Sociālās aprūpes centros

Preiļu novada Labklājības pārvaldes pansionātā “Preiļi” tika nosvinēti gan Jāņi, gan Pēteri. Jāņu dienas svinēšana tiešām ir valstiska mēroga svētki, kuri tiek svinēti katru gadu, bet Pētera dienu mēs svinējām pirmo gadu.

Ņemot vērā valstī noteiktos ierobežojumus, pasākums notika brīvā dabā, ievērojot epidemioloģiskās prasības. Pasākumā piedalījās Preiļu novada pensionāru biedrības priekšsēdētāja Marija Briška, biedrības “Mūsmājas” deju kolektīvs “Brūklenājs”. M. Briška atgādināja daudzus tautas ticējumus par Pēterdienu, kā arī to, ka izsenis 29. jūnijā tika atzīmēta Lapu, Pērkona vai Zibens diena. Tolaik pērkons bija pietiekami ietekmīgs un bīstams, un tāpēc ticis pielabināts zibens ar uguns rituāliem. Uguns kurināšana, ciemos iešana un aplīgošana abiem līdzīga – gan Jāņiem, gan Pēteriem.

Pēterdiena saistās ar laika ritējumu, novērojumiem dabā: ja  līst lietus, tad noteikti līšot līdz Annas dienai. Galvenā Pēterdienas rota esot bijuši lapu vainagi, kurus ciemiņi bija sarūpējuši no kļavu lapām – pītus vainagus Pēteriem un Pāvelam.

Katrs pansionāta iemītnieks saņēma dāvanu – apsveikumu, laba vēlējumus un aromatizējošo citronmētras zariņu, kas atgādināja agrākos laikus.

Ciemiņi pansionātā “Preiļi” vienmēr ir gaidīti, viņi ir tie, kas klientiem liek pasmaidīt, atcerēties pagātni.

Janīna Sparāne,
pansionāta “Preiļi” sociālais darbinieks