Kultūrā

Latgales stāstnieku festivāls „Omotu stōsti” par stikla pūtējiem

 Vasaras izskaņā, 20.-21.augustā,  Līvāni aicinās stāstniekus no visiem Latvijas novadiem uz VI Latgales stāstnieku festivālu „Omotu stōsti”.

Viens no Latgales festivāla uzdevumiem ir veidot atpazīstamu un radošu platformu Latgales amatniecības izzināšanai un popularizēšanai.  Esam iepazinuši podnieka, kāzu saimnieces, dravnieka, klūdziņu pinēju un audēja amatu. Šī gada tēma veltīta stikla pūtējiem, stāstīsim par šo amatu, tā pratējiem, vērosim, kā noris stikla pūšanas process, un pārliecināsimies, ko spēj radīt mūsu rokas.

Festivāla norise

Pirmo festivāla dienu iesāksim ar Līvānu iepazīšanas ekskursiju  “Līvānu tematisko soliņu stāsti”.

Pie Līvānu novada kultūras centra notiks  Latgales stāstnieku festivāla „Omotu stōsti” atklāšana.

Stāstnieku festivāla dalībnieki varēs piedalīties Māras Mellēnas vadītajā nodarbībā “Nemateriālais kultūras mantojums un personiskās pieredzes stāsti”. Nodarbībā varēs piedalīties arī citi interesenti, iepriekš piesakoties Līvānu novada KC (sakarā a COVID- 19 drošības noteikumu ievērošanu).

Vakarpusē pie Līvānu novada centrālās bibliotēkas notiks Lielais stāstu vakars “Nepūt pīlītes…”

Vakara noslēgumā „Stāstu groziņvakars” ar folkloras kopu „Turki”.

Festivāla otrās dienas aktivitātes risināsies Līvānu stikla un amatniecības centrā. Mazajiem klausītājiem paredzēta  Spoku stāstu stunda  ar Gunti Pakalnu.

Festivāla dalībnieki varēs iepazīties ar   Līvānu stikla muzeja ekspozīciju.

Uz radošajām nodarbībām  “Ne tikai stikla pūtēji…” aicinās pūšamo instrumentu izgatavotājs  Aleksandrs Maijers.

Festivāla dalībnieki ieklausīsies stikla pūtēju stāstos un vēros stikla pūšanas procesu.

Pēcpusdienā viesosimies Ingas Salmiņas  stikla kausēšanas darbnīcā Uzņēmējdarbības atbalsta centrā. Interesentiem būs iespēja piedalīties meistarklasē.

Festivāla dalībnieki

 Uz festivālu tiek aicināti visu Latvijas kultūrvēsturisko novadu stāstnieki, UNESCO Latvijas  Nacionālās komisijas (LNK) tīkla „Stāstu bibliotēku” pārstāvji, kā arī vietējās folkloras kopas, stāstnieku kustības atbalstītāji un interesenti.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, VI Latgales stāstnieku festivālā “Omotu stōsti”  būs iespēja piedalīties tikai vakcinētiem vai pārslimojušiem dalībniekiem, uzrādot derīgu Covid 19 sertifikātu. Sertifikātu iespējams lejupielādēt vietnē www.covid19sertifikats.lv, un tas jāuzrāda kopā ar personu apliecinošu dokumentu.

VI Latgales stāstnieku festivālā „Omotu stōsti” var piedalīties arī tās personas, kuras 72 stundas pirms ierašanās festivālā ir veikušas Covid-19 testu, un tas ir negatīvs.

Uz festivāla atklātajiem pasākumiem aicināts ikviens, un tie ir bez maksas (iepriekš reģistrējoties Līvānu novada KC)

Festivāla organizatori un atbalstītāji

 Festivāla projektu finansiāli atbalsta VKKF, Līvānu novada dome  un vietējie uzņēmēji.

Sekmīgai festivāla norisei nepieciešama individuāla pieteikšanās līdz 25. jūlijam.  Sīkāku informāciju par festivālu var iegūt, rakstot uz e-pastu jakimovavilhelmine@gmail.com , zvanot +371 29495394 Vilhelmīnei Jakimovai vai festivāla rīkotājai Annai Kārklei +371 29969943.

putni