Muzejos

Raiņa muzejs “Jasmuiža” (Preiļu novads, Aizkalne) šovasar ir vēris savas durvis apmeklētājiem/

Jau no 5. maija Jasmuižas brīvdabas teritorijā ir skatāma biedrības “Tautas fotostudija “Ezerzeme – F”” izstāde “Raiņa dzeja fotogrāfijā”. Tā tapusi projekta “Rainis un fotogrāfija” ietvaros. Biedrība “Tautas fotostudija “Ezerzeme – F”” – 2020. gadā aicināja fotogrāfus no visas Latvijas iesaistīties fotokonkursā “Raiņa dzejolis fotogrāfijā”. Konkursam tika iesūtīti vairāk nekā 30 autoru darbi, no kuriem 23 tika nodrukāti uz ūdens izturīgām foto planšetēm, pievienojot attiecīgas Raiņa dzejoļa rindas. Projektā piedalījās fotogrāfi no Liepājas, Ventspils, Rīgas, Jelgavas, Jūrmalas, Daugavpils, Ilūkstes, Naujenes, Viļakas un Ogres. kur pievienojot attiecīgas Raiņa dzejoļa rindas. Projektā piedalījās fotogrāfi no Liepājas, Ventspils, Rīgas, Jelgavas, Jūrmalas, Daugavpils, Ilūkstes, Naujenes, Viļakas un Ogres. Izstāde būs skatāma līdz 31. oktobrim.

No 12. jūnija muzejā piedāvājam vēl divas jaunas izstādes, kuras būs skatāmas līdz oktobra beigām. Viena no tām ir Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja ceļojošā izstāde „Raiņa lugai „Zelta zirgs” – 111”. Tā veltīta Jānim Zāberam, Rainim, Arvīdam Žilinskim un operas “Zelta zirgs” iestudējumam 1965. gadā. Izstādes vienojošais motīvs ir Raiņa luga “Zelta zirgs”, kas tapusi emigrācijā Lugāno 1909. gadā. Tā savukārt iedvesmoja komponistu A.Žilinsku radīt operu, kurā Antiņa lomā bija izcilais operdziedātājs Jānis Zābers.

Savukārt biedrība “Artemisija” uz muzeju ir atvedusi izstādi “Krāsaini spilveni”. Šo savdabīgo izstādi veido spilveni, kurus radīt iedvesmojušas Imanta Ziedoņa “Krāsainas pasakas”. I. Ziedoņa pasaku burvībai ļāvušās tekstilmozaīkas meistares no visas Latvijas. Izstādes mērķis ir parādīt krāsu spēles tekstilā, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību tekstilmākslai kā patstāvīgam mākslas veidam.

Tekstilmozaīka – angļu valodā patchwork vai quilt – pie mums pazīstama tikai nesen. Šīs tehnikas vēsture ir ļoti sena un fascinējoša. Kaut arī tekstilmozaīka kā mākslas veids pasaulē ir ļoti pazīstama, tās popularitāte Latvijā ir augusi tieši pēdējo divdesmit gadu laikā. Tā tiek izmantota apģērbu šūšanā, funkcionālo objektu veidošanā un ar īpašu vērienu mākslas darbos.

Mūsdienās tekstilmozaīka ir plaši izplatīta visā pasaulē. Tiek izdotas grāmatas, žurnāli, ir pieejami darba rīku komplekti un citi materiāli, kas nepieciešami, strādājot dažādās tekstilmozaīkas tehnikās. Tiek organizēti tekstilmozaīkas kursi, apmācību stundas skolās, simpoziji un izstādes.

Projekta ietvaros biedrība “Artemisija” aicināja tekstilmozaīkas pasniedzēju Aijas Rācenājas un Svetlanas Semjonovas kursu apmeklētājus iesniegt savus darbus eksponēšanai izstādē, atainojot tekstilā savus iespaidus, vīzijas un sapņus, kas gūti, pārlasot Imanta Ziedoņa pasakas. Izstādē eksponētie darbi piedāvā ieskatu dažādo tehniku – gan tradicionālo, gan mūsdienu – pielietojumā darbā ar tekstilu.

Jasmuižā skatāms arī pastāvīgais piedāvājums – Rainim veltītā ekspozīcija, Latgales keramikas ekspozīcija, kā arī A. Paulāna keramikas darbnīca – ceplis.

Muzeja apmeklētājiem piedāvājam noskatīties videofilmu “Rainis. Aspazija. Laikarits”, kā arī pieejami planšetdatori ar informatīvo gidu un Latgales keramikas digitālā ekspozīcija.

Būsiet mīļi gaidīti Raiņa jaunu dienu zemē Jasmuižā!

Solvita Kleinarte,
Raiņa un Aspazijas muzeja vadītājas vietniece