Jaunatne Iedzīvotājiem

Ar šādu vadmotīvu 15. jūnijā notika PLATFORMA, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Lietuvas Pašvaldību asociācijas kopīgi organizētais starptautiskais vebinārs “Jaunatne. Klimats. Vietējā politika. Kādēļ un kādēļ gan ne?” (Youth. Climate. Local politics. Why and why not?). PLATFORMA ir Eiropas mēroga pilsētu un reģionu koalīcija, kā arī nacionālās, Eiropas Savienības un globālās apvienības, kas sadarbojas.

Jauniešu loma ir ļoti nozīmīga: viņi aktīvi piedalās dažādās aktivitātēs klimata pārmaiņu mazināšanai, vietējos un starptautiskos projektos, lai veidotu izpratni par vides jautājumiem. Būtiski, lai viņiem būtu iespējas piedalīties arī lēmumu pieņemšanā pašvaldībās, jo šie lēmumi noteikti ietekmēs viņu nākotni. Vebināra dalībnieki diskutēja par to, vai jaunieši ir pārmaiņu virzītāji? Kas jaunajai paaudzei vajadzīgs, lai būtu par pozitīvo pārmaiņu katalizatoru? Kā politiķi var sadarboties ar jauniešiem vietējā un nacionālajā līmenī?

Vebinārā piedalījās Eiropas Savienības institūciju pārstāvji no Latvijas un Lietuvas. Eiropas Parlamenta deputāte no Latvijas Inese Vaidere iepazīstināja ar savu redzējumu par to, vai klimata politika tagad ir jebkuras politikas pamats, un kāda ir jauniešu loma tajā?

Rīgas Tehniskās universitātes docētāja Antra Viļuma  prezentācijā “Padarot mūsu pašvaldības labākas: kādēl un kā iesaistīt jauniešus? Jaunā Eiropas Bauhaus iniciatīva” demonstrēja Arhitektūras fakultātes studentu sadarbību ar pašvaldībām, un kā piemērs tika minēts arī preilietes Agnijas Pastares pirms dažiem gadiem izstrādātais projekts bijušās linu fabrikas teritorijas attīstībai Preiļos.

Pasākumā bija stāsti un labās prakses piemēri no Latvijas (Talsi, Valmiera), Lietuvas, Gruzijas un Ukrainas par jauniešu iesaisti vides aktivitātēs un vietējās politikas veidošanā.

Pasākuma noslēgumā dalībniekiem tika piedāvāts pārsteigums – Mūzikas un mākslas video, kas izveidots pēc Agitas Kaupužas (LPS pilnvarotās pārstāves Briselē) iniciatīvas, iesaistot Latvijas, Ukrainas un Gruzijas skolas. Video piedalījās Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi, kā arī mūsu pašvaldības partneri no Ņižinas (Ukrainā) un Ozurgeti (Gruzijā)www.youtube.com/watch?v=qt6DDd2AlWs&list=PLLtiZjDjhu6C3eJQojLasO-HOveAAwhAw&index=25&t=19s

Vebinārs  “Youth. Climate. Local politics. Why and why not? “

Elita Jermolajeva
Preiļu novada domes Attīstības daļas vadītāja