Sabiedrībā Iedzīvotājiem

Atkal ir izsludināta ārkārtējā situācija Latvijā, un pēdējā laikā Preiļu novada Tūrisma informācijas centrs (TIC) saņem ievērojami vairāk jautājumus sakarā ar ierašanos vai izceļošanu no Latvijas. Publicējam biežāk uzdotos jautājumus Preiļu TICam.

? Vai pēc ieceļošanas valstī, jādodas uz TIC, lai aizpildītu Covidpass.lv ?

Nē, TIC ir pašvaldības iestāde, un tai nav nekāda sakara ar ieceļotāju reģistrācijas aplikāciju COVIDpass.lv. To ir izstrādājis Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs sadarbībā ar Valsts policiju, Valsts robežsardzi un Slimību profilakses un kontroles centru.  Aplikācija patstāvīgi ir jāaizpilda visām personām, kas ieceļo Latvijā gan ar privāto transportlīdzekli, gan, izmantojot pasažieru pārvadātāju pakalpojumus, gan arī, pildot darba pienākumus. Apliecinājums ir jāaizpilda katru reizi par sevi, bērniem un aizbildnībā esošām personām, izņemot atsevišķus gadījumus. Persona ierīces ekrānā un savā e-pastā saņems personificētu QR kodu, kas apliecinās datu iesniegšanu.

? Kur var iegūt informāciju par aplikāciju COVIDpass.lv?

Visa informācija, kas saistīta ar minēto aplikāciju, atrodama vietnē.

? Ja vēlos doties uz ārvalstīm, vai arī jāaizpilda COVIDpass.lv?

Katra valsts ir izstrādājusi savus ieceļošanas noteikumus. COVIDpass.lv ir aplikācija, kas jāaizpilda, iebraucot Latvijā. Ja dodies uz ārvalstīm, internetā noteikti jāiepazīstas ar aktuālo informāciju tās valsts oficiālajās vietnēs. Daudzās valstīs ir ieviesta sava anketa ieceļotājiem, kas jāaizpilda pirms ieceļošanas tajā, kā arī noteikumi par pašizolācijas nepieciešamību.

LR Ārlietu ministrija ir izstrādājusi vispārīgos ieteikumus, ja vēlies doties ārpus Latvijas, ar tiem var iepazīties.

Aicinām iepazīties ar informāciju par dažādās valstīs noteiktajiem ieceļošanas ierobežojumiem un citu aktuālo informāciju (arī anketas) par attiecīgo valsti vietnē.

? Ierados Latvijā pirms pāris dienām, bet jau vēlos doties uz ārvalstīm. Vai TIC “noņem” COVIDpass.lv QR kodu, lai var izceļot?

Nē, TIC nav nekāda sakara ar šo aplikāciju un nav tiesību ne piešķirt, ne “noņemt” šo kodu. Jebkura jautājuma gadījumā par COVIDpass.lv aicinām sazināties ar aplikācijas izstrādātājiem Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, tel.  +371 67219111, e-pasta adrese: pd@ic.iem.gov.lv .

Bet vispirms apskati šo informāciju, varbūt atbildes jau ir publicētas.

? Ierados Latvijā pirms pāris dienām, bet jau vēlos doties uz ārvalstīm. Vai varu atnākt uz TIC, lai palīdzētu aizpildīt tās valsts anketu, uz kuru došos?

Ja iebrauci Latvijā no valsts, uz kuru ir attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi sakarā ar augstu saslimstību ar Covid-19 attiecīgajā valstī, tev ir pienākums ievērot pašizolāciju un TIC darbiniekiem ir tiesības klātienē tevi neapkalpot, kā arī informēt policiju par pašizolācijas noteikumu pārkāpumu, ja esi tomēr ieradies TICā. Aktuālais valstu saraksts un īpašie noteikumi iebraucējiem atrodami vietnē.

Ja uz tevi neattiecas pašizolācijas prasība vai tās laiks jau ir pagājis, TIC, tāpat kā citas iestādes, tu drīksti apmeklēt klātienē (iepriekš gan noskaidro, vai klātienē apkalpo). Ja kādā jautājumā tomēr vēlies TIC darbinieku klātienes konsultāciju, aicinām vismaz vienu darba dienu iepriekš piezvanīt pa tel. +371 65322041, +371 29100689, +371 29116431 vai rakstīt uz e-pastu tic@preili.lv . Daudzus jautājumus var atrisināt arī attālināti!

Atgādinām, ka TIC ieeja tikai sejas maskās vai ar sejas vairogiem! Ja jūties nevesels, neapmeklē mūs!

TIC sagatavotās un publicētās atbildes ir sagatavotas 13.11.2020.un ir aktuālas uz šo laiku. Sekojiet līdzi aktuālajai informācijai Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Informāciju sagatavoja:

Iveta Šņepste,

Preiļu novada TIC vadītāja