Preiļu novadā Iedzīvotājiem

Kā ik gadu, Preiļu novada TIC atskatās uz iepriekšējā gada darbību, tūrisma tendencēm novadā un plašākā mērogā.

Pasaules Tūrisma organizācija konstatējusi, ka pēdējos 10 gadus līdz  vīrusa Covid-19 pandēmijas sākumam bijuši izaugsmes un attīstības gadi. Šī vīrusa pandēmija ir vissmagākā krīze, ar kuru ir saskāries starptautiskais tūrisms kopš tā uzskaites sākuma 1950. gadā. Covid-19 krīze ir skārusi visas nozares, taču tūrisma nozare viena no pirmajām un arī vissmagāk izjuta krīzes izraisītās sekas. Slēgtās valstu robežas krasi samazināja ceļotāju skaitu un pēc tam arī pilnībā apstādināja tūristu plūsmu, tādējādi samazinot tūrisma nozares ienākumus un atstājot bez darba daudzus tūkstošus nozarē strādājošo.

Tūrisma nozarē nodarbinātie Latvijā ik gadu rēķinās, ka tūrisma sezonu ietekmē ne vien paša ieguldītais darbs, bet arī neplānotie faktori. Ja citus gadus dažkārt tie bija ceļotāju paradumu maiņa, jaunu un interesantu tūrisma objektu atklāšana blakus vai tālāk, laikapstākļi, tad šogad neplānotais un neietekmējamais faktors bija pandēmijas sākšanās visā pasaulē, kā arī tam sekojoša ārkārtas situācijas izsludināšana Latvijā gada sākumā un beigās. 2020.gads iesākās cerīgs un ar sajūtu, ka tas, kas notiek tālajā Ķīnā, tas jau mūs neskars.  Bet viss izvērtās savādāk – neprognozējami un daudz izaicinošāk, kā plānots. Šis bija lielu pārmaiņu un noteikti arī pielāgošanās gads.

Apkopojot Latgales tūrisma statistiku, Latgales tūrisma asociācija “Ezerzeme” secināja, ka Latgalē 2020.gadā bijis par 37% tūristu mazāk kā gadu iepriekš; 98% bijuši vietējie tūristi, un ārvalstu tūristu skaits samazinājies par 82%. Tā kā Latvija kopā ar pārējām kaimiņvalstīm vasarā bija diezgan labā epidemioloģiskā situācijā, šīs trīs valstis tika popularizētas kā vienots ceļojumu “burbulis”, līdz ar to šo valstu iedzīvotāji vairāk ceļoja savā un uz kādu no citām Baltijas valstīm. Tas parādās arī ārvalstu tūristu apkopojumā – 46% no ārvalstu tūristiem Latgalē bijuši no Lietuvas, 16,7% no Igaunijas.

2020.gads tūrismā Preiļos tāpat kā citur Latvijā, iedalījās 3 periodos. Pirmais periods – kā ik gadu maz aktīvi ziemas mēneši un tam sekojošs ārkārtas situācijas periods līdz 9.jūnijam, kad valstī praktiski nekas nedrīkstēja notikt, uzņēmēji uzņemt viesus, TIC – grupas. Līdz ar to ieņēmumi praktiski nevienam nebija vai bija izteikts to samazinājums. Šajā laikā parādījās pastiprināta interese par dabas tūrismu – takām, objektiem, skatu torņiem utt. Preiļos popularitāti guva nesen atklātā Dižkoku taka Preiļu parkā.

Otrs periods no 10.jūnija līdz oktobra beigām, kad ierobežojumi tika būtiski samazināti, bet uz rudeni valstī sāka palielināties saslimstība ar COVID 19, bet vēl nebija izsludināta ārkārtas situācija valstī. Preiļu novadā vasaras sezonā bija jūtams liels tūristu pieplūdums, lai gan, pēc novērojumiem, tās vairāk bija ģimenes uz vienu dienu, ar iespēju atgriezties savā dzīvesvietā (tā drošāk), neizmantojot naktsmītņu pakalpojumus. Bet bija arī vairāku dienu un pat nedēļas tūristi, kas, netiekot uz ārvalstīm, nolēmuši apceļot Latgales reģionu nevis konkrētu objektu, pilsētu vai novadu. Preiļos šogad varēja novērot izteiktu aktīvās  tūrisma sezonas pagarinājumu līdz pat oktobra beigām; citus gadus tā beidzās septembra vidū. Daudzi uzņēmēji piedzīvoja labāko tūrisma sezonu tā pastāvēšanas vēsturē, savukārt, daudziem neveicās tik labi, jo atsevišķās jomās (piemēram, muzejos) bija valstiski noteikti apmeklētāju skaita un citi ierobežojumi.

Trešais periods- no oktobra beigām/novembra – atkal valsts noteikti ierobežojumi uzņēmējiem, valsts un pašvaldību iestādēm, grupu tūrisms pārsvarā nenotiek, individuāli apmeklējumi objektos, kas vēl drīkst strādāt.

Kopumā, neskatoties uz pilnīgi neaktīviem gada sākuma un gada beigu mēnešiem, bet ļoti intensīvu periodu no jūnija līdz oktobrim, nepilnus 5  mēnešos, tūristu skaits, salīdzinot ar 2019.gadu,  Preiļu novadā ir samazinājies par 20%. Uzskatām, ka tas vēl ir diezgan labs rādītājs, varēja būt vēl ļaunāk. Preiļu novads, atšķirībā no lielajām pilsētām Daugavpils un Rēzeknes, visvairāk apkalpo individuālos tūristus un grupas, kas apmeklē tūrisma objektus, nevis dodas uz lielajiem pasākumiem koncertzālēs vai teātros, kam šogad bija aizliegums darboties,  līdz ar to tūristu samazinājums pie mums ir mazāks kā lielajās pilsētās.  Atsevišķos objektos jūtams būtisks tūristu pieaugums, īpaši aktīvajā atpūtā, dabas objektos. Savukārt, Preiļu novada naktsmītnēs būtisks nakšņotāju samazinājums – nakšņojusi tikai trešā daļa kā 2019.gadā. Viens no iemesliem ir tāds, ka novada pilsētas naktsmītnes jau vēsturiski vairāk apkalpo darījuma tūristus, bet šogad, mainoties darba paradumiem, samazinājusies arī nepieciešamība pēc komandējumiem, visas biznesa darīšanas cilvēki vairāk veikuši attālināti.

Ja skatāmies TIC apmeklētāju statistiku, secinām, ka apmeklētāju skaits TICā samazinājies par 30%. Toties 2020.gads Preiļu 21 gadu pastāvēšanas vēsturē izcēlies ar to, ka skaitliski bijis visvairāk pieteikto TIC gides vadīto ekskursiju, kas rezultējies arī ar par 20% lielākiem ienākumiem kā 2019.gadā. Varam teikt, ka mums bija mazāk, bet maksātspējīgāki tūristi. Šī bija visintensīvākā TIC tūrisma sezona tā pastāvēšanas vēsturē, jo 5 mēnešos apkalpoti apmēram 90% no visa gada apmeklētājiem. Pārējā laikā veikti dažādi digitāli darbi, tai skaitā informācijas apkopošana, tulkošana, atjaunošana mājaslapās, informācijas sniegšana masu medijiem, tūrisma firmām un citiem interesentiem. 2020.gadā interesi par Preiļu pusi izrādījušas un tūristus atvedušas tādas tūrisma firmās, kas citus gadus to nekad nav darījušas. Kā atzina gan tūrisma profesionāļi, grupu gidu, kā arī tūristi, kas te viesojušies pirmo reizi, Preiļu novadā ir daudz interesantu objektu, te ir iespēja pavadīt vairāk kā vienu dienu.

Lai arī 2021.gads atkal ir iesācies ar dažādiem ierobežojumiem, daudzi tūrisma uzņēmēji atrodas dīkstāvē vai būtiski samazinājuši savu darbību, pārplānojuši pakalpojumu sniegšanas veidu, uzņēmēji cenšas būt pozitīvi un gatavoties jaunajai tūrisma sezonai. Nekas neliecina, ka šogad latvieši masveidā dosies uz ārvalstīm, līdz ar to ir pamats domāt, ka, uzlabojoties saslimstības rādītājiem un mazinoties valsts noteiktajiem ierobežojumiem, atkal varētu būt intensīva un aktīva tūrisma sezona, uzņemot vietējos tūristus. Un tai gatavojas arī Preiļu novada uzņēmēji.

!!! Ņem vērā – pašreiz pastāv dažādi valstī noteiktie ierobežojumi tālāk sekojošu pakalpojumu izmantošanai, taču plānot vasaru un veikt pieteikumus tu jau vari!

Ar 2021. gada jaunumiem tūrisma jomā Preiļu novadā varat iepazīties šeit: Iepazīstinām ar jau zināmiem 2021. gada jaunumiem tūrisma jomā Preiļu novadā

Iveta Šņepste,
Preiļu novada TIC vadītāja