Sabiedrībā Preiļu novadā Muzejos

Šogad mēs atzīmējam 1991. gada janvāra barikāžu 30 gadadienu. Barikādes bija atmodas notikumu kulminācija, kad nevardarbīgā aizsardzības akcijā Rīgā pulcējās cilvēki no visas valsts, lai aizstāvētu savas tiesības uz neatkarīgas Latvijas atjaunošanu. Tika organizēta smagā lauksaimniecības un celtniecības tehnika, automašīnas ar baļķiem barikāžu celšanai. Arī no Preiļiem 200 km tālo ceļu mēroja liels skaits cilvēku, piedalījās arī Rīgā studējoši vai dzīvojoši preilieši. Viens no viņiem – Preiļu pagasta Pelšos dzimušais Roberts Mūrnieks (1952-1991) – bija pirmais barikāžu laika upuris. Viņš 1991. gada 16. janvārī gāja bojā no lodes Rīgas OMON uzbrukuma laikā barikādēm pie Vecmīlgrāvja tilta, pildot dienesta pienākumus Satiksmes ministrijā.

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs šogad ir sagatavojis āra izstādi “Es Atmodā. 1987-1991”, kas  veltīta Atmodas laika norisēm un tiem cilvēkiem, kas bija šo notikumu dalībnieki un liecinieki.

Izstāde koncentrē uzmanību tieši uz Preiļu cilvēkiem, jo Latvijas neatkarību 1980. gadu beigās 1990. gadu sākumā, līdzīgi kā Neatkarības kara laikā, izcīnīja pati tauta. Arī Preiļos aktīvi darbojās Latvijas Tautas fronte, tika rīkoti dažādi pasākumi, norisa asa polemika vietējā presē, diskusijas, aktīva rīcība pirms vēlēšanām. Un tas viss ar skaidru un mērķtiecīgu virzību pretim mērķim – Latvijas valstiskuma atjaunošanai ārpus PSRS.

Preiļos kā īpaši spilgts notikums izceļas Latvijas sarkanbaltsarkanā karoga iesvētīšana Romas katoļu draudzes baznīcā un pacelšana virs grāmatu nama “Latgale” 1989. gada 25. februārī. Šajā pasākumā piedalījās īpaši liels cilvēku skaits un tas bija spilgti simbolisks mirklis, kas deva cerību arī uz Latvijas neatkarības atgūšanu.

Izstādes atvēršana apmeklētājiem Preiļos Svētku laukumā Raiņa bulvārī 19 bija paredzēta barikāžu 30 gadadienai par godu 20. janvārī, taču, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, tā tiek pārcelta uz 25. februāri, kad aicināsim atcerēties Latvijas sarkanbaltsarkanā karoga pacelšanu virs grāmatu nama “Latgale” 1989. gadā. Lūdzam sekot līdzi informācijai!

Savukārt Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja youtube.com kanālā aicinām noskatīties Atmodas laika notikumiem veltīto, 2013. gadā tapušo filmu “Viena zeme mūsu” (režisors Jānis Zarāns), kurā fiksētas tā laika Preiļu rajona Latvijas Tautas frontes aktīvistu atmiņas, kā arī redzami unikāli dokumentāli kadri no tā laika norisēm – karoga pacelšanas Aglonā un Preiļos, Baltijas ceļa, barikādēm un citiem tā laika svarīgiem notikumiem, noslēdzoties ar video iemūžinātu Ļeņina pieminekļa demontāžu Preiļos 1991. gada 22. augustā.

1991. gada janvāra barikāžu dalībnieki pie ugunskura Zaķusalā, Rīgā. Foto: Juris Urtāns. PVLMM krājums

Tautas manifestācija Daugavas krastmalā Rīgā “Par neatkarīgu Latvijā”, kurā piedalījās arī Preiļu pārstāvji. 1989. gada 18. novembris. Foto: Gunārs Vilcāns. PVLMM krājums

Latvijas karoga pacelšana virs grāmatu nama “Latgale”. 1989. gada 25. februāris. Foto: Igors Pličs. PVLMM krājums

Informāciju sagatavoja:

Ilona Vilcāne

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas speciāliste vēstures jautājumos