Preiļu novadā

Projekta “Jasmuižā Raiņa dzeja skan latgaliski” ietvaros 9. septembrī Jasmuižas brīvdabas estrādē pulcējās Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas, Rudzātu un Riebiņu vidusskolas jaunieši uz pasākumu – radošajām darbnīcām, kurās bija iespēja saturīgi, izzinoši un radoši pavadīt laiku, iepazīstot viņu vecuma Raini, viņa tapšanu par dzejnieku, radošo devumu, un pašiem iesaistoties spēlēs ar dzeju, mācīties to atdzejot, komponēt, iestudēt un izspēlēt, kā arī ieklausīties tās latgaliskajā skanējumā.

Projekta mērķis bija radīt jauniešos emocionālu līdzdarbošanās sajūtu, kļūstot par Raiņa dzejas interpretētājiem, stiprināt latgalisko identitāti, kā arī popularizēt latgaliešu kultūrvides daudzveidību.

Rakstnieka un literatūrzinātnieka Valentīna Lukaševiča vadībā notika atdzejošanas darbnīca, kurā jaunieši paši mēģināja latgaliskot kādu no Raiņa dzejoļiem un pēc tam to nolasīt pārējiem dalībniekiem.

Mūziķa, grupas “Dabasu Durovys” līdera Arņa Slobožaņina vadībā, izmantojot ģitāras pavadījumu, dalībnieki mēģināja sakomponēt un izpildīt dziesmas ar Raiņa vārdiem. Jaunības gados tapušie dzejoļi “Prātmans”, “”Es tevi turēju raujošās rokās” un “Mani maza meitiņa” tika sakomponēti, izdziedāti un izskanēja arī repa ritmos.

Ļoti neparastas un aizraujošas bija aktrises un režisores Lienas Šmukstes vadītās Sajūtu teātra darbnīcas. Tajās, izmantojot skaņas, pieskārienus, acu kontaktu un iztēli, kā arī Raiņa dzejoļus, jauniešiem bija iespēja kļūt par sajūtu izrādes dalībniekiem un iestudēt interesantu uzvedumu, kur lomās bija ikviens klātesošais.

Paldies projekta atbalstītājiem: Latgales reģiona attīstības aģentūrai, Valsts kultūrkapitāla fondam un A/S Latvijas valsts meži!