Sportā

Šī gada vasarā – jūlija beigās un augusta sākumā – Horvātijā norisinājās Eiropas čempionāts galda tenisā. U-15 grupā Latviju pārstāvēja trīs sportistes, no kurām divas – Franciska Liniņa un Nellija Afanasjeva ir Preiļu Bērnu un jauniešu sporta skolas (Preiļu BJSS) audzēknes. Kā atzina Preiļu Bērnu un jauniešu sporta skolas galda tenisa treneris, Latvijas meiteņu kadetu izlases treneris Anatolijs Isajevs, augsts rezultāts čempionātā netika sasniegts, un vislielākais punktu pienesums sacensībās bija Franciskai Liniņai, tomēr preiliešu dalība Eiropas čempionātā ir liels pagodinājums Preiļu novada sporta jomai.

Martā ārkārtas situācijas dēļ nevarēja norisināties Latvijas 2021. gada individuālais čempionāts galda tenisā, tāpēc izcilākie šī sports veida pārstāvji uz kārtējām sportiskajām cīņām pulcējās septembrī.

4. septembrī norisinājās čempionāta priekšsacīkstes, kurās Preiļus pārstāvēja četri galda tenisisti: Nellija Afanasjeva, Franciska Liniņa, Raimonds Mūrnieks un Ainārs Mūrnieks. Diemžēl abi vīriešu kārtas pārstāvji neguva vajadzīgo punktu skaitu, lai varētu turpināt cīņu čempionātā, tomēr Aināram Mūrniekam, kurš ietilpst Latvijas 60 spēcīgāko galda tenisistu skaitā, bija iespēja piedalīties jauktajās dubultspēlēs.

Šī gada čempionāts no 11. Līdz 12. septembrim norisinājās Salaspils sporta namā. Jauktās dubultspēles 11. septembrī preiliešiem šoreiz atnesa zaudējumu:  gan Aināram Mūrniekam, spēlējot kopā ar Nelliju Afanasjevu, gan Franciskai Liniņai, kura cīnījās pārī ar bijušo Preiļu BJSS audzēkni Aleksandru Pahomovu.  Pirmajā spēlē Franciska Liniņa un Aleksandrs Pahomovs gan uzvarēja, tomēr otro spēli nācās zaudēt spēcīgākiem pretiniekiem.

Turpinot cīņu individuālā čempionāta vienspēlēs, Nellija Afanasjeva mērojās spēkiem 2. apakšgrupā, Franciska Liniņa – 3. apakšgrupā, kur katrā apakšgrupā cīnījās 4 sportistes, bet finālā no katras apakšgrupas iekļuva 2 sportistes. Rezultātā Franciska savā apakšgrupā ierindojās 1. vietā, Nellija ieguva 2. vietu, abām jaunietēm iekļūstot starp 16 stiprākajām Latvijas galda tenisistēm un saņemot atļauju turpināt sacensības čempionātā.

Nākamais čempionāta posms sportistēm paredzēja spēles par iekļūšanu astotdaļfinālā. 4 stiprākās jau bija ieskaitītas astotniekā, bet pārējām – arī Franciskai un Nellijai – bija jāturpina cīņa. Šajā posmā Nellija savā apakšgrupā ieguva 1. vietu, Franciska ierindojās 2. vietā. Abām jaunietēm sacensības turpinājās, tomēr pārejas turnīrā Preiļu sportistes guva zaudējumus. Franciska pie tam bija izvilkusi ‘ne to veiksmīgāko lozi’, un viņai nācās spēlēt pret cienījamu un spēcīgu pretinieci Aldonu Homiču, kura vienlaicīgi ir arī Eiropas čempione brīvajā cīņā. Pēc kopējās spēles Aldona Homiča veltīja atzinīgus vārdus Franciskas Liniņas meistarībai.

Rezultātā Nellija Afanasjeva noslēdza čempionātu, iegūstot 9. vietu un saņemot Gandarījuma balvu, Franciska Liniņa ierindojās 10. vietā Latvijas sieviešu konkurencē.

Patīkami atzīt, ka bijusī Preiļu BJSS audzēkne Diāna Afanasjeva čempionātā izcīnīja trīs 3. vietas – vienspēlēs, sieviešu dubultspēlēs un jauktajā dubultspēlē ar bijušo Preiļu BJSS audzēkni Denisu Vasiļjevu.

Anatolijs Isajevs īpaši pateicas sportistam Aināram Mūrniekam, kurš startēja šī gada čempionātā, bet brīvajos brīžos veica gan trenera asistenta, gan autovadītāja pienākumus.

Sveicam preiliešus – Latvijas un Eiropas čempionāta dalībniekus galda tenisā, sportistu treneri Anatoliju Isajevu – un vēlam veiksmi un sportiskos panākumus turpmāk!

FOTOGALERIJA

Maija Paegle