Veselība Nevalstiskajās organizācijās

Kopienu iniciatīvu konkursā “Darbīgās kopienas Latgalē” tika atbalstīts Nīdermuižas draudzes projekts «Sadzirdi un satiec savējos». Labie darbi vieno, un šis projekts ir apliecinājums tam. Trīs no projekta darba grupas dalībniecēm:  Sandra no Ārdavas, Everita no Pelēčiem, Rita no Aizkalnes strādā bibliotēkās Preiļu novadā, Sandra Rakova ir  Priežmalas pamatskolas direktore Aglonas novada Kastuļinas pagastā. Vienlaikus viņas līdzdarbojas vietējās iedzīvotāju kopienās: pedagoģe Sandra – biedrībā “Ilzes Krasti” Kastuļinas pagastā,  Everita – biedrībā “Nīdermuižas draudze”, Rita – biedrībā “Sabiedriskais centrs “Aizkalne”, Sandra realizē iedzīvotāju iniciatīvas Ārdavā.  Lēmumu kopīgi startēt projektu konkursā viņas pieņēma pēc sekmīgi pabeigtiem tiešsaistes mācību kursiem. Projektu vērtētāji no Dienvidlatgales NVO atbalsta centra un  British Council pārstāvniecības Latvijā programmas “People to People Cultural Engagement” atbalstīja šo kopīgo iniciatīvu. Tematisku nodarbību cikls senioriem ir daļa no projekta aktivitātēm.

Projekta pirmo nodarbību “Kusties ar prieku!” vadīja sertificēta fizioterapeite Svetlana Kurme, kuras fizioterapeites prakse ir Preiļu poliklīnikā. Šī bija patīkama atkalredzēšanās daudziem no klātesošajiem, jo ciemošanas tradīcijas pie kaimiņiem kolēģes bibliotekāres uztur ne pirmo gadu. Ar prieku kopējā pulkā tika uzlūkotas jaunas sejas no netālās Priežmales. Satiekoties un parunājoties skats uz dzīvi liekas gaišāks.

Kopīgais treniņš bija ļoti motivējošs. Daudzi ar pārsteigumu secināja, ka šodien klausa gan sāpošās locītavas, gan mugura ir pietiekami lokana, gan rokās vēl ir spēks. Pieaicinot brīvprātīgos, fizioterapijas speciāliste ierādīja vienkāršus vingrinājumus, ko var turpināt darīt mājās un pastāstīja par veselības problēmu cēloņsakarībām. Lektore atgādināja, ka darbs pašam ar sevi ir visgrūtākais, toties rezultāts sniedz vislielāko gandarījumu. Lūk, daži no fizioterapeites ieteikumiem: ierobežot uzturā cukuru, miltus, nepieēsties vakarā, celt galdā pašu zemē izaudzēto, zāļu tējas, dabiskās garšvielas, vairāk kustēties, atsvabināties no sliktajiem ieradumiem. Nekreņķēties par sliktām ziņām, jo visi procesi ķermenī ir savstarpēji saistīti. Veselība ir vissvarīgākais jebkurā vecumā.

Nodarbību dalībnieki izmantoja iespēju konsultēties un iegūt kontaktus. Ne visi interesenti dažādu iemeslu dēļ varēja klātienē ierasties Aizkalnē. Nodarbības videoieraksts ļaus atsvaidzināt atmiņā speciālistes rekomendācijas, tas būs pieejams vietējās bibliotēkās. Projekta ietvaros tika iegādāti 20 vingrošanas paklājiņi un  nodrošināts transports interesentu nokļūšanai Aizkalnes Tautas namā.

Projekta dienaskārtībā nākamais interesantais piedāvājums būs ceļojošā izstāde “Visas varavīksnes krāsas manā dzimtenē”, vienuviet parādot dažādu tautību pārstāvju rokdarbus.

Rita Džeriņa,
projekta darba grupas pārstāve