Muzejos Museum 2020 Projektu aktualitātes

Preiļu pilsētas svētku laikā 21. augustā no plkst. 11.00 līdz 16.00 Preiļu parkā (virzienā uz mazo parka estrādi) notiks Muzeju ielas festivāls “Starp muižu un baznīcu”, kura laikā dažādas aktivitātes piedāvās Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs un Panevēžas Novadpētniecības muzejs no Lietuvas.

Muzeju ielas festivāls notiek projektā “Pārrobežu vēstures un kultūras mantojuma veicināšana ar muzeja inovāciju palīdzību” un tā mērķis ir iepazīstināt apmeklētājus ar kopīgo un atšķirīgo kultūras mantojumu caur dažādām radošajām nodarbībām un aktivitātēm. Panevēžas novadpētniecības muzejs piedāvās izgatavot lupatu lellītes. Savukārt Preiļu muzeja teltī gan bērni, gan pieaugušie varēs, iedvesmojoties no muzeja krājuma košajiem Preiļu novada cimdiem, izveidot sev unikālu un neatkārtojamu grāmatzīmi.

Svētku programmu papildinās Panevēžas folkloras ansambļi “Raskila” un “Sierčikai” ar savu programmu, izpildot Aukštaitijas reģiona dziesmas un dejas.

Festivāla nosaukums ietver divus Preiļu vēsturiskos centrus – Preiļu muižu parkā un baznīcu Preiļu miesta krustcelēs. Apkārt šiem diviem centriem arī veidojās mūsdienu Preiļi. Tāpēc, lai labāk izjustu pagātnes elpu, pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iejusties 20. gs. sākuma preiliešu lomās, izmantojot lielizmēra fotostendu.

Projekta trešo partneru – Grodņas reliģijas vēstures muzeja (Baltkrievija) – video sveiciens būs skatāms Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja Facebook kontā!

Par projektu ENI-LLB-1-244 “Pārrobežu vēstures un kultūras mantojuma veicināšana ar muzeja inovāciju palīdzību” / Museum 2020

Projekta mērķis ir izveidot pārrobežu sadarbības platformu un radīt nosacījumus, lai nodrošinātu arvien lielāku tūristu un apmeklētāju interesi par kultūrvēsturisko mantojumu Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pierobežas teritorijā.

Šo projektu finansē Eiropas Savienība. Projekta budžets: 367 864,64 EUR, no tiem ES finansējums: 331 078,17 EUR

Projekta īstenošanas periods: 2020. gada 1. jūnijs – 2022. gada 31. maijs.

Šī publikācija ir tapusi ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā ir atbildīga Preiļu novada dome un tas nekādā veidā nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Informāciju sagatavoja

Ilona Vilcāne

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos