Preiļu novadā Jaunatne

VSIA ‘’Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikuma’’ Preiļu filiāles Iniciatīvas grupai ‘’RTRIT jaunieši’’, piedaloties ‘’Mazo grantu projektu konkursā “Iedzīvotāji veido savu vidi-2021’’  Viduslatgales pārnovadu fondā tika iesniegts projekts ‘’Domāsim zaļi’’, kas guva atbalstu.

Projekta ietvaros, iegādājāmies ātro kompostēšanas iekārtu, kā rezultātā veicināsim “bezatkritumu dzīvesveida (zero waste) iniciatīvas”, pārstrādājot virtuvē iegūtos pārtikas atkritumus kompostā. Līdz ar to šajā procesā rodas daudz pārtikas atkritumu, kurus vēlamies ar ātrās kompostēšanas iekārtu pārstrādāt kompostā.

Apsildošā konstrukcija un efektīvā ventilācijas sistēma nodrošina ātru kompostēšanas procesu, temperatūras mērītājs un regulējamais gaisa vārsts palīdz to uzturēt un kontrolēt. Šī kompostēšanas iekārta ir paredzēta bioatkritumu kompostēšanai. Jau pēc 6-8 nedēļām var iegūt gatavu kompostu.

İeguvumi:

  • bioatkritumu kompostēšana visa gada garumā
  • ekomarķējums “Ziemeļvalstu gulbis” nodrošina kompostēšanas iekārtas efektivitāti arī ziemā

Iegūto materiālu – kompostu iespējams plaši izmantot gan zemes, puķu dobju, zāliena auglības uzlabošanai.

Rezultātā tiks lietderīgi pārstrādāti pārtikas atkritumi, ko ikdienā parasti izmeta atkritumu konteineros. Tiks panākta pārtikas atkritumu otrreizējā pārstrāde un lietderīga to izmantošana. Jauniešiem liksim aizdomāties par vidi, kurā dzīvojam un kādus materiālus izmantojam. Rosināsim arī ikdienā ikvienu, kurš iegriezīsies mūsu virtuvē – mācīt, domāt par zaļo dzīvesveidu, tā aktivitātēm, un izmantošanu savās saimniecībās, lai pēc iespējas vairāk aizdomātos par vides jautājumiem un atkritumu šķirošanu.

Aicinām ikvienu aizdomāties par zaļo dzīvesveidu arī savā ikdienā un mācīt to darīt arī bērniem.

Paldies pašvaldībai un Viduslatgales pārnovadu fondam par piešķirto finansējumu.

Projekta vadītāja

Skaidrīte Grigale