Preiļu novadā Jaunatne

Ne tikai kalendārs rāda, bet arī pēc laikapstākļiem varam manīt, ka vasara ir gandrīz paskrējusi un tuvojas rudens laiks! Lai arī nācās saskarties un pielāgoties daudziem epidemioloģiskās drošības noteikumiem, tomēr jaunatnes jomā vasaras laikā darbi neapstājās un jaunieši, it īpaši paliekot vēsākam laikam, pavada lietderīgi brīvo laiku un iesaistās Jauniešu centra “ČETRI” aktivitātēs ļoti enerģiski!

Maijā, tuvojoties vasarai un siltajam laikam, pulcējoties ārā nelielās grupiņās, tika turpinātas video nodarbības projekta ietvaros jauniešiem, kur aktivitāšu rezultātā, 20 jaunieši apguva neformālās mācības metodes un aktivitātes, attīstīja un uzlaboja savas sociālās prasmes, vienojās komandā kopīga mērķa sasniegšanā, iesaistījās  un līdzdarbojās sabiedriskajās aktivitātēs ārpus formālās izglītības. Jūnijā jaunieši nofilmēja kopīgo video “GadsKovidā” un ieguva sertifikātus par apmācībām.

No maija, lai sniegtu iespēju jauniešiem satikties, komunicēt, sadarboties, spēlēt kopā spēles un gūt atbalstu vienam no otra, Jauniešu centrs “ČETRI” atvēra vasaras āra terasi, kuru dienas laikā nelielās grupās apmeklē aptuveni no 10-15 jauniešiem. Āra terase jauniešiem būs pieejama, kamēr neiestāsies pavisam rudenīgi laikapstākļi.

Vasaras brīvlaiku iesākām ar Jauniešu centra muzikālo akciju Starptautiskās bērnu aizsardzības dienas ietvaros “Iekrāso vasaru”, kur gan jauniešiem, gan ģimenēm ar bērniem bija iespēja kopā ar mūziķi Santu Vojevodsku iekrāsot vasaras sākumu savās mīļākajās krāsās!

Vasaras laikā vairāk kā 80 jaunieši apguva jaunas prasmes un iemaņas, piedaloties dažādās meistarklasēs – “Ziedu vainagu meistarklase”, “Burciņu apmezglošana”, “Balonu meistarklase”, “Ziepju liešanas darbnīca”, sietspiedes darbnīca “Dizainēts latgalietis”.

Arī Jaunatnes lietās, sadarbībā ar NVA un Preiļu novada pašvaldību, vasaras nodarbinātības ietvaros, Jauniešu centrā “ČETRI” jaunatnes darbinieka profesiju iepazina trīs jaunieši – Ieva, Daniels un Annija, kur katram bija iespēja veselu mēnesi strādāt kopā ar jauniešiem, organizēt darbnīcas, nodrošināt darbu vasaras terasē un vairāk iepazīt darba ar jaunatni ikdienu.

Jauniešu centra vadītāja Santa un jaunatnes lietu speciāliste Sintija arī turpina regulāru individuālo darbu ar jauniešiem, piedāvājot dažādus aktuālus tematus sarunām un nodarbības, piemēram, CV un karjeras jautājumi, personības attīstības treniņi, drošas attiecības, konfliktu risināšana, mērķu kolāžas veidošana un citas individuālās informatīvās nodarbības.

Ar jaunām idejām un plāniem noslēgsim arī vasaras sezonu un uzsāksim jauno mācību gadu, tāpēc ikviens jaunietis ir aicināts sekot līdzi Jauniešu centra “ČETRI” jauniem Facebook vai Instagram profilos, rakstīt e-pastus, zvanīt vai apciemot mūs klātienē Kārsavas ielā 4, Preiļos!

Sintija Ančeva

Vadītāja, Jaunatnes lietu speciāliste
sintija.anceva [at] preili.lv