Preiļu novadā

Jau ceturto gadu pēc kārtas Latvija piedalīsies Pasaules talkā jeb World Cleanup Day, aicinot  pievienoties koku un košumkrūmu sēšanas, stādīšanas akcijai “Laimes koki”.

Šogad, talkas ietvaros, Preiļu novada pašvaldība stādīs košumkrūmus Preiļu muižas kompleksa un parka teritorijā gar A. Paulāna ielu. SIA ”Preiļu saimnieks” stādīs savus Laimes kokus Preiļu pilsētā – Liepu ielā 2 un Rīgas ielā 4.

Jau kopš pirmā gada, kad Latvija piedalās Pasaules talkā, rudens talkas galvenais mērķis ir veicināt rūpes par zaļākas vides veidošanu. Tāpēc, talkas ietvaros, ikviena organizācija un novada iedzīvotājs aicināts individuāli veikt apzaļumošanas darbus, lai katra iesētā sēkla vai iestādītais koks varētu izaugt par nākotnes dižkoku, kļūstot par Latvijas ieguldījumu pasaules ekosistēmas līdzsvara atjaunošanā un sasniegtu kopīgo mērķi – Latvijai kļūt par zaļāko valsti pasaulē!

Piedaloties “Laimes koki” akcijā, aicinām ikvienu dalīties savos labajos darbos:

  • iesēj podiņā iepriekš sagatavotu koka sēklu vai iestādi koka stādu,
  • nofilmē vai nofotografē sēšanas/stādīšanas procesu un dalies ar to savos sociālo tīklu kontos, izmantojot tēmturus: #Lielatalka #WorldCleanupDay #Laimeskoki,
  • iestādot kociņu, atzīmē tā atrašanās vietu interaktīvajā Laimes koku kartē: www.talkas.lv/laimes-koki/!

Atgādinām, ja plāno koku stādīt privātajā teritorijā, tad nav nepieciešams saskaņojums par koka stādīšanu, savukārt, ja vēlaties stādīt koku pašvaldības vai jebkurā citā teritorijā, nepieciešams sazināties ar konkrētās pašvaldības koordinatoru. Preiļu novada pašvaldības koordinators: Kristaps Určs, tālr. +371 26333038, e-pasts kristaps.urcs@preili.lv

Kustības Lielā Talka vadītāja Vita Jaunzeme: “Aizvadītajā gadā mēs pierādījām, ka mūsu sabiedrība kopīgiem spēkiem var sasniegt daudz! Organizējot Pasaules talku Latvijā, ik gadu ir gandarījums par to, ka tā sniedz iespēju vienoties kopīgās aktivitātēs vairāku paaudžu pārstāvjiem, lai veidotu zaļāku, sakoptāku un patīkamāku vidi mums apkārt. Īpašs prieks ir par to, ka tieši bērni un skolēni tiek iesaistīti koku sēšanas un stādīšanas aktivitātēs, jo tā tiek veidota atbildības sajūta par dabas saglabāšanu. Tāpēc aicinu ikvienu, skolēnus, pašvaldības, uzņēmumus un ģimenes – pievienoties Pasaules talkā, lai kopā vairotu zināšanas par dabas atjaunošanas procesiem un padarītu Latviju vēl zaļāku!”

Aicinām būt atbildīgiem un ievērot visus valstī noteiktos drošības noteikumus.

Vairāk par Pasaules Talku: www.talkas.lv.

Uz tikšanos 18. septembrī! Visi kopā un katrs atsevišķi!