Iedzīvotājiem

Jaunieši vasaras brīvlaikā tradicionāli izmanto iespēju strādāt, gūt jaunu pieredzi un nopelnīt līdzekļus savu mērķu īstenošanai. Par bērniem līdz 19 gadu vecumam, kuri strādā tikai vasaras brīvlaikā un mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē, vecākiem ir tiesības saglabāt nodokļa atvieglojumu.

Ja skolēns līdz 19 gadu vecumam turpina mācības un strādā tikai vasaras brīvlaikā (no 1. jūnija līdz 31. augustam), vecākam algas nodokļa grāmatiņā nav jāsvītro ieraksts par bērnu kā apgādājamo, arī atrašanās vecāka apgādībā automātiski netiks pārtraukta. Tādējādi vecāks saglabā atvieglojumu par apgādībā esošu personu, un ar nodokļiem neapliekamā vecāka algas daļa palielinās par 250 eiro mēnesī.

Savukārt tiem vecākiem, kuru bērni līdz 19 gadu vecumam mācās un strādā arī mācību gada laikā, bērna atrašanās apgādībā automātiski tiek pārtraukta tiklīdz skolēns uzsācis darba attiecības. Ja skolēns pārtrauc strādāt, vecākiem pašiem bērns jāatjauno apgādībā.

Pilnu rakstu skatīt Finanšu ministrijas mājaslapā: https://www.fm.gov.lv/lv/jaunums/nodokla-atvieglojums-vecakiem-par-vasaras-brivlaika-stradajosiem-berniem-saglabajas.

Aleksis Jarockis
Komunikācijas departamenta direktors
Tālr. 67083850
E-pasts: Aleksis.Jarockis@fm.gov.lv

Latvijas Republikas Finanšu ministrija
Smilšu iela 1, Rīga, LV-1919, Latvija
Mājaslapa: www.fm.gov.lv
E-pasts: pasts@fm.gov.lv