Uzņēmējdarbībā

Pērn Latvijā turpināja pieaugt likvidēto uzņēmumu skaits, kas lielā mērā skaidrojams ar centieniem sakārtot uzņēmējdarbības vidi, Uzņēmumu reģistram no reģistriem vienkāršotas likvidācijas ceļā izslēdzot uzņēmumus, kuri ilgstoši nav veikuši saimniecisko darbību, kā arī ir pastāvējuši bez valdes. Negatīvas tendences vērojamas arī jaunreģistrēto uzņēmumu skaita dinamikā. 2020.gadā reģistrēts zemākais jauno uzņēmumu skaits pēdējo 17 gadu laikā. Būtiska ietekme šajā dinamikā bijusi koronavīrusa Covid-19 pandēmijai, jo līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī, jauni uzņēmumi reģistrēti pat uz pusi mazāk nekā 2019.gadā. Lursoft izpētījis, ka 2020.gadā bijuši vien trīs mēneši, kad jauno uzņēmumu skaits pārsniedzis attiecīgo periodu 2019.gadā.

Jānorāda, ka Latvijā kopumā aizvadītajā gadā reģistrēti 10 443 jauni uzņēmumi, bet likvidēti nepilni 24 tūkstoši.

Jaunizveidotajā Preiļu novadā pagājušā gada dinamika iezīmējusies daudzkārt pozitīvāka nekā valstī kopumā, jo jaunreģistrēto un likvidēto uzņēmumu skaits bijis vienā līmenī, un jauno uzņēmumu pērn bijis pat vairāk nekā 2019.gadā.

Vislielākais likvidēto uzņēmumu skaits jaunajā Preiļu novadā reģistrēts 2016.gadā, kad tas sasniedzis pat 77 uzņēmumus, savukārt turpmākajos gados rādītājā vērojama lejupslīde, līdz pagājušajā gadā likvidēto uzņēmumu skaits atkal kāpis. Tiesa, palielinājies arī jaunreģistrēto uzņēmumu skaits.

Lursoft pētījis, kāda bijusi uzņēmumu reģistrēšanas un likvidēšanas dinamika Preiļu novadā pēdējo desmit gadu periodā, kā arī noskaidrojis, kuri ir novada lielākie uzņēmumi pēc apgrozījuma, peļņas, darbinieku skaita, kā arī samaksāto nodokļu apjoma.

Kopumā pēdējo desmit gadu laikā Preiļu novadā reģistrēti 422 jauni uzņēmumi, kamēr likvidēti – 410. Tas nozīmē, ka laika periodā kopš 2011.gada uzņēmumu skaits Preiļu novada teritorijā audzis par 12 komersantiem.

Šobrīd Preiļu novadā reģistrēti 1342 uzņēmumi, no tiem vairāk nekā puse (55,81%) ir zemnieku saimniecības, savukārt vēl teju trešdaļu (31,37%) veido sabiedrības ar ierobežotu atbildību.

Ņemot vērā augsto zemnieku saimniecību īpatsvaru Preiļu novada uzņēmumu vidū, likumsakarīgi arī, ka populārāko nozaru vidū ierindojušās dažādas lauksaimniecības apakšnozares, tostarp jauktā lauksaimniecība, piena lopkopība un graudaugu audzēšana.

Populārākās uzņēmējdarbības nozares Preiļu novadā:

  • Jauktā lauksaimniecība;
  • Mazumtirdzniecība;
  • Piena lopkopība;
  • Graudaugu, pākšaugu un eļļas augu sēklu audzēšana;
  • Kravu pārvadājumi pa autoceļiem.

Balstoties uz novadā reģistrēto uzņēmumu finanšu rādītājiem 2019.gadā, lielākā nozare novadā ir piena pārstrāde un siera ražošana, kas pateicoties AS “Preiļu siers”. Tāpat arī līdernozaru vidū ierindojas lauksaimniecība, mazumtirdzniecība, arī kokapstrāde un degvielas mazumtirdzniecība.

Lielākās uzņēmējdarbības nozares Preiļu novadā pēc kopējā apgrozījuma 2019.gadā:

  • Piena pārstrāde un siera ražošana: 63,75 milj. EUR;
  • Jauktā lauksaimniecība: 8,76 milj. EUR;
  • Mazumtirdzniecība nespecializētajos veikalos: 8,10 milj. EUR;
  • Zāģēšana, ēvelēšana un impregnēšana: 5,45 milj. EUR;
  • Degvielas mazumtirdzniecība degvielas uzpildes stacijās: 5,31 milj. EUR.

Lursoft izpētījis, ka ārvalstu tiešie ieguldījumi reģistrēti 24 novadā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos. Lielākais no tiem ir dāņiem piederošais SIA “VS TEKS”, kas aizvadītajā gadā apgrozījis 1,05 milj. EUR un nopelnījis 53,44 tūkst. EUR. Kopumā, pēc Lursoft apkopotās informācijas, Preiļu novada uzņēmumu pamatkapitālos ārvalstnieki ieguldījuši 389,37 tūkst. EUR, no kuriem 241,84 tūkst. EUR dāņu kompānijas. Pēc piesaistīto ārvalstu ieguldījumu apjoma Preiļu novads starp visām Latvijas pašvaldībām ierindojas 42. pozīcijā, blakus Ludzas un Varakļānu novadiem.

Vairāk nekā pusei uzņēmumu apgrozījums pērn audzis

Lursoft aprēķini rāda, ka Preiļu novadā reģistrēto uzņēmumu apgrozījums pēdējos gados audzis, 2019.gadā rādītājam sasniedzot pat 141,33 milj. EUR. Pētījuma sagatavošanas brīdī dati par 2020.gadu liecina, ka uzņēmumu apgrozījums pērn samazinājies līdz 120,47 milj. EUR, tomēr jāņem vērā, ka atsevišķi uzņēmumi savus jaunākos gada pārskatus vēl nav iesnieguši.

To vidū ir, piemēram, Aglonas pagastā esošais SIA “Eltex”, kas 2019.gadā apgrozīja 3,82 milj. EUR. Tiesa, pēc tam, kad 2018.gadā uzņēmuma apgrozījums pieauga vairāk nekā divas reizes, aizpērn tas piedzīvoja kritumu. Tāpat ietekmi uz kopējo rādītāju atstājis arī SIA “VENTUMS” rezultāts. Lursoft izziņas informācija rāda, ka vēl 2018.gadā reģistrētais uzņēmums savā pirmajā pilnajā saimnieciskajā darbības gadā apgrozīja 1,72 milj. EUR, savukārt šī gada maijā VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvalde pieņēmusi lēmumu par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu. Uz š.g. 20. jūliju SIA “VENTUMS” bija izveidojies 71,56 tūkst. EUR liels nodokļu parāds.

Jānorāda, ka no visiem Preiļu novadā reģistrētajiem uzņēmumiem, kuri iesnieguši pārskatus par 2020.gadu un pērn guvuši ieņēmumus no saimnieciskās darbības, 59,73% strādājuši ar lielāku apgrozījumu nekā 2019.gadā.

Pēc Lursoft aprēķiniem, 2020.gadā vidējais apgrozījums uz vienu Preiļu novadā reģistrēto uzņēmumu bija 38,36 tūkst. EUR. Jāņem vērā, ka gan kopējais, gan arī vidējais apgrozījuma rādītājs uz vienu uzņēmumu vēl var mainīties, pārskatus par 2020.gadu iesniedzot tiem uzņēmumiem, kuri to nebija izdarījuši līdz pētījuma sagatavošanas brīdim.

Teju pusi no Preiļu novadā reģistrēto uzņēmumu kopējā apgrozījuma veido viens uzņēmums – piena pārstrādes kompānija AS “Preiļu siers”. 2020.gadā uzņēmums apgrozīja 58,91 milj. EUR. Salīdzinot ar gadu iepriekš, piena pārstrādes uzņēmuma apgrozījums pērn sarucis par 7,59%. Iesniegtajā vadības ziņojumā AS “Preiļu siers” norādījis, ka pagājušajā gadā uzņēmums iepircis 145804 t piena, 3298 t vājpiena, gada laikā saražojot 13273 t siera un 7677 t sūkalu pulvera. Pērn uzņēmums atjaunojis un nodevis ekspluatācijā ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, esošajā tehnoloģiskajā procesā ietverot notekūdeņu priekšattīrīšanu. Runājot par attīstības iecerēm, uzņēmums norādījis, ka tas vēlas kāpināt izejvielas iepirkumu, saglabājot piena pārstrādes līdera pozīcijas un paliekot vadošajam industriālo piena produktu ražotājam Latvijā.

Neskatoties uz apgrozījuma kritumu par 11,01%, aizvadītajā gadā otrs lielākais uzņēmums novadā pēc apgrozījuma bija SIA Ražošanas komercfirma “VEGA P”. Uzņēmuma iesniegtais gada pārskats rāda, ka 2020.gadā tas apgrozīja 4,72 milj. EUR. Ar apgrozījuma kritumu uzņēmums strādājis pēdējos divus gadus. Aizvadītā gada pārskatā “VEGA P” norādījis, ka 2020.gads veltīts “Circle K” zīmola stiprināšanai Preiļos un kādreizējā Krāslavas novada teritorijā.

Trešais lielākais uzņēmums pēc apgrozījuma 2020.gadā Preiļu novadā bijis SIA “Agrofirma “Turība””, apgrozot 4,19 milj. EUR. Salīdzinot ar gadu iepriekš, rādītājs saglabājies praktiski nemainīgs. Iesniegtajā vadības ziņojumā SIA “Agrofirma “Turība”” skaidro, ka 2020.gadā ir kāpināts cūkkopības nozares apgrozījums par tonnu, kaut arī cūkkopības nozares cenas, salīdzinot ar 2019.gadu, ir ļoti kritušās. Uzņēmuma graudkopības apgrozījums pērn ir ievērojami sarucis, jo pieņemts lēmums nerealizēt pašizaudzētos graudus, bet gan ražot savu lopbarību gan cūkām, gan arī liellopiem, ko iesākts darīt jau gadu iepriekš. 2020.gadā SIA “Agrofirma “Turība”” iesāka projektu cūku novietnē Stiebriņi, būvējot jaunu korpusu. Realizējot gan šo, gan arī citus projektus, uzņēmums palielinājis darba vietu skaitu. Pērn tas bijis darba devējs vairāk nekā 90 strādājošajiem.

Atšķirībā no saraksta pirmajās pozīcijās esošajiem līderiem, SIA “Preiļu slimnīca” apgrozījums aizvadītajā gadā palielinājies. Lursoft aprēķinājis, ka rādītāja kāpums veido 8,51%, medicīnas iestādes pagājušā gada apgrozījumam pārsniedzot 4 milj. EUR. Pagājušajā gadā slimnīcas diennakts stacionārā ārstējušies 1462 pacienti, dienas stacionārā 1128 pacienti, bet ambulatorie pakalpojumi sniegti 10541 pacientam. 2020.gadā slimnīcā notikušas 443 dzemdības. Gada pārskatā SIA “Preiļu slimnīca” vadība norādījusi, ka apgrozījuma pieaugums 2020.gadā skaidrojams ar Nacionālā veselības dienesta piešķirtajiem papildu finanšu līdzekļiem ārstniecības iestādēs nodarbināto darba samaksas pieauguma nodrošināšanai.

TOP 5 lielāko uzņēmumu sarakstu Preiļu novadā pēc apgrozījuma 2020.gadā noslēdz SIA “Zolva”, kas pagājušajā gadā kāpināja apgrozījumu līdz 3,77 milj. EUR. Uzņēmums norāda, ka pērn tas veicis kosmētisko remontu bistro “Preilene”, kā arī iegādātas jaunas iekārtas, kas palīdzēja uzņēmumam samazināt elektroenerģijas izmaksas. Tāpat arī uzņēmums izbūvējis jaunu svaigās gaļas sadales cehu veikalā “Preilis”. SIA “Zolva” vadība norāda, ka 2020.gada rezultāts būtu varējis būt arī labāks, ja ne valstī noteiktie Covid-19 ierobežojošie pasākumi, kas uzņēmumam prasījuši ne mazums izdevumu. Šajā gadā SIA “Zolva” galvenais mērķis ir saglabāt visas tā struktūrvienības, tiesa, Covid-19 nekontrolētās izplatības dēļ uzņēmuma attīstību nav iespējams pilnībā prognozēt, kā arī lieli naudas līdzekļi jānovirza aizsardzības līdzekļiem un minimālās darba algas kāpumam.

Preiļu novada lielākie uzņēmumi pēc apgrozījuma 2020.gadā:

  1. AS “Preiļu siers”: 58,91 milj. EUR;
  2. SIA Ražošanas komercfirma “VEGA P”: 4,72 milj. EUR;
  3. SIA “Agrofirma “Turība””: 4,19 milj. EUR;
  4. SIA “Preiļu slimnīca”: 4,02 milj. EUR;
  5. SIA “Zolva”: 3,77 milj. EUR.

2020.gadā nopelnīts vairāk

Lursoft apkopotā informācija rāda, ka 2020.gadā palielinājusies gan Preiļu novadā reģistrēto uzņēmumu kopējā peļņa, gan arī vidējais rādītājs uz vienu uzņēmumu. Pagājušajā gadā novada uzņēmumi kopējo peļņu kāpinājuši līdz 5, 78 milj. EUR, kas gada laikā ir pieaugums par 15,37%, savukārt vidējais rādītājs uz vienu uzņēmumu palielinājies vairāk nekā 3 reizes. Lursoft dati rāda, ka novadā reģistrēto uzņēmumu vidējā peļņa pērn sasniegusi 1459,5 eiro.

Jānorāda gan, ka rādītājus vēl var ietekmēt uzņēmumi, kuri līdz pētījuma sagatavošanas brīdim nebija iesnieguši savus pārskatus par 2020.gadu. To vidū ir, piemēram, Riebiņu pagasta ZS “Viktorija”, kas 2019.gadā ar 265,45 tūkst. EUR peļņu bija ceturtais pelnošākais uzņēmums novadā.

2020.gadā Preiļu novadā reģistrēti 13 uzņēmumi, kuru peļņa pārsniegusi 100 tūkst. EUR.

No visiem Preiļu novada uzņēmumiem, kuri iesnieguši pārskatus par 2020.gadu un pērn guvuši ieņēmumus no saimnieciskās darbības, nepilniem 60% pagājušajā gadā izdevies uzlabot savu peļņas rezultātu.

Lielākais pelnītājs novadā arī 2020.gadā bijis AS “Preiļu siers”. Piena pārstrādes uzņēmumam aizvadītajā gadā izdevies palielināt peļņu par 6,92%, rādītājam pēc nodokļu nomaksas sasniedzot 938,62 tūkst. EUR.

Peļņu pagājušajā gadā izdevies kāpināt arī lauksaimniecības nozarē strādājošajai SIA “Agrofirma “Turība””, kas pēc nodokļu nomaksas 2020.gadā nopelnīja 564,05 tūkst. EUR. Salīdzinot ar 2019.gadu, uzņēmuma peļņa pērn pieaugusi par 16,04%. Balstoties uz Lursoft datiem, pagājušā gada peļņa bijusi augstākā uzņēmuma pēdējo piecu darbības gadu laikā.

Vēl straujāks peļņas lēciens pagājušajā gadā bijis Aizkalnes pagasta ZS “Līdumi”, kas nopelnījusi 382,37 tūkst. EUR. Lursoft aprēķinājis, ka saimniecības peļņa, salīdzinot ar 2019.gadu, palielinājusies par 46,60%. Pagājušajā gadā saimniecības apgrozījums kāpis par 59,05%, sasniedzot 649,23 tūkst. EUR.

Preiļu novada lielāko pelnītāju TOP 5 sarakstā ierindojusies arī SIA “Preiļu slimnīca” ar 2020.gadā nopelnītiem 321,65 tūkst. EUR, kā arī ZS “Korsikova”, kam izdevies palielināt peļņu no 96,05 tūkst. EUR 2019.gadā līdz 272,64 tūkst. EUR pērn.

Preiļu novada lielākie uzņēmumi pēc peļņas 2020.gadā:

  1. AS “Preiļu siers”: 938,62 tūkst. EUR;
  2. SIA “Agrofirma “Turība””: 564,05 tūkst. EUR;
  3. Aizkalnes pagasta ZS “Līdumi”: 382,37 tūkst. EUR;
  4. SIA “Preiļu slimnīca”: 321,65 tūkst. EUR;
  5. ZS “Korsikova”: 272,64 tūkst. EUR.

Vidējais darbinieku skaits saglabājies nemainīgs

Lai gan pagājušajā gadā palielinājies kopējais darbinieku skaits, kas bija nodarbināts Preiļu novadā reģistrētajos uzņēmumos, vidējais nodarbināto skaits uzņēmumos saglabājies nemainīgs. Lursoft aprēķini rāda, ka katrs Preiļu novadā reģistrētais uzņēmums 2020.gadā nodarbinājis vidēji 2 strādājošos. Kopējais darbinieku skaits novada uzņēmumos pagājušajā gadā, balstoties uz VID sniegtajiem datiem, palielinājies par 72, sasniedzot 2515 nodarbinātos.

Pagājušajā gadā novadā bija 47 uzņēmumi, kuros darbinieku skaits sasniedzis vismaz 10 strādājošos. Tas ir tikpat, cik gadu iepriekš.

Pagājušajā gadā Preiļu novadā bija pieci uzņēmumi, kuros nodarbināti vairāk nekā 100 darbinieki. Līderis to vidū ir AS “Preiļu siers”, kas 2020.gadā bija darba devējs 312 cilvēkiem. VID publiskotā informācija liecina, ka pagājušajā gadā AS “Preiļu siers” valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājis 1,35 milj. EUR, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodoklī 0,64 milj. EUR.

Par septiņiem darbiniekiem vairāk nekā 2019.gadā pērn bijis SIA “Preiļu slimnīca”, kas aizvadītajā gadā bija darba devējs 186 strādājošajiem. Lai paaugstinātu sniegto veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti un nodrošinātu to pieejamību visiem iedzīvotājiem, SIA “Preiļu slimnīca” darbinieki regulāri piedaloties semināros un kursos, tā ceļot savu profesionālo kvalifikāciju.

Lielāko darba devēju saraksta galvgalī ierindojies vēl viens Preiļu novada pašvaldībai piederošs uzņēmums – SIA “Preiļu saimnieks”. VID dati rāda, ka 2020.gadā uzņēmumā bija nodarbināti 124 darbinieki. Tiesa, tas ir par 7 strādājošajiem mazāk nekā gadu iepriekš.

Darbinieku skaits, balstoties uz VID sniegto informāciju, samazinājies arī SIA “VS TEKS” un SIA “FIRMA JATA”. SIA “VS TEKS” 2020.gadā bija darba devējs 104 darbiniekiem (par 5 mazāk nekā gadu iepriekš), savukārt SIA “FIRMA JATA” – 103 (par 7 mazāk nekā 2019.gadā). Jānorāda, ka SIA “FIRMA JATA” darbinieku skaits gadu gaitā gan būtiski pieaudzis, jo 2002.gadā šūšanas ražotne Preiļos izveidota ar 15 darbiniekiem, savukārt pērn uzņēmumam bija jau četri ražošanas cehi.

Preiļu novada lielākie darba devēji pēc vidējā darbinieku skaita 2020.gadā:

  1. AS “Preiļu siers”: 312 darbinieki;
  2. SIA “Preiļu slimnīca”: 186 darbinieki;
  3. SIA “Preiļu saimnieks”: 124 darbinieki;
  4. SIA “VS TEKS”: 104 darbinieki;
  5. SIA “FIRMA JATA”: 103 darbinieki.

Nodokļos samaksāts vairāk

2020.gadā Latvijas uzņēmumi VID administrētajos nodokļos samaksājuši 7,42 miljardus eiro. Salīdzinot ar gadu iepriekš, tas ir par 2,11% mazāk. 2,54 miljardus eiro no kopējās summas veidojušas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, bet 1,29 miljardus eiro – iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Lursoft aprēķini rāda, nodokļu summa, kuru valsts kopbudžetā samaksājuši Preiļu novadā reģistrētie uzņēmumi, pretstatā valsts kopējām tendencēm, palielinājusies. VID administrētajos nodokļos novada uzņēmumi 2020.gadā samaksājuši 9,26 milj. EUR. Gada laikā tas ir pieaugums par 6,31%.

Pērn novadā bija 19 uzņēmumi, kas gada laikā VID administrētajos nodokļos samaksājuši vairāk nekā 100 tūkst. EUR.

Balstoties uz VID sniegto informāciju, lielākais nodokļu maksātājs Preiļu novadā pagājušajā gadā bija SIA “Preiļu slimnīca”, kas kopumā valsts kopbudžetā nodokļos pārskaitījusi 1,23 milj. EUR. Gada laikā medicīnas iestādes samaksāto nodokļu apjoms pieaudzis par 11,61%.

Jānorāda, ka samaksāto nodokļu apjoms pagājušajā gadā pieaudzis visiem TOP 5 lielāko nodokļu maksātāju sarakstā iekļuvušajiem uzņēmumiem. Vislielākais pieaugums reģistrēts SIA “Preiļu saimnieks”, kas 2020.gadā VID administrētajos nodokļos samaksājis par 31,80% vairāk nekā gadu iepriekš. Pērn uzņēmums valsts kopbudžetā nodokļu maksājumos pārskaitījis 954,78 tūkst. EUR. Teju tikpat strauji samaksāto nodokļu apjoms audzis arī SIA “Agrofirma “Turība””, kas VID administrētajos nodokļos pagājušajā gadā samaksāja 893,84 tūkst. EUR (+30,02%, salīdzinot ar 2019.gadu).

Lauksaimniecības  tehnikas un to rezerves daļu mazumtirgotājs SIA “Agrolatgale Plus” 2020.gadā nodokļos samaksājis 514,82 tūkst. EUR, tostarp 73,46 tūkst. EUR valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās un 23,27 tūkst. EUR iedzīvotāju ienākuma nodoklī, savukārt SIA “Zolva” – 352 tūkst. EUR. Lursoft pieejamā informācija rāda, ka tirgotājs valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās aizvadītajā gadā samaksājis 153,37 tūkst. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 42,75 tūkst. EUR.

Preiļu novada lielākie nodokļu maksātāji pēc 2020.gada samaksātās kopējās nodokļu summas valsts kopbudžetā:

  1. SIA “Preiļu slimnīca”: 1233,24 tūkst. EUR;
  2. SIA “Preiļu saimnieks”: 954,78 tūkst. EUR;
  3. SIA “Agrofirma “Turība””: 893,84 tūkst. EUR;
  4. SIA “Agrolatgale Plus”: 415,82 tūkst. EUR;
  5. SIA “Zolva”: 352 tūkst. EUR.

*Dati par Preiļu novada uzņēmumiem aprēķināti uz 27.07.2021.

**Vidējie rādītāji aprēķināti, izmantojot vidējo mediānu.

*** Informācijas avots datiem par uzņēmumu samaksātajiem nodokļiem un darbinieku skaitu – Valsts ieņēmumu dienests.