Kultūrā

Turpinot Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā tradīciju, mākslinieki ir aicināti iesniegt savus darbus, lai pieteiktos dalībai septītajam “Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” konkursam. Darbi iesniedzami no 2021. gada 29. jūnija līdz 21. jūlijam Rīgas Sv. Pētera baznīcā, Reformācijas laukumā 1, darba dienās no plkst. 10.00 līdz 18.00, iepriekš piesakot ierašanos.

Rīgas dome un Preiļu novada dome, sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldi, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju un idejas autoriem – kinorežisoru un gleznotāju Jāni Streiču, un māksliniekiem Jāni Anmani un Jāni Strupuli, 2015. gadā  ierosināja un iedibināja Jāzepa Pīgožņa balvas piešķiršanu par labāko darbu Latvijas ainavu glezniecībā, lai veicinātu mākslinieku interesi atveidot Latvijas dabu un izceltu Latvijas ainavu glezniecības nozīmi mūsdienu mākslā.

Māksliniece Ieva Pīgozne saka: “Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā konkursa pamatā ir mīlestība, profesionāla varēšana un aicinājums. Jau kopš šīs balvas iedibināšanas, konkursa būtība ir aicinājums uzturēt un attīstīt ainavu glezniecības žanru Latvijas mākslā un izcelt autorus, kas šajā jomā darbojas.”

2015. gadā galveno balvu saņēma Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, mākslinieks Roberts Muzis, 2016. gadā – māksliniece Silva Linarte, 2017. gadā – mākslinieks Aldis Kļaviņš no Liepājas par darbu “Jūra pēc saulrieta”, 2018. gadā Grand Prix ieguva Preiļu mākslinieks Janis Plivda par darbu “Gaiļmuiža”, 2019. gadā galvenā balva aizceļoja pie Lapmežciemā mītošā mākslinieka Nugzara Paksadzes par darbu “Pārmaiņu vējš”, savukārt pērn par galvenās balvas ieguvēju kļuva māksliniece Agra Ritiņa ar darbu “Otrie Ziemassvētki”.

“Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” galvenās balvas pretendenti tiks paziņoti izstādes atklāšanā Rīgas Sv. Pētera baznīcā 2021. gada 11. augustā, taču tās ieguvējs taps zināms rudenī, kad Preiļos norisināsies svinīgā galvenās balvas pasniegšanas ceremonija.

Nolikums par pieteikšanos konkursa izstādei: www.peterbaznica.riga.lv, sadaļā “JAUNUMI”.

Papildu informācija:

Una Jansone,
Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības
direktora vietniece 13. gs. valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa
Sv. Pētera baznīcas pārvaldes jautājumos
E-pasts: una.jansone@riga.lv
Tālrunis +371 67181941