Kultūrā

Raiņa muzejs “Jasmuiža” 9. septembrī plkst. 12.00 aicina vidusskolēnus apmeklēt pasākumu – radošās darbnīcas “Raiņa dzeja latgaliski”, kurās būs iespēja iepazīt jaunieti Jāni Pliekšānu, viņa jaunības literāro devumu, ieklausīties, kā Raiņa dzeja skan viņam mīļajā latgaliešu valodā, un iesaistīties spēlēs ar dzeju.

Dzejas, mūzikas un sajūtu teātra darbnīcu apmeklētājiem būs iespēja atraktīvu savas jomas profesionāļu vadībā atdzejot Raiņa dzejoļus latgaliski, tos iestudēt un izspēlēt sajūtu dzejas izrādē, kā arī ietērpt dzeju mūzikā un radīt dziesmas. Tas būs īpašs pasākums Dzejas dienu noskaņās, kur, jauniešiem pašiem darbojoties, varēs kļūt gan par atdzejotāju, gan aktieri, gan komponistu un dziedātāju, transformējot Raiņa jaunībā radīto dzeju un sadzirdot, izdziedot, sajūtot un izspēlējot to latgaliešu valodā.

Atdzejošanas darbnīcu vadīs rakstnieks un literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs. Darbnīcā latgaliski tiks atdzejoti Raiņa dzejoļi no krājuma „Rīta dziesmas”, daļa no kuriem tapuši tieši Jasmuižas posmā.

Mūzikas darbnīcu vadīs mūziķis, grupas “Dabasu Durovys” līderis Arnis Slobožaņins, kura vadībā, izmantojot ģitāras un taustiņinstrumentu muzikālo pavadījumu, dalībnieki mēģinās sakomponēt un izpildīt dziesmas ar Raiņa vārdiem.

Sajūtu teātra darbnīcu vadīs aktrise un režisore Liena Šmukste. Sajūtu teātris ir jauna teātra forma Latvijā. Tas ir teātris, kur skaņas, garšas, smaržas un pieskārieni ir galvenajās lomās, kur attēli zaudē savu spēku un priekšroka tiek dota iztēlei. Sajūtu teātris ļauj iepazīt pasauli un gūt neparastu pieredzi caur piecām maņām – redzi, dzirdi, garšu, ožu un tausti. Šīs piecas maņas palīdz veidot emocionālo un atmiņu lauku.

Būtiska sastāvdaļa ir ne tikai aktiermeistarība, bet arī izmantotie rekvizīti, skaņas objekti, izteiktais vārds. Radošā komanda izstāsta stāstu sajūtu teātra estētikā un uzbur spilgtu vidi, ko izrādes skatītājs spēj iztēloties un iedarbināt fantāziju.

Darbnīcas notiks atsevišķi vienai klasei. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās, zvanot uz tālruņa numuru +371 29487589 vai rakstot uz e-pastu: jasmuiza@memorialiemuzeji.lv (līdz 7. septembrim). Vietu skaits ierobežots.

Vairāk informācijas: Raiņa un Aspazijas muzeja vadītājas vietniece Solvita Kleinerte, tālr. +371 29487589; e-pasts: jasmuiza@memorialiemuzeji.lv

Aicinām būt atbildīgiem un ievērot visus valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības ierobežojumus! Pasākums plānots brīvā dabā, lietus gadījumā – telpās. Telpās visiem dalībniekiem obligāti jālieto mutes un deguna aizsegi.

Šis projekts tiek realizēts ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu.