Iedzīvotājiem

Latvijā ir viens no lielākajiem dižkoku blīvumiem Eiropā. Jau trešo vasaru aicinām apzināties šo mūsu dabas un latviskās identitātes bagātību! Dodies dabā un atrodi dižkoku, vari izmantot akcijas sadarbības partnera Dziedava dižkoku datubāzi www.ej.uz/dziedava. Iekar dižkoka zaros vai novieto pie koka Latvijas karogu un uztaisi foto ar pašiem dižkoka apmeklētājiem pie izgreznotā dižkoka. Nopublicē foto sociālajos medijos: Instagram, Facebook vai Twitter ar koka nosaukumu, tā atrašanās pagastu vai pilsētu, kā arī tēmturi #dižkokulielvalsts. Oktobra sākumā trīs labāko foto autori pēc Spēkozola kustības žūrijas vērtējuma savā īpašumā iegūs Spēkozola dižkoku lielvalsts kreklus. Akcijā aicināts piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs vai viesis, bet jo īpaši ģimenes, bērni un jaunieši.

Dižkoki, gan ozoli, gan citu sugu koki piesaista lielu dabas daudzveidību un veido īpašu mikroklimatu savā vidē, tie ir arī Latvijas valsts pirmsākumu liecinieki, būtiska mūsu kultūrvēstures vērtība un latviskās identitātes daļa. Ziemeļeiropas un baltu tautām ozols ir viens no pasaules uzbūves modeļiem, Pasaules koks, jeb Austras koks. Atbilstoši atklātā sabiedriskā fonda Dabas retumu krātuve datiem, kurus apkopojuši tādi dabas pieminekļu pētnieki, kā Guntis Eniņš, Ansis Opmanis, Māris Zeltiņš, Julita un Atis Kluši, Jānis Cepītis, apzināto dižkoku skaits Latvijā tuvojas 16 tūkstošiem, līdz ar to Latvijā ir viens no lielākajiem dižkoku blīvumiem Eiropā, lielāks ir Lielbritānijā, bet mazāks Zviedrijā un Vācijā. Katru gadu Latvijas laukos, gravās, un mežu nostūros dižkoku meklētājiem izdodas atrast daudz iespaidīgu ozolmilžu un citu sugu dižkoku. Pagājušā gada laikā dabas datu sistēmā “Ozols” Dabas aizsardzības pārvalde reģistrējusi 954 jaunus dižkokus, kurus savās apgaitās atraduši Pārvaldes eksperti un vides inspektori vai pieteikuši iedzīvotāji. Dabas aizsardzības pārvaldes eksperti lēš, ka kopumā Latvijā varētu būt vairāk par 20 tūkstoši dažādu sugu dižkoku.

Līdzšinējo divu gadu veikumu konkursa ietvaros atradīsi Instagram, Facebook vai Twitter ievadot tēmturi #dižkokulielvalsts

Sīkāka informācija par Eiropas dižkoku lielvalsti Latviju, kā arī dižkoku mērīšanu atrodama www.spekozols.lv/eiropas-dizkoku-lielvalsts-latvija/

Pievienotais foto:

Konkursa uzsaukums, kurā redzami vieni no 2020. gada konkursa uzvarētājiem Bērziņu pagasta BLPC “Upmala” jaunieši un vadītāja pie Dobročinas apses, Dagdas novada Svariņu pagastā, Dobročinas parkā.

Sagatavoja:

Ivars Šmits
Spēkozola kustība
“Medņi”, Vidrižu pagasts, Limbažu novads, LV-4013
ivars@spekozols.lv
www.spekozols.lv
Instagram: @Spekozols
Facebook: Spēkozols
Twitter: @Spekozols