Preiļu novadā

Ar moto ,,Laiks vērot, laiks just un baudīt!” Preiļu novads no 20. augusta līdz 22. augustam svinēja Preiļu pilsētas svētkus, aicinot iedzīvotājus un pilsētas viesus uz pilsētas 93. dzimšanas dienas pasākumiem.

Piektdien, 20. augustā, svētku pasākumus ieskandināja Preiļu parka festivāls, kas turpinājās arī otrajā svētku dienā. Skanēja Daiņa Skuteļa dziesmas par ziediem un dabu, gongu, čellu dueta un senās mūzikas instrumentu skaņas, varējām izmēģināt savus talantus dažādās meistarklasēs, satikt parka Balto dāmu, muižkungu Borhu ar grāfieni un piedalīties interesantās nodarbēs.

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs piedāvāja apskatīt ekspozīcijas “Muzeja stāsti Latvijai” un “Ozola stāsts”, izstādi “Jānis Strupulis. Atskats”, “Latvijas diplomātijai un ārlietu dienestam – 100”,  aplūkot ekspozīciju “Mūžs virpas apļots” P. Čerņavska keramikas mājā, ielūkoties Preiļu muižas kapelā, atklātajā mācību krātuvē parka vārtsarga namiņā, apskatīt vides stendizstādi “Ebreji Preiļos”.

Piektdienas vakarpusē Preiļu parku pieskandināja pastaiga pa opermūzikas lappusēm, uz ko aicināja Latvijas Nacionālās Operas un Baleta solisti Ilona Bagele, Inga Šļubovska-Kancēviča, Andris Ludvigs, Rinalds Kandalincevs un operas mūziķi. Savukārt aktīvie un sportiskie iedzīvotāji piedalījās jautrā un muzikālā Velo reivā pa Preiļu pilsētas ielām.

Otrā svētku diena iesākās ar Preiļu novada domes priekšsēdētāja Ārijs Vucāna sveicienu pilsētas svētkos. Pašvaldības vadītājs aicināja novērtēt pilsētas skaistumu un iepriekšējo paaudžu ieguldījumu Preiļu attīstībā un novēlēja ikvienam priecīgus svētkus.

Svētku dienas pasākumi pilsētas ielās turpinājās ar mājražotāju un amatnieku tirdziņu, bet parku pieskandināja Muzeju ielas festivāls “Starp muižu un baznīcu”. Varējām skatīt Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja un Panevēžas novadpētniecības muzeja radošās nodarbības, baudīt Panevēžas folkloras ansambļu “Raskila” un “Sierčikai”  muzikālos priekšnesumus, atmiņai no svētkiem paņemt līdzi savu foto, kas tika iemūžināta foto stendā “20. gs. sākuma preilietis”.

Preiļu parks šī gada pilsētas svētkos mutuļoja no ideju pārpilnības, no muzikālā baudījuma un radošuma elpas. Rīta pusē uz akciju “Troļļi pūš burbuļus Preiļu parkā” aicināja Viduslatgales pārnovadu fonds. Preiļu Mūzikas un mākslas skola piedāvāja zibakciju ,,Ziedu pušķis pilsētai” un jautru saspēli ,,Pamēģini arī tu”, savukārt Preiļu novada bērnu un jauniešu centra svētku piedāvājumā bija radošās aktivitātes ,,Laika nospiedumi. 25 iespējas!”.

Latvijas Sarkanā Krusta biedrības Jaunatnes telts aicināja uz zināšanu atsvaidzināšana par pirmo palīdzību, bērniem bija pieejamas spēles un krāsojamās grāmatiņas. “Bibliopikniku” bija noorganizējusi Preiļu Galvenā bibliotēka, bet jauniešu intrigu izpelnījās Jauniešu centra ,,ČETRI” telts ar  spēlēm un akcija  ,,Iekrāso Preiļu novadu”.

Ģimenēm ar pašiem mazākajiem interesantu piedzīvojumu sagādāja Pastaigu taka ,,Mazā stiprinieka piedzīvojumi”, bet mākslas baudītājus aicināja Mākslinieku darbu brīvdabas vasaras skvērs un Pop-up art tirdziņš.

Sportiskā dzīvesstila piekritēji varēja baudīt Bērnu un jauniešu sporta skolas piedāvātās individuālās sporta aktivitātes vai stadionā vērot futbola 2. līgas spēli starp Preiļiem un Limbažiem.

Pirms vakara lielajiem koncertiem svētku apmeklētājus uzrunāja Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns. Pašvaldības vadītājs uzsvēra jauno posmu novada dzīvē, jo Preiļu novadam pievienojušies Vārkavas, Riebiņu novadi un Aglonas pagasts. Atgādinot Valsts prezidenta Egīla Levita teikto, arī priekšsēdētājs atzina, ka mūsu valstī katrs cilvēks ir nozīmīgs un svarīgs, un Preiļu novads ir čaklu, darbīgu un patriotiski noskaņotu cilvēku novads. Neskatoties uz to, ka pasauli jau divus gadus pārbauda jauns izaicinājums – globālā pandēmija, lauksaimnieki strādā savās saimniecībās, sekmīgi turpina darbu eksportējošie uzņēmumi, apstākļiem pielāgojas pakalpojumu sfēra, izglītības iestādes turpina izglītot mūsu bērnus. Īpašu pateicību domes vadītājs izteica medicīnas darbiniekiem par viņu nesavtīgo darbu un ieguldījumu veselības aprūpē. Ārijs Vucāns  novēlēja preiliešiem veselību un atbildību sabiedrības priekšā. Preiļi – tā nav tikai mūsu kopējā dzīves vieta, tas ir visu mūsu kopējais projekts, kurā mēs katru dienu piedalāmies un ieliekam savu artavu. Ja mēs gribam dzīvot cienījamā novadā, tad tas būs tik stiprs un tik labklājīgs, cik produktīvs būs mūsu darbs.

Dienas noslēgumā īpaši pacilājošu muzikālu baudījumu sagādāja mūzikas grupas “CARNIVAL YOUTH” sniegums kino dziesmu koncertsērijā “Naivais ku-kū” un mūzikas grupa “MUSIQQ” Preiļu parka estrādē. Vakara noslēgumā ikvienu atraktīvu preilieti vai pilsētas viesi aicināja Diskoballe parkā.

Svētdienas rīts iesākās un diena turpinājās ar sportiskām aktivitātēm: norisinājās Preiļu novada čempionāts pludiņmakšķerēšanā “Rīta cope” un Preiļu novada atklātais turnīrs pludmales volejbolā.

Pilsētas svētku noslēgumā saņēmām svētību turpmākajiem darbiem svētku dievkalpojumā Preiļu Romas katoļu baznīcā un baudījām Skolotāju kora “Latgale” koncertu.

Visas Preiļu pilsētas svētku norises bija bezmaksas, ko varēja apmeklēt, izbaudīt un izjust ikviens iedzīvotājs un pilsētas viesis. Nepieciešams bija tikai ievērot epidemioloģiskos drošības noteikumus, lai svētki būtu izdevušies.

  • Fotogalerija – Preiļu pilsētas svētki 20. augustā
  • Fotogalerija – Preiļu pilsētas svētki 21. augustā
  • Fotogalerija – Preiļu pilsētas svētki 22. augustā

Maija Paegle,

Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste