Preiļu pils un parks

Šodien tika parakstīts dāvinājums Preiļu pilij ar Andu Vītolu par 1885. gada baltas glazētas podiņu krāsns ar medaljonu nodošanu Preiļu novada domes īpašumā. Savulaik Preiļu pilī ir bijusi līdzīga podiņu krāsns, kuras dekoratīvās lauskas pils rekonstrukcijas laikā jau ir atrastas pie pils.

2020. gadā, pateicoties Preiļu muižas kompleksa un parka vadītājas Sanda Čingules-Vinogradovas degsmei parka un pils atjaunošanā, ir īstenojies šis dāvinājums. Kādā braucienā uz Gulbeni, tiekoties ar tūrisma un muižu izpētes interesentiem, Sanda iepazinās ar ļoti jauku un inteliģentu sievieti Andu Vītolu, kurai Jūrmalā pieder vēsturisks īpašums. Uzsākot īpašuma rekonstrukciju, tika nolemts tajā neatjaunot un neatstāt interjerā vēsturiski esošās podiņu krāsnis. Līdz ar to radās iespēja vienu no krāsnīm, kura vizuāli vistuvāk atbilda savulaik Preiļu pilī esošai podiņu krāsnij, dāvināt Preiļu pilij. Tā kā Preiļu pils iekštelpas ir atjaunošanas stadijā, tad šobrīd ir piemērots laiks, lai šādu podiņu krāsni iekļautu interjerā un paredzētu tai vietu.

Arhitektoniski mākslinieciskās inventarizācijas rezultātā (arhitekte-restauratore I. Heinrihsone un arhitekte B.Šmite) tika izpētīts, ka podiņu krāsns ir 19./20. gadsimta mijai raksturīgie glazētie podiņi, kas arī irhistorisma stilam raksturīgas krāsniņas. Apsekošanas laikā tika konstatēts, ka krāsns nav kurināta vismaz 10 gadus. Tā kā Preiļu pilī pēc tehniskās dokumentācijas nav paredzēta krāsns vai kamīnu apkure, tad dāvinātā podiņu krāsns būs ar dekoratīvu nozīmi, šādi veidojot pils kopējo vēsturisko veidolu un noskaņu. Protams, daļa no dāvinātās krāsns podiņiem ir ieplīsuši vai bojāti, tomēr tos var atrestaurēt atbilstoši oriģinālajiem parametriem. Kā informē Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājumu glabātājs Rihards Sisojevs, vēsturiski, pēc muzejā esošajām fotogrāfijām, ir saprotams, ka līdzīgas baltas, glazēto podiņu krāsnis ir bijušas pils vairākās telpās. Ir fotogrāfijas, kur fonā ir redzamas daļas no pils telpās esošajām podiņu krāsnīm, tomēr pilnā apjomā podiņu krāsns fotogrāfijās neesot. Līdz ar to ir sarežģīti pateikt, konkrēti cik un kurās Preiļu pils telpās ir bijušas šāda veida podiņu krāsnis.

Patreiz podiņu krāsns atrodas tās bijušās īpašnieces Andas Vītolas dzīvesvietā, bet Preiļu muižas kompleksa un parka vadītāja norāda, ka drīzumā tā tiks transportēta uz Preiļiem. Krāsns ir izjauktā veidā, to veicis sertificēts un pieredzējis veco krāšņu restaurācijas meistars Māris Kupčs, kas krāsni ir rūpīgi sapakojis vairākās fiksētās un atzīmētās kastēs, kas palīdzēs to veiksmīgi uzstādīt pils telpās.

Unikālais dāvinājums ir vēl viens pierādījums tam, ka Preiļu pils var tikt rekonstruēta un tajā var atjaunot to sajūtu šarmu, kāds vēsturiski tajā ir bijis.

Rakstam klāt ir pievienotas Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājumos esošās vēsturiskās fotogrāfijas un A.Vītolas dāvinātās krāsns fotogrāfijas.