Preiļu novadā Labklājības pārvaldē

Šodien, 5. augustā, savā pirmajā reģionālajā vizītē Preiļus apmeklēja Labklājības ministrs Gatis Eglītis. Vizītē piedalījās arī ministra padomniece Anita Svece un Jaunās konservatīvās partijas Latgales Attīstības centra vadītājs Guntis Rasims. Jaunizveidoto Preiļu novadu pārstāvēja pašvaldības priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, Preiļu novada domes priekšsēdētāja otrais vietnieks Anita Brakovska, Sociālo, kultūras un izglītības jautājumu komitejas priekšsēdētāja Iveta Stare, pašvaldības deputāts Aigars Zīmelis, kā arī darbinieki, kuru ikdiena saistīta ar sociālo jomu – Labklājības pārvaldes direktora vietnieks administratīvi saimnieciskajos jautājumos Anita Gāga, sociālās aprūpes centra “Aglona” vadītāja Inta Gžibovska un projektu vadītāja Ingūna Barkeviča. Tikšanās laikā viesi tika iepazīstināti ar sociālo pakalpojumu infrastruktūras izveidi Preiļu novadā, ieskicēti galvenie jautājumi, kuru risināšana būs aktuāla tuvākajā laikā, kā arī sniegts ieskats par deinstuticionalizācijas procesu – gan infrastruktūras izveidi, gan pakalpojumu attīstību. Savukārt ministrs iepazīstināja ar plānotajiem jauninājumiem, kas lielā mērā skars sociālās aprūpes institūcijas un, pieļaujams, pozitīvi uzlabos gan cilvēkresursu piesaisti šiem centriem, gan infrastruktūras izveidi ilgtermiņā.

Zinot, ka Labklājības ministrija ir kampaņas “Cilvēks, nevis diagnoze” rīkotāji, kuras mērķis ir mainīt sabiedrības nostāju attiecībā pret cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, vizītes laikā kā ministrs, tā viņa padomniece un domes priekšsēdētājs piedalījās attīstošajā nodarbībā kopā ar Dienas aprūpes centra (DAC) apmeklētājiem, izgatavojot dekorus no dabas materiāliem. Bija patiess prieks vērot kopīgo darbošanos, kas, ticams, lauzīs stereotipus par šo mērķgrupu.

Tāpat viesi klātienē iepazina izveidoto āra infrastruktūru pie DAC – ministrs praktiski iemēģināja roku pie sporta un vingrošanas iekārtas, bet ministra padomniece kopā ar DAC apmeklētāju ieskandināja mūzikas instrumentus. Viesi iepazina arī DAC iekštelpas, gūstot patīkamu pārsteigumu par DAC apmeklētāju radītajiem darbiem.

Tālākajā vizītes gaitā tika apmeklēti pakalpojumu sniedzēji Līčos, iepazīstot grupu dzīvokļus, krīzes centru un sociālās rehabilitācijas kabinetu. Daudziem klātesošajiem tā bija pirmā reize, apmeklējot Līčus, un bija iespēja pārliecināties par izveidoto pakalpojumu funkcionalitāti un infrastruktūras piemērotību pakalpojumu sniegšanai, kur lielā mērā domāts arī par vides pieejamības prasību ievērošanu.

Fotogalerija

Informāciju sagatavoja

Anita Gāga

Pārvaldes vadītāja vietniece
anita.gaga [at] preili.lv