Preiļu parkā pie Mīlestības kalniņa uzstādīts jauns objekts – sirdsveida arka no metāla, ko parkam dāvināja fotogrāfs Igors Pličš. Iepriekš objekts atradās viesu mājas “Pie Pliča” dārzā.

Ņemot vērā, ka parkā ir sala ar Mīlestības kalniņu, tad iederīgākā vieta arkai bija Mīlestības kalniņa pakājē. Blakus metāla sirdij abās pusēs ir iestādīts daudzgadīgais vīteņaugs Aristolohija (Aristolochia littoralis). Augs izvēlēts, jo tas atbilst vēsturisko parku veidolam un tam ir sirdsveida formas lapas. Ziedēt tas sāk 5-8 gadā, līdz ar to parka apmeklētājiem nedaudz būs jānogaida, lai sagaidītu vīteņauga ziedus. Piekalnē, pirms arkas, šoruden tika izlīdzināta zeme, iesēta zāle un rudens Lielās Talkas laikā iestādītas divas šķirnes krokusu.

Parka sala ar kalniņu jeb “Mīlestības kalniņš” vēsturiski izveidots no zemes, kas izrakta no kanāliem un strautiem, ierīkojot parku. Vēsturiski uz kalniņa ir atradusies viena no romantiskākajām vietām parkā ar tējas namiņu. Avotos tiek minēts, ka uz kalniņa muižnieku Borhu valdīšanas laikā tika uzcelts tējas namiņš pēc visiem tā laika Eiropas paraugiem, taču tas drīz vien nodega. Padomju laikā šeit atradās skulptūra “Pionieris”, kura līdz mūsdienām nav saglabājusies.

S.Čingule-Vinogradova,
Preiļu  muižas kompleksa un parka vadītāja