noderīgu informāciju un takas karti vari iegūt te: ej.uz/preiludizkokutaka

Riebiņu muižas parks atrodas vien 7 km attālumā no Preiļiem, bet arī te jūtama pagātnes elpa un varenums. Lai gan pati muiža nav piedzīvojusi savu atdzimšanas stāstu, apmeklētājiem paveras plašs ainavu parks, kur savulaik pils priekšā bijis pat neliels baseins ar strūklaku. Blakus parkam atrodas zirgaudzētava “Auļi” un bieži vien staltos dzīvniekus var vērot tieši no parka. Pieteikties uz zirgaudzētavas apskati var pa tel. 29112796.

Galēnu muižas parkā (5,9 ha) vērojama koku un krūmu sugu daudzveidība, bet ievērības cienīgas noteikti ir senās lapegles, kuras ieskauj parka centrālo laukumu, veidojot savdabīgu norobežojumu, kā arī kārpainie segliņi, kuri noteikti nepaslīdēs garām vērīgākajiem parka apmeklētājiem. Šis ir franču dārzu stilā veidots regulāra plānojuma parks, kurā nesen izveidota Filozofijas taka (600 m). Tā veltīta filozofam, reliģiju pētniekam un dzejniekam Robertam Mūkam. Takā izvietotas dzejnieka un filozofa darbos sakņotas tādas koka skulptūras-simboliski tēli kā: “Čūska Uroboross”, “Krokodils un es”, “Cilvēks-olis”, “Stārķis”, “Eņģelis” utt., kas labāk ļauj izprast domātāja netradicionālo skatījumu uz lietām un padara interesantāku, daudzveidīgāku, saprotamāku mūsu ikdienu.

Kristus Karaļa kalns Aglonā ir koka skulptūru parks, kas šogad septembrī nosvinēja 15.dzimšanas dienu. Ik gadu tajā tiek uzstādītas arvien jaunas koka skulptūras, kas simbolizē dažādus sižetus no Vecās un Jaunās derības. Pirmās skulptūras bija “Jēzus Kristus – uzvarētājs” un “Eņģelis ar Dzīvības grāmatu”, bet šobrīd to ir vairāk kā 450, un autors arvien papildina parku. Kalnainajā apvidū pie Aglonas (Egles) ezera var pastaigāties, baudīt mākslas darbus un mieru, ko tie izstaro. Ieeja ir bez maksas, bet apmeklētājiem ir iespēja brīvprātīgi ziedot, lai parks attīstās arī turpmāk.

Arendoles parks ir 6,5 ha liels, un tas lepojas ar vairākām eksotiskām koku un krūmu sugām. Uz dažām liepām un ābelēm aug Latvijas aizsargājamais augs – āmulis. Ticējums vēsta, ka, zem tiem skūpstoties, var iegūt mūžīgu mīlestību. Arendoles muiža, kas tāpat kā parks ir privāts objekts, tiek pamazām, ar gādību un lielām rūpēm pret vēstures liecībām atjaunoti, savesti kārtībā. Saimnieki labprāt uzņem ciemiņus gan parkā, gan muižā, bet iepriekš ir jāpiesakās  pa tel. 29421413.

Vārkavas muižas parks ir valsts nozīmes dabas piemineklis, un tajā atrodas 10 eksotisku augu sugas, vairāki dižkoki, Vecvārkavas estrāde. Šoruden te atrasta reti sastopama sēne – daivainā čemurene. Tā pieder piepju sēņu grupai un ir iekļauta Sarkanajā grāmatā. Šīs sēne parasti aug uz celmiem un vecu ozolu pamatnēm, to izmanto kulinārijā, medicīnā un kosmetoloģijā. Lai gan daivainā čemurene esot ēdama, aicinām to neizpostīt, lai to var apskatīt lieli un mazi sēņu iepazīšanas entuziasti. Pēc pastaigas pa 4,5 ha lielo parku, ierīkotajā atpūtas un ugunskura vietā varat baudīt līdzpaņemto ēdienu, kā arī uzcept desiņas.  Piknika vietas ir pieejamas arī Vārkavas centrā – birztaliņā, kur ir ierīkota atpūtas un ugunskura vieta. Pie Vārkavas novadpētniecības muzeja, aiz Vārkavas Tautas nama ir ierīkota lapenīte un kamīns, savukārt, aktīvās atpūtas laukums ar lapeni ierīkoti pie Kalupes ezera.

Jasmuižas parks un Aizkalnes apkārtne savulaik devis iedvesmu Rainim, bet mūsdienās aicināts ikviens baudīt Jašas upītes līkločus parkā. Raiņa muzejā apskatāmas gan iekštelpu, gan vides izstādes. Parkā atrodas arī viens no nedaudzajiem trošu tiltiem Latvijā. Līdzpaņemto maltīti iesakām baudīt, sēžot uz estrādes soliņiem un skatoties no kalniņā lejā uz upi. Vēl ir iespēja aiziet ciema centrā pie pagasta ēkas – tur Jašas upes krastā iekārtota jauka atpūtas vieta.

Dovales mežā atrodas divas VAS “Latvijas Valsts meži” ierīkotas lapenes – atpūtas vietas, kur iespējams arī iekurt ugunskuru. Tās atrodas starp Dovales un Šusta ezeru, apkārtne ir gleznaina, īpaši pie Dzilnas (vai Šustas) upītes. Vairāk informācijas ej.uz/LVMDovole .

ZS Kalni Ārdavā, Pelēču pagastā priecē apmeklētājus ar “Burvju dārzu”, kur katrs gadalaiks ienes savas izmaiņas un burvīgumu. Saimniece gatavo mājas vīnu un cep gardas piparkūkas, tādēļ pastaigu pa dārzu var apvienot ar kulināro baudījumu. Vizīte obligāti jāpiesaka pa tel. 29472718.

Briežu dārzs Aglonā patiks gan lieliem, gan maziem, jo te var iepazīties ar Dāvida briežiem, staltbriežiem un dambriežiem, uzzināt par to dzīvi un audzēšanu. Dzīvnieciņus var arī pabarot! Ne velti daudzas ģimenes te ciemojas vēl un vēl! Saimniece gatavo bieža ragu rotiņas, kas pieejamas iegādei. Pirms apmeklējuma piesaki vizīti pa tel.  29642100.

Bioloģiskā zs “Vilkači” Stabulnieku pagastā nu jau gatavo savus dārzus ziemas miera periodam, tādēļ šobrīd aktīvi tiek novākta šī gada raža. Šobrīd pieejami gan cidoniju, upeņu, smiltsērkšķu stādi, gan cidoniju un smiltsērķšu ogas; upeņu, smiltsērkšķu, ābolu sula; āboli un bumbieri, dažādas sukādes un zāļu tējas. Viss pašu audzēts un ražots tavai veselībai! Saimnieki labprāt izrāda savus dārzus un dalās ar padomiem, lai ikvienam izdotos izaudzēt savus lauku labumus! Piesaki vizīti uz saimniecību pēc veselīgajiem gardumiem vai stādiem pa tel. 26782991.

Atceries! Ejot dabā, esi saudzīgs pret to! Ko atnesi, to aiznes atpakaļ!

Lai skaistu pastaigu piepildīts rudens! Iepriekš  minētās ir tikai nedaudzas no idejām pastaigām, vairāk iedvesmas smelies visitpreili.lv un aglona.travel! Priecāsimies, ja šī gada rudens foto, kas uzņemti jaunizveidotā Preiļu novada teritorijā sociālajos tīklos tiks ievietoti ar haštagu #rudenspreilunovada2021, lai varam kopīgi priecāties par zelta rudeni mūsu pusē!

Informāciju sagatavoja:

Iveta Šņepste,

Preiļu novada TIC vadītāja

Foto: Dagnija Dudarjonoka