Sportā Izglītībā Preiļu novadā

Latvijā lielākās skolēnu prāta un sporta spēles “ZZ Čempionāts” ciešā sadarbībā ar Veselības ministriju ir izveidojuši neierastu projektu – ZZ Čempionāta Rudens klašu dienas. Tā ietvaros 40 klasēm no visas Latvijas būs iespēja pieredzējušu mentoru pavadībā stiprināt klases kolektīvu kā vienotu komandu, jo, kā atklāja “ZZ Čempionāta” veiktais pētījums, vairāk nekā puse Latvijas skolēnu (57%) saskaras ar savstarpējām nesaskaņām klasē. No Latgales ZZČ Klašu dienās piedalīsies 8 klases.

Lai iegūtu ceļazīmi uz “ZZ Čempionāta” klašu dienām, pretendenti izturēja atlases posmu, kurā piedalījās vairāk nekā 330 klases no visas Latvijas. Klašu saliedēšanās pasākumi no 17. septembra līdz 1. oktobrim notiks visos Latvijas reģionos.

Veselības ministrija atbalsta ZZČ Rudens klašu dienu uzdevumus, kas veidoti ar uzsvaru uz atkarības un atkarību izraisošo vielu lietošanas novēršanas izglītojošo darbu, mentālo veselību, veselīga dzīvesveida un fizisko aktivitāšu nozīmes pieredzēšanu. Veselības ministre Ilze Viņķele uzsver, ka tieši šādi klātienes labi kopā pavadīta laika pasākumi bērniem un pusaudžiem ir ārkārtīgi svarīgi, jo šajā vecumā klātienes socializēšanās ir nozīmīgs veselīgas personības attīstības priekšnosacījums. “COVID-19 ierobežojumi, kas pavasarī neļāva doties uz skolu un satikt savus vienaudžus, jauniešiem bija liels izaicinājums. Es priecājos, ka varam atbalstīt vienu no klātienes socializēšanās pasākumiem ar pievienoto izglītojošo un jaunu prasmju apguves vērtību,” saka ministre Ilze Viņķele.

Veselības ministrijas iesaiste šajos pasākumos ir kampaņu “Spēks pateikt Nē!”, “Viss ir Norm.A” un “KustiNācija”.

“Mūsu misija jau vairāk nekā 10 gadu garumā ir stiprināt vienotību skolēnu vidū, padarot klases par komandām. Šajā rudenī talkā mums ir nākusi arī Veselības ministrija, kuras mērķis ir piedāvāt jauniešiem aktivitātes, kas stiprina mentālo veselību, aktualizē veselīga dzīvesveida nepieciešamību un pusaudžiem nepieciešamas socializēšanās prasmes. Rudens klašu dienas būs vēl viena lieliska iespēja skolēniem piedzīvot aktīvu un izglītojošu dienu kopā, atklājot dažādas jaunas šķautnes par sevi un saviem klases biedriem,” atzīst “ZZ Čempionāta” organizētājs, “Tele2” mārketinga vadītājs Agris Rencis.

ZZ Čempionāts šī gada sākuma veica pētījumu par Latvijas skolēnu iekļaušanos klases kolektīvā.  Vairāk nekā puse jeb 57% Latvijas skolēnu atzīst, ka pēdējā gada laikā ir saskārušies ar ņirgāšanos, kas izpaudusies kā apvainojumi un/vai pazemojumi no klases biedru puses. Tikpat daudz skolēnu (57%) pēdējā gada laikā jutušies atstumti – ignorēti vai izolēti – no klases kolektīva. Katrs trešais (36%) skolēns klasē ir sastapies ar agresivitāti, kas izpaudusies kā kaušanās, grūstīšanās, kniebšana, draudēšana, iebiedēšana vai kliegšana. Katrs ceturtais (25%) no klasesbiedriem piedzīvojis arī aizskaršanu virtuālajā vidē jeb kibermobingu.

Pētījums arī atklāj, ka zēnu vidū biežāka ir fiziskā vardarbība, bet meiteņu vidū -psiholoģiskā. Pēdējā gada laikā puikas biežāk saskārušies ar ņirgāšanos (67%), un agresivitāti (51%), savukārt meitenes biežāk jutušās atstumtas klases biedru vidū (60%).

Pētījums veikts sadarbībā ar pētījumu centru SKDS laikā no 2020. gada 21. janvāra līdz 3. februārim. Tajā ar e-klase.lv starpniecību aptaujāti 1113 7.- 12. klašu skolēni.

Par ZZ Čempionātu

ZZ Čempionāts ir lielākais ikgadējais skolēnu notikums Latvijā. 2019. gada sezonā tas pulcējis vairāk nekā 30 000 dalībnieku no visiem Latvijas novadiem. Prāta un sporta spēles jau 14. gadu rīko un lepojas “Tele2”.

Papildu informācija:

Ieva Erta, ZZ Čempionāta projekta vadītāja
E-pasts: ieva@zzcempionats.lv
Tālruņa numurs: +371 29196424
www.zzcempionats.lv/