Uzņēmējdarbībā

Šajā nedēļas nogalē no 13.līdz 14.augustam notika Mājas kafejnīcu dienas Viduslatgalē, tostarp – pirmo reizi arī Preiļu novadā.

Garšu ceļojums jeb Mājas kafejnīcu dienas šogad no jūlija līdz oktobrim notiek dažādās vietās  Latvijā – 32 apvidos. Tā ir iespēja apceļot Latviju, baudot īpašus ēdienus, ko gatavojuši lauku saimnieki, uz nedēļas nogali pārvēršot savu sētu mājas kafejnīcā vai restorānā un galdā ceļot katrs savu meistarstiķi – ēdienu, kas ir pašu ģimenes un draugu iecienīts.

Šogad Preiļu novadu šajā garšu piedzīvojumā pārstāvēja septiņas vietas, kas uz šīm dienām bija pārvērtušās par Mājas kafejnīcām.

Raiņa muzeja ”Jasmuiža” vadītāja Solvita Kleinarte stāsta, ka interese bijusi negaidīti liela – kafejnīcu “Jašys krostā” apmeklēja 54 dalībnieki, bet dažiem nācies pat atteikt, jo nebija iepriekš pieteikušies un tik lielas ēdiena rezerves nebija sagatavotas. Cik kafejnīca varēja, tik uzņēma arī pēkšņos apmeklētājus, bet turpmāk, ja notiks šāds pasākums, aicina apmeklētājus tomēr vismaz dienu iepriekš veikt rezervāciju.

Vīna ielas kafejnīcu Saunas pagastā apmeklēja ap 30 viesiem gan no mūsu novada, gan Jēkabpils un Daugavpils. Tālākais viesis bija ieradies no Indijas. Viesus ar priekšnesumu priecēja Saunas pagasta etnogrāfiskais ansamblis “Naktineica” un Jāzeps Skutelis, bija gan apdziedāšanās, gan sadziedāšanās, gan rotaļas. Kafejnīcas vadītāja Daina Bogotā ar komandu degustācijai piedāvāja mājās ceptu maizīti, mājas sieru, mājas (lauku) torti. Kā saka kafejnīcas pārstāve Marita Bogotā, tā esot lustīgi un garšīgi pavadīta diena!

Viesu nama “Mežinieku mājas” saimniece Mārīte Mežiniece stāsta, ka mazāk apmeklētāju bija pirmajā dienā, taču otrajā (14.augusts) bijis ap 100. Jāteic, ka pasākuma laiks sakrita ar laiku, kad Aglonā jau tradicionāli ir daudz viesu, tādēļ 14.augustā Mājas kafejnīcā bijusi ļoti darbīga un spraiga diena.

Par apmeklētāju interesi, piedaloties šajā pasākumā pirmo reizi, nesūdzas arī pārējās Mājas kafejnīcas novadā – viesu māja “Upenīte” ar kafejnīcu “Mājās gatavots”, zs Juri ar “Sieru garšotavu”, viesu māja “Aglonas Alpi” ar kafejnīcu “Pie ezera”, P.Čerņavska keramikas māja ar “Podnieka tējnīcu”.

Vairums no šī gada novada Mājas kafejnīcām atzina, ka ar prieku piedalījās šādā pasākumā un labprāt turpinātu šo tradīciju! Ir gūta pieredze gan pašiem par savu darbošanos, gan apmeklētāju vēlmēm un ieradumiem.

Preiļu novada TIC pateicas gan viesmīlīgajām Mājas kafejnīcām par jauko sadarbību šī pasākuma veidošanā, gan apmeklētājiem par lielo interesi!

Mājas kafejnīcu dienas notika arī pateicoties LLTA “Lauku ceļotājs”, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai, kā arī Latgales tūrisma asociācijai.

“Mājas kafejnīcu dienu” ideja ir aizgūta no Igaunijas, kur šādas dienas notiek jau vairākus gadus, un šis gads nav izņēmums. Igaunijā “Mājas kafejnīcas dienas” notiek vasarā un agrā rudenī dažādos reģionos un dažādos datumos, parasti nedēļas nogalēs. Igauņi aicina viesus savās lauku sētās – uz mājas kafejnīcām, kas ir atvērtas tikai tajā konkrētajā dienā, dodot iespēju nogaršot vietējos mājas ēdienus, kas gatavoti no vietējām izejvielām. Citreiz maltītes tiek pasniegtas ļoti unikālās un mājīgās vietās, kur ikdienā nav kafejnīcas, piemēram, šķūņos. Katrā reģionā, kur notiek “Mājas kafejnīcu dienas”, ir iespēja atklāt dažādas unikālas kafejnīcas, kas ir raksturīgas tieši šai vietai un kurās tiek pasniegts ēdiens, pamatojoties uz ģimenes receptēm. Vasara ir labākais laiks, lai nogaršotu igauņu mājās gatavotos ēdienus.

Visa informācija par vietām Latvijā, dalībniekiem un ēdienkartēm katrā mājas kafejnīcā atrodama mājas lapā www.majaskafejnicas.lv , kur izvietota arī karte ar “Mājas kafejnīcu dienām” noteiktos reģionos un datumos. Mājas lapa tiek pastāvīgi papildināta ar jaunu dalībnieku informāciju.

Informāciju sagatavoja:

Iveta Šņepste,

Preiļu novada TIC vadītāja

Foto: no dalībnieku fotoarhīva