Sociālās aprūpes centros

Preiļu novada Labklājības pārvaldes pansionātā “Preiļi” 26.jūlijā notika pasākums “Ciemos pie Annas”, precīzāk būtu jāsaka: “Ciemos pie Annām”, jo izrādās, ka institūcijā vienuviet atrodas septiņas Annas. Tiešām daudz, tāpēc arī radās ideja, ka arī Preiļu pansionātā vajag sumināt Annas, jo šis vārds ir latvisks un laika ritējumā pat kļuvis populārs. Daudzviet Latvijā Annas dienu jau svin un, kāpēc lai mēs tos nesvinētu?

Mūsu goda viesi bija pensionāru biedrības priekšsēdētāja Marija Briška, kura bija uzņēmusies vadītājas lomu šajos svētkos, kā arī piedalījās biedrības “Mūsmājas” deju kolektīvs “Brūklenājs” un senioru ansamblis “Virši”.

Dejotāji izcēlās ar saviem greznajiem tērpiem, kuri bija tik pieskaņoti zaļajai apkārtnei, ka likās atrodamies pasakā. Senioriem acis zibēja un smaids neizdzisa, jo pasākums tiešām bija mīlestības apgarots, saules enerģijas un labestības piepildīts. Ciemiņi dejoja, dziedāja un iesaistīja aktivitātēs arī seniorus, īpašu vietu un uzmanību veltot Annām, kurām vajadzēja nedaudz iepazīstināt ar sevi. Katrai Annai bija sarūpēta dāvana un laba vēlējums. M. Briška atgādināja daudzus tautas ticējumus, kuros ir sava daļa taisnības un praktiskas nozīmes, piemēram, kā tupeņus izvārīt divtik ātri un ar kādām piedevām pasniegt, kā arī kādus rituālus un izdarības drīkstētu veikt Annas dienā, un, kas būtu jāņem vērā pirmo reizi ceļot galdā kūpošu tupeņu bļodu. Ne velti Annas dienu dēvē arī par Saimnieču dienu – tai raksturīga ir ražas sagaidīšana, labības kulšana, pirmās maizes cepšana no jaunajiem rudziem. Tieši šajā dienā drīkstēja pirmo reizi rakt un ēst jaunos kartupeļus. Tāpēc Marija atgādināja, ka no jaunajiem kartupeļiem var pagatavot dažādus ēdienus, tāpēc tie bija apkopoti veselā mapītē un tika dāvāti pansionāta sociālajam darbiniekam J. Sparānei, lai tomēr praksē ar klientiem pagatavo kaut ko garšīgu no sentēvu receptēm.   Agrāk Annas dienā notika lieli gadatirgi, kur satikās pārdevēji ar pircējiem, bet jauniešu vidū šis datums nozīmēja iepazīšanos. Šajos gadatirgos saimnieces varēja  parādīt visu, ko viņas māk – cept, vārīt un šmorēt, tāpēc tā ir Saimnieču diena.

Preiļu novada Labklājības pārvaldes pansionāta “Preiļi” klientu vārdā sakām mīļš paldies par jauko pasākumu un ciemiņiem vēlam būt stipriem, veseliem, vienmēr atcerēties mūs!

Fotogalerija

Janīna Sparāne,
pansionāta “Preiļi” sociālais darbinieks