Logo

Preiļu novada Labklājības pārvaldes Dienas aprūpes centrā radoši un aktīvi norisinās dažādas aktivitātes, kas tiek īstenotas divu projektu ietvaros –  projektā Nr.9.3.1.1/18/I/009 “Sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūras izveide un attīstība Preiļu novadā” tiek veikti dažādi būvdarbi un iegādāts inventārs, kas tiek likts lietā paša pakalpojuma sniegšanā, jo Preiļu pašvaldība kā sadarbības partneris ir iesaistījusies Latgales plānošanas reģiona īstenotajā projektā “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā”, Vienošanās Nr.9.2.2.1./15/I/005.

Dažādās nodarbībās gandrīz ik dienu piedalās 11 personas. Dienas aprūpes centra vadītājas Lienes Gžibovskas un centra darbinieku vadībā tiek mācītas dažādas ikdienā nepieciešamas sadzīves prasmes, māka relaksēties, izpaust sevi, rūpēties par sava ķermeņa un gara labsajūtu.

Liene Gžibovska pastāstīja, ka nodarbību grafiks ir pietiekami saspringts. Projekta ietvaros vienreiz nedēļā notiek kustību nodarbības fizioterapeita vadībā. Sākotnēji izpildīt visus vingrinājumus dalībniekiem neesot bijis nemaz tik vienkārši, bet tagad lēnām sāk veidoties noturīga sportiskā forma.

Lai apgūtu sadzīvei nepieciešamas lietas, vienreiz nedēļā visi pulcējas uz šūšanas nodarbībām. Pirmās iemaņas sākās ar pogas piešūšanu, turpinājumā bija darbs ar audumu, sašujot katram savu balerīnu. Tagad tiek mācīts veidot aplikācijas uz auduma.

Psihologa vadībā tiek veikti dažādi korekcijas un uztveres uzdevumi. Speciālists nodarbībās vēro katru dalībnieku, pievērš uzmanību katra psiholoģiskajām izpausmēm un vēro personu izaugsmi. Vienreiz nedēļā notiek arī individuālās silto smilšu terapijas nodarbības.

Projekta ietvaros dalībnieki piedalās mūzikas nodarbībās, aprūpētāju vadībā iet pastaigās uz Preiļu parku, vēro dabu un kopīgi rīko piknikus.

Viens no interesantākajiem notikumiem bija ieplānots piektdien, 18. jūnijā, kad katram ar molbertu rokās bija jādodas uz parku, lai piedalītos Līgo noskaņu plenērā. Kādas Jāņuzāļu un vasaras saulgriežu noskaņu gleznas būs izdevušās, skatīsim pievienotajā foto galerijā, bet pašā Līgo dienas priekšvakarā ikvienu projekta dalībnieku sagaida nopietns darbs – būs jāsasien garšīgs tradicionālais Jāņu siers.

Maija Paegle,
Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste