Kultūrā

11. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā konkursa izstādes “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā” atklāšanā tika svinīgi paziņoti šī gada galvenās balvas nominanti. Konkurss tiek rīkots Preiļu novada pašvaldības un Rīgas domes ciešā sadarbībā, un pasākumā piedalījās Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka.

Neskatoties uz epidemioloģiskās situācijas izraisīto neskaidrību, šogad konkursam tika iesniegti 103 mākslinieku 174 darbi. No tiem izstādei žūrija izraudzījusi 88 autoru darbus.

Šogad žūrijā darbus vērtēja: žūrijas priekšsēdētāja, gleznotāja Agra Ritiņa (“Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” galvenās balvas laureāte 2020. gadā), Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, gleznotājs Aleksejs Naumovs, māksliniece Laura Pīgozne, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Silvija Berezovska, mākslinieki Anda Munkevica, Jānis Strupulis un Einārs Kvilis.

Kā savā uzrunā atzina žūrijas priekšsēdētāja Agra Ritiņa: “Žūrijas darbs bija raits un samērā vienbalsīgs. Vērtēšana notika patīkamā savstarpējās komunikācijas gaisotnē.”

“Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” 2021. gada galvenajai balvai nominēti ir seši mākslinieki: Meldra Bula par darbu “Jūlijs”, Jānis Ziņģītis par darbu “Janvāra sākumā”, Osvalds Zvejsalnieks par darbu “Rudens vēji”, Agnija Ģērmane par darbu “Sapnis, kas atkārtojas 2”, Ērika Kumerova par darbu “Pavasara jūtoņa”, Inga Jurova par darbu “Svētdiena. Kailsals”.

Galvenās balvas ieguvējs tradicionāli tiks paziņots izstādes atklāšanas pasākumā Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā 25. septembrī plkst. 14.00.

Rīgas dome un Preiļu novada dome, sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldi, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju un idejas autoriem – kinorežisoru un gleznotāju Jāni Streiču, un māksliniekiem Jāni Anmani un Jāni Strupuli, 2015. gadā  ierosināja un iedibināja Jāzepa Pīgožņa balvas piešķiršanu par labāko darbu Latvijas ainavu glezniecībā, lai attīstītu un popularizētu Latvijas ainavu glezniecību, kā arī vienotu Latvijas galvaspilsētas un novadu kultūras dzīvi.

“Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” izstāde un balvas pasniegšana notiek jau kopš 2015. gada. 2015. gadā galveno balvu saņēma Latvijas Universitātes profesors, mākslinieks Roberts Muzis, 2016. gadā – māksliniece Silva Linarte, 2017. gadā – mākslinieks Aldis Kļaviņš, 2018. gadā – mākslinieks Jānis Plivda, 2019. gadā par konkursa laureātu kļuva mākslinieks Nugzars Paksadze, 2020. gadā – Agra Ritiņa.

Informāciju sagatavoja

Ilona Vilcāne,

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja

speciāliste vēstures jautājumos