Preiļu pils un parks

Ik dienas mēs savās gaitās izmantojam durvis. Diennakts laikā vairākas reizes atveram un aizveram dažāda veida durvis– iekšdurvis, ārdurvis, metāla, koka, stikla, plastmasas. Vissenākās cilvēcei atklātās durvis no koka ir datētas 4. gadsimtā pirms mūsu ēras. Vajadzība pēc durvīm iet roku rokā ar brīdi, kad cilvēki sev radīja mājokli. Tā joprojām ir aktuālas un svarīgas mūsdienās.

Rekonstruējot vēsturiskas ēkas, kāda ir arī Preiļu pils, tiek paredzēts atjaunot iekšdurvis atbilstoši vēsturiskajām dizaina līnijām. Ārdurvis jau ir tapušas – koka, ieturētā pils veidola tēlā. Parādes durvis gan ir īsts mākslas darbs – ozolkoka ar to vēsturiskā izskata atainošanu. Pateicoties iedzīvotāju iniciatīvām un atsaucībai, Preiļu pašvaldībai ir vairākas vēsturiskās fotogrāfijas ar pils daļu atainojumu. Tādējādi, atjaunojot pils parādes durvis, tās tika veidotas ar koka izgriezumiem, maksimāli pietuvināti pagātnes izskatam (pēc fotogrāfijās redzamā durvju raksta).

Šoreiz, pateicoties Preiļu iedzīvotāja Igora Pliča iniciatīvai, Preiļu pašvaldībai tika dāvinātas divviru dubultās koka durvis. Durvis ir apmēram 130-150 gadus vecas, savulaik tās atradās vienā no vecākajām pilsētas mājām Raiņa bulvārī 9 (Zināma kā viesu māja “Pie Pliča”). Līdzīga izskata restaurētas durvis atrodas arī minētajā mājā, tomēr, veicot mājas atjaunošanu, ne visas durvis tika izmantotas. Līdz ar to I.Pličš izteica piedāvājumu par viena durvju komplekta dāvinājumu Preiļu pilij. Izpētot pils rekonstrukcijas tehnisko projektu, ir redzams, ka līdzīga izskata durvis ir paredzēts uzstādīt pils iekšpusē.

Atdāvinātajām durvīm, protams, ir nepieciešama to restaurācija, ko pašvaldība plāno iekļaut kādā no projektiem, kur šāda aktivitāte būs iespējama. Dāvinātajām durvīm būtu nepieciešama rūpīga un saudzīga atjaunošana, kā rezultātā tās var kļūt par lielisku pils iekštelpu rotu. Vēsturisko durvju restaurācija un uzstādīšana kādā no pils iekštelpām sniegs papildus vērtību pils atjaunošanā, tāpat kā tas šobrīd ir veikts ar vecajām logu ailām, kas jau uzstādītas pilī logu rekonstrukcijas darbu laikā.

Sanda Čingule-Vinogradova,

Preiļu muižas kompleksa un parka vadītāja