Preiļu novadā

Šī gada 6. augustā aizvadīts ikgadējais holokausta upuru piemiņas pasākums Preiļos, kura laikā tika pieminēti pirms 80 gadiem 1941. gada jūlijā un augustā nogalinātie ebreju tautības Preiļu un apkārtējo pagastu iedzīvotāji.

Pasākumā piedalījās Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, priekšsēdētāja pirmais vietnieks Pēteris Rožinskis, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja (PVLMM) kolektīvs, izglītības iestāžu pārstāvji, preilieši, Preiļos dzīvojušo ebreju pēcteči, muzeja “Ebreji Latvijā” direktors Iļja Ļenskis un arhitekts, Preiļu memoriāla autors Sergejs Rižs.

Šī gada pasākums tika ievadīts ar PVLMM veidotās vides stendizstādes “Ebreji Preiļos” atklāšanu blakus Preiļu Kultūras namam. Vides stendizstāde “Ebreji Preiļos” veltīta nu jau zaudētajai Preiļu ebreju kopienai, kas līdz Otrajam pasaules karam bija neatņemama mūsu pilsētas daļa – tie bija mūsu vecvecāku paziņas, kaimiņi un draugi, rotaļu biedri un kolēģi, kuru darbs un ieguldījums ir noteicis arī to, kādi Preiļi izskatās mūsdienās. Izstāde būs skatāma līdz rudenim un, sākoties mācību gadam, muzejs aicinās skolas to izmantot izglītojošajā darbā ar bērniem un jauniešiem.

Turpinājumā norisinājās tradicionālais piemiņas brīdis Holokausta upuru memoriālā. Pasākumu apmeklēja arī Veronika Vaivode, kas ar klātesošajiem pie memoriāla dalījās ar sāpīgajām bērnības atmiņām par savu ebreju tautības klasesbiedreni un draudzeni Nikamu, kas kopā ar citiem Vārkavas ebrejiem arī tika nogalināta Preiļos 1941. gada augustā.

Preiļu ebreju kopienas vēstures izpētes un piemiņas saglabāšanas darbs Preiļu muzejā turpinās. Pēdējā gada laikā ir apzināta jauna informācija par Vladislava Vuškāna saimniecību, kur vācu okupācijas laikā tika slēpti 8 Preiļu ebreji, kā arī, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda saņemtajam finansiālajam atbalstam, turpinās 2018. gada nogalē blakus nošaušanas vietai atrasto priekšmetu konservācijas darbi. Muzeja krājums ir papildināts arī ar citiem priekšmetiem, kas attiecas uz ebreju kopienas pēckara vēsturi Preiļos. Savukārt šajā vasarā no 22. jūnija līdz 8. augustam PVLMM Facebook kontā tika publicēta Preiļos dzīvojušās ebreju meitenes Šeinas Gramas dienasgrāmata, ko viņa sāka rakstīt dienā, kad Vācija iebruka Padomju Savienībā 1941. gada 22. jūnijā, bet pēdējo ierakstu veica 8. augustā – dienu pirms savas nāves. Ar šiem dienasgrāmatas ierakstiem joprojām var iepazīties muzeja Facebook kontā.

 

Informāciju sagatavoja:

Ilona Vilcāne

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos