Uzņēmējdarbībā Preiļu novadā

Pagājušajā gadā sasniegti jauni uzņēmumu likvidēšanas rekordi, savukārt jaunreģistrēto uzņēmumu bijis mazāk nekā gadu iepriekš. Šāda tendence pagājušā gadā raksturīga Latvijā.

Lursoft izpētījis, kāda bijusi uzņēmumu reģistrēšanas un likvidēšanas dinamika Preiļu novadā pēdējo desmit gadu periodā, kā arī noskaidrojis, kuri ir novada lielākie uzņēmumi pēc apgrozījuma, peļņas, darbinieku skaita, kā arī samaksāto nodokļu apjoma.

Lursoft pētījuma dati parāda, ka Latvijā 2019.gadā reģistrēti 10,44 tūkstoši jaunu uzņēmumu, bet tajā pašā laikā likvidēti – 24 tūkstoši. Likvidēto uzņēmumu skaits valstī pērn audzis par 15,12%. Jānorāda, ka lielo likvidēto uzņēmumu skaitu veicinājis Uzņēmuma reģistra veiktie vienkāršotās likvidācijas procesi augsta riska uzņēmumiem, vispirms no reģistra izslēdzot tos uzņēmumus, kuru dalībnieku vidū ir ārvalstīs reģistrētas juridiskas personas un kuri vienlaikus arī nav atklājuši savus patiesos labuma guvējus. Tāpat arī likvidēti uzņēmumi, kuri ilgstoši nav veikuši saimniecisko darbību, un firmas, kuras ilgāku laiku bijušas bez vadības.

Atšķirībā no vispārējās tendences Latvijā, kad likvidēto uzņēmumu skaits pērn palielinājies un pārsniedzis jauno uzņēmumu skaitu, Preiļu novadā situācija bijusi pretēja. Pēc 2016.gada, kad novadā reģistrēts visu laiku lielākais likvidēto uzņēmumu skaits, turpmākajos gados tas samazinājies, sarūkot arī pērn. Piedevām, likvidēto uzņēmumu skaits jaunreģistrēto skaitu pārsniedzis tikai 2016. un 2017.gadā, turpmākajos gados situācijai iezīmējoties ar plusa zīmi.

Lursoft apkopotā informācija rāda, ka 2019.gadā Preiļu novadā reģistrēti 23 jauni uzņēmumi, bet likvidēti – 18. Arī 2020.gada situācija līdz šim iezīmējusies ar pozitīvu dinamiku, jo līdz pētījuma sagatavošanas brīdim Preiļu novada uzņēmēju pulkam šogad piepulcējušies 19 jauni uzņēmumi, kamēr likvidēto uzņēmumu skaits bijis teju uz pusi mazāks.

Šobrīd Preiļu novadā reģistrēti 689 uzņēmumi, no kuriem 294 ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, bet vēl 273 – zemnieku saimniecības.

Pēdējo desmit gadu laikā Preiļu novadā reģistrēti 242 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 217, kas nozīmē, ka laika periodā kopš 2010.gada kopējais uzņēmumu skaits novadā audzis par 25 komersantiem.

Analizējot uzņēmējdarbības nozares, kuras pārstāv Preiļu novadā reģistrētie uzņēmumi, redzams, ka visplašāk novadā pārstāvēta lauksaimniecība – TOP 5 populārāko nozaru priekšgalā izvirzījusies jauktā lauksaimniecība, tāpat arī atrodama graudaugu audzēšanas nozare. Līdztekus lauksaimniecībai, populārāko nozaru vidū ierindojusies arī mazumtirdzniecība, kravu pārvadājumi pa autoceļiem un kokapstrāde jeb zāģēšana, ēvelēšana un impregnēšana.

Populārākās uzņēmējdarbības nozares Preiļu novadā:

  1. Jauktā lauksaimniecība;
  2. Mazumtirdzniecība;
  3. Graudaugu (izņemot rīsu), pākšaugu un eļļas augu sēklu audzēšana;
  4. Kravu pārvadājumi pa autoceļiem;
  5. Zāģēšana, ēvelēšana un impregnēšana.

Tikmēr, apkopojot datus par nozaru kopējo apgrozījumu, redzams, ka līderos izvirzījusies piena pārstrāde ar 63,75 milj. EUR apgrozījumu. Tiesa, visu apgrozījumu nodrošinājis AS “Preiļu siers”, kas, pēc Lursoft datiem, ir vienīgais šajā nozarē strādājošais uzņēmums, kas reģistrēts Preiļu novadā.

Tikmēr saraksta nākamajās vietās pārstāvētajām nozarēm kopējais apgrozījums bijis daudzkārt mazāks nekā piena pārstrādei. Piemēram, Preiļu novadā reģistrētie mazumtirdzniecības uzņēmumi, kuri galvenokārt nodarbojas ar pārtikas preču, dzērienu un tabakas tirdzniecību, pagājušajā gadā apgrozījuši 7,79 milj. EUR. Uzņēmumi, kas nodarbojas ar jaukto lauksaimniecību, 2019.gadā apgrozījuši 5,74 milj. EUR, degvielas mazumtirgotāji 5,31 milj. EUR, bet TOP 5 sarakstu ar 4,31 milj. EUR lielu kopējo apgrozījumu noslēdz kravu pārvadājumi pa autoceļiem.

Lielākās uzņēmējdarbības nozares Preiļu novadā pēc kopējā apgrozījuma 2018.gadā:

  1. Piena pārstrāde un siera ražošana: 63,75 milj. EUR;
  2. Mazumtirdzniecība nespecializētajos veikalos, kuros galvenokārt pārdod pārtikas preces, dzērienus vai tabaku : 7,79 milj. EUR;
  3. Jauktā lauksaimniecība: 5,74 milj. EUR;
  4. Degvielas mazumtirdzniecība degvielas uzpildes stacijās: 5,31 milj. EUR;
  5. Kravu pārvadājumi pa autoceļiem: 4,31 milj. EUR.

Lursoft izpētījis, ka ārvalstu tiešās investīcijas ieguldītas 15 Preiļu novadā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos. Ārvalstnieku kopējais ieguldījums novadā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos veido 373,49 tūkst. EUR, kas to pēc uzkrāto ārvalstu ieguldījuma pamatkapitālos starp visām Latvijas pašvaldībām ierindo 79.vietā, blakus Amatas un Krimuldas novadiem.

Lielākie ieguldītāji novada uzņēmumos ir dāņi, kuri ieguldījuši 241,84 tūkst. EUR, savukārt 106,72 tūkst. EUR ieguldījumu kā izcelsmes valsts reģistrēta Kipra. Kopumā Preiļu novadā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos savus līdzekļus ieguldījuši pārstāvji no astoņām valstīm.

Kopējais apgrozījums pārsniedzis 120 milj. EUR

Pēdējos divos gados Preiļu novadā reģistrēto uzņēmumu kopējais apgrozījums pārsniedzis 120 milj. EUR. 2019.gadā, neskatoties uz to, ka atsevišķi uzņēmumi vēl nav iesnieguši pārskatu par pagājušo gadu, kopējais apgrozījums bijis 121,15 milj. EUR un, ņemot vērā, ka daļai uzņēmumu pārskatu iesniegšanas periods vēl turpinās, paredzams, ka rādītājs vēl uzrādīs pieaugumu, pārsniedzot 2018.gada rezultātu.

Lursoft aprēķinājis, ka no visiem Preiļu novadā reģistrētajiem uzņēmumiem, kuri iesnieguši pārskatus par 2019.gadu un kuri pērn guvuši ieņēmumus no saimnieciskās darbības, 51,04% uzņēmumu pērn izdevies apgrozījumu kāpināt.

Tikmēr vidējais apgrozījums uz vienu uzņēmumu pēdējos divos gados bijis aptuveni 37 tūkst. EUR. 2018.gadā tie bijuši 37,78 tūkst. EUR uz vienu Preiļu novadā reģistrētu uzņēmumu, bet pērn – 36,57 tūkst. EUR.

Vairāk nekā pusi, t.i., 52,62% no Preiļu novadā reģistrēto uzņēmumu kopējā apgrozījuma aizvadītajā gadā nodrošinājis viens uzņēmums – AS “Preiļu siers”. 2019.gadā piena pārstrādes uzņēmuma apgrozījums palielinājies par 3,92%, sasniedzot 63,75 milj. EUR.  Pērn uzņēmums iepircis 158,75 tūkst. t piena, 6,91 tūkst. t vājpiena un saražoja 14,46 tūkst. t siera un 8,23 tūkst. t sūkalu pulvera. Nākotnei AS “Preiļu siers” vadība kā prioritāti izvirzījusi mērķi nostiprināt savas līderpozīcijas piena pārstrādes nozarē un būt vadošajam industriālo piena produktu ražotājam Latvijā.

Neskatoties uz apgrozījuma kritumu par 5,26%, otrajā vietā starp novadā reģistrētajiem uzņēmumiem ierindojusies SIA Ražošanas komercfirma “VEGA P”. Degvielas tirgotāja apgrozījums 2019.gadā bijis 5,31 milj. EUR. SIA Ražošanas komercfirma “VEGA P” vadība atzīst, ka nākotnē, izmantojot “Circle K Latvia” zīmolu un iegūto pieredzi pēdējos gados, uzņēmumam ir iespēja piesaistīt jaunus klientus, ieviest piedāvājumā papildu produktus.

SIA “Agrofirma “Turība”” 2019.gadā palielinājusi apgrozījumu par 21,44%, rādītājam sasniedzot 4,23 milj. EUR. Vadības ziņojumā skaidrots, ka uzņēmumam pērn izdevies daļēji sasniegt reorganizācijas mērķi, taču pie sasniegtā tas negrasās apstāties, tāpēc izvirzīti jauni mērķi, pie kuriem paredzēts strādāt 2020.gadā. Šogad uzņēmums paredzējis iesēt maksimāli daudz graudaugu, lai pēc iespējas vairāk varētu nodrošināt savus kompleksus ar pašražoto barību. Tāpat arī iecerēts strādāt pie darba ražīguma kāpināšanas, lai varētu ar mazākumiem ieguldījumiem gūt lielāku peļņu.

Par teju 20% pagājušajā gadā palielinājies arī SIA “Preiļu slimnīca” apgrozījums, kas sasniedzis 3,71 milj. EUR. Pērn slimnīcas stacionārā ārstējušies 1714 pacienti, dienas stacionārā – 1305 pacienti, bet ambulatorie pakalpojumi sniegti 12645 pacientiem.

TOP 5 lielāko uzņēmumu sarakstu noslēdz 2000.gadā dibinātā SIA “Zolva” ar 3,67 milj. EUR apgrozījumu. Salīdzinot ar 2018.gadu, pagājušajā gadā apgrozījums palielinājies par 9,67%, ko izdevies panākt, pateicoties ļoti rūpīgam un pārdomātam prešu sortimentam veikalos, kā arī strādājot ar uzcenojumu un preču saglabāšanu veikalos. “Tika pareizi ieguldīti līdzekļi, uzlabojot darbinieku darba apstākļus,” teikts SIA “Zolva” vadības ziņojumā.

Preiļu novada lielākie uzņēmumi pēc apgrozījuma 2019.gadā:

  1. AS “Preiļu siers”: 63,75 milj. EUR;
  2. SIA Ražošanas komercfirma “VEGA P”: 5,31 milj. EUR;
  3. SIA “Agrofirma “Turība””: 4,23 milj. EUR;
  4. SIA “Preiļu slimnīca”: 3,71 milj. EUR;
  5. SIA “Zolva”: 3,67 milj. EUR.

Būtiski augusi vidējā peļņa

Lursoft aprēķini par Preiļu novadā reģistrēto uzņēmumu peļņu rāda, ka pagājušais gads nesis ievērojamu vidējās peļņas uz vienu uzņēmumu pieaugumu.

Pēc 2016.gada, kad katrs novadā reģistrētais uzņēmums nopelnījis vidēji 436 eiro, nākamajos gados sekojis peļņas kritums, 2018.gadā rādītājam samazinoties līdz 0 eiro uz vienu uzņēmumu, savukārt 2019.gadā sekojis straujš pieaugums, vidējam peļņas rādītājam uz vienu uzņēmumu palielinoties līdz 686 eiro.

Paredzot, ka gada pārskatus iesniegs vēl vairāki uzņēmumi, piemēram, SIA “BuvKovServis” (189,18 tūkst. EUR peļņa 2018.gadā), SIA “Teikas Mākonis” (133,25 tūkst.EUR peļņa 2018.gadā), kopējo peļņas rādītāju vēl sagaida izmaiņas. Pētījuma sagatavošanas brīdī pieejamā informācija liecina, ka tie Preiļu novadā reģistrētie uzņēmumi, kuri 2019.gada pārskatus iesnieguši līdz 4.augustam, kopā pērn nopelnījuši 3,51 milj. EUR. Peļņa, kas pārsniedz 100 tūkst. EUR robežu, pagājušajā gadā reģistrēta 8 uzņēmumiem.

Lai gan AS “Preiļu siers” peļņa, salīdzinot ar 2018.gadu, samazinājusies par 40,58%, uzņēmums saglabājis līderpozīcijas lielāko pelnītāju sarakstā. Iesniegtais gada pārskats liecina, ka aizvadītajā gadā piena pārstrādes uzņēmums pēc nodokļu nomaksas nopelnījis 877,83 tūkst. EUR. AS “Preiļu siers” iesniegtajā gada pārskatā norādījis, ka peļņas samazinājums galvenokārt saistāms ar augsto piena iepirkuma cenu.

Tikmēr otrajā vietā esošās SIA “Agrofirma “Turība”” peļņa gada laikā augusi vairāk nekā četras reizes, pieaugot līdz 486,07 tūkst. EUR, savukārt SIA “Preiļu slimnīca” peļņa augusi vairāk nekā 13 reizes, palielinoties līdz 322,16 tūkst. EUR. Slimnīcas valde piedāvājusi ar 2019.gada peļņu segt iepriekšējo periodu zaudējumus. Ar zaudējumiem slimnīca strādājusi laika posmā no 2014. līdz 2016.gadam.

Ar 260,83 tūkst. EUR peļņu saraksta ceturtajā vietā ierindojusies Aizkalnes pagasta ZS “Līdumi”. Pagājušā gada peļņu zemnieku saimniecība nolēmusi atstāt nesadalītu.

Kokzāģētavas SIA “Kontakts-Preiļi” peļņa, salīdzinot ar 2018.gadu, pērn samazinājusies par 34,28%. Lursoft dati liecina, ka pagājušajā gadā pēc nodokļu nomaksas uzņēmums nopelnījis 195,09 tūkst. EUR. Jānorāda, ka 2019.gadā sarukusi ne tikai SIA “Kontakts-Preiļi” peļņa, bet arī apgrozījums (-17%).

Preiļu novada lielākie uzņēmumi pēc peļņas 2019.gadā:

  1. AS “Preiļu siers”: 877,83 tūkst. EUR;
  2. SIA “Agrofirma “Turība””: 486,07 tūkst. EUR;
  3. SIA “Preiļu slimnīca”: 322,16 tūkst. EUR;
  4. Aizkalnes pagasta ZS “Līdumi”: 260,83 tūkst. EUR;
  5. SIA “Kontakts-Preiļi”: 195,09 tūkst. EUR.

Kopējais darbinieku skaits atkal pieaudzis

Gada pārskatus par 2019.gadu vēl nav iesnieguši vairāki Preiļu novadā reģistrēti uzņēmumi, tāpēc vēl nav pieejama galīgā informācija par to, cik darbiniekus pērn nodarbinājuši novada uzņēmumi. Tajā pašā laikā, pieļaujot, ka šie uzņēmumi, kuri pārskatus vēl nav iesnieguši, pērn nodarbinājuši tikpat cilvēku, cik gadu iepriekš, prognozējams, ka kopējais darbinieku skaits Preiļu novadā 2019.gadā būs pārsniedzis 2018.gada rezultātu.

Tikmēr vidējais nodarbināto skaits novada uzņēmumos arī pagājušajā gadā saglabājies nemainīgs un vidēji katrā uzņēmumā nodarbināti 2 darbinieki.

Pētījums parāda, ka pagājušajā gadā Preiļu novadā bija 5 uzņēmumi, kas katrs nodarbināja vairāk nekā 100 darbiniekus, kas ir tikpat, cik gadu iepriekš.

Jānorāda, ka no visiem novadā reģistrētajiem uzņēmumiem, kuri iesnieguši pārskatus par 2019.gadu un kuri aizvadītajā gadā guvuši ieņēmumus no saimnieciskās darbības, 26,04% pērn darbinieku skaitu palielinājuši.

Par četriem darbiniekiem vairāk nekā gadu iepriekš pērn bijis piena pārstrādes uzņēmumā AS “Preiļu siers”, kas 2019.gadā nodarbinājis 319 strādājošos. Tikmēr SIA “Preiļu slimnīca” darbinieku skaits audzis vēl straujāk – ja 2018.gadā veselības iestādē strādājuši 148 darbinieki, tad pērn tie bijuši jau 182 strādājošie.

SIA “Preiļu saimnieks” pagājušajā gadā bijis darba devējs 132 darbiniekiem, par 8 mazāk nekā 2018.gadā. Uzņēmuma apgrozījums pagājušajā gadā samazinājies par 6,27%, bet zaudējumi teju dubultojušies, sasniedzot 194,73 tūkst. EUR.

Šūšanas uzņēmumā SIA “Firma Jata” pērn nodarbināti 108 darbinieki jeb par 12 mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt trikotāžas izstrādājumu ražotājs SIA “VS Teks” ar 107 darbiniekiem pagājušajā gadā novadā bijis piektais lielākais darba devējs.

Preiļu novada lielākie darba devēji pēc darbinieku skaita 2019.gadā:

  1. AS “Preiļu siers”: 319 darbinieki;
  2. SIA “Preiļu slimnīca”: 182 darbinieki;
  3. SIA “Preiļu saimnieks”: 132 darbinieki;
  4. SIA “Firma Jata”: 108 darbinieki;
  5. SIA “VS Teks”: 107 darbinieki.

Samaksāto nodokļu apjoms saglabājies iepriekšējā gada līmenī

Valsts ieņēmumu dienesta sniegtā informācija liecina, ka 2019.gadā VID administrētajos nodokļos Latvijas uzņēmumi samaksājuši 7,58 miljardus eiro, kas ir par 7,72% vairāk nekā gadu iepriekš. No šīs summas 2,58 miljardus eiro veido valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, bet 1,43 miljardus eiro – iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Lursoft aprēķini rāda, ka Preiļu novadā novadā reģistrētie uzņēmumi VID administrētajos nodokļos pagājušajā gadā samaksājuši 7,89 milj. EUR, kas ir tikpat, cik gadu iepriekš.

Vairāk nekā 1 milj. EUR 2019.gadā valsts kopbudžetā nodokļos samaksājusi SIA “Preiļu slimnīca”. VID publiskotā informācija par uzņēmumu veiktajām nodokļu iemaksām rāda, ka slimnīcas VID administrētajos nodokļos 2019.gadā samaksājusi 1,1 milj. EUR. Gada laikā uzņēmuma samaksāto nodokļu apjoms palielinājies par 23,54%. Salīdzinot ar citiem nozares uzņēmumiem, SIA “Preiļu slimnīca” veiktās nodokļu iemaksas uz vienu strādājošo gan bijušas zemākas nekā nozarē vidēji. Lursoft aprēķini rāda, ka slimnīcu darbību nozarē strādājošie uzņēmumi 2019.gadā uz vienu darbinieku iedzīvotāju ienākuma nodoklī samaksājuši 2,09 tūkst. EUR, bet valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās – 4,22 tūkst. EUR. Tikmēr SIA “Preiļu slimnīca” gadījumā tie attiecīgi bijuši 1,98 tūkst. EUR un 3,97 tūkst. EUR uz vienu darbinieku.

SIA “Preiļu saimnieks” nodokļos valsts kopbudžetā aizvadītajā gadā samaksājis par 7,61% mazāk nekā 2018.gadā, t.i., 724,40 tūkst. EUR, savukārt SIA “Agrofirma “Turība”” gadījumā samaksāto nodokļu apjoms gada laikā audzis par 36,11%, sasniedzot 687,46 tūkst. EUR.

Lielāko nodokļu maksātāju sarakstā ierindojas arī SIA “Agrolatgale Plus” (2019.gadā VID administrētajos nodokļos samaksāti 380,75 tūkst. EUR) un SIA “Firma Jata” (376,75 tūkst. EUR).

Preiļu novada lielākie nodokļu maksātāji pēc 2019.gadā samaksātās kopējās nodokļu summas valsts kopbudžetā:

  1. SIA “Preiļu slimnīca”: 1104,94 tūkst. EUR;
  2. SIA “Preiļu saimnieks”: 724,40 tūkst. EUR;
  3. SIA “Agrofirma “Turība””: 687,46 tūkst. EUR;
  4. SIA “Agrolatgale Plus”: 380,75 tūkst. EUR;
  5. SIA “Firma Jata”: 376,75 tūkst. EUR.

*Dati par Preiļu novada uzņēmumiem aprēķināti uz 04.08.2020.
**Vidējie rādītāji aprēķināti, izmantojot vidējo mediānu.
*** Informācijas avots datiem par uzņēmumu samaksātajiem nodokļiem – Valsts ieņēmumu dienests.