Sabiedrībā Iedzīvotājiem

Ceturtdien, starptautiskā un draudzīgā noskaņā, jau tradicionāli pie Māras dīķa tika ieskandināta Pasaules talka, kura gaidāma jau šo sestdien, 19. septembrī. Pasākuma ietvaros, pulcējoties Lielās Talkas vadībai, sadarbības partneriem un draugiem ne tikai no Latvijas, bet arī Dānijas, Vācijas un Brazīlijas, tika iestādīts latviešiem īpašs koks – pīlādzis.

Šī gada Pasaules talkas laikā, kad parasti Latvijā stādām Laimes kokus, Lielā Talka aicina veikt arī uzkopšanas un labiekārtošanas darbu, kas netika iespēti pavasarī. Atklājot pasākumu, Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme uzsvēra: “Jau šo sestdien, 19. septembrī, visa pasaule pievērsīsies talkošanas un labiekārtošanas darbiem Pasaules talkas ietvaros. Man ir gods, ka arī Latvijā šis notikums ik gadu kļūst arvien plašāks, apvienojot lielāku cilvēku pulku – gan Latvijas iedzīvotājus, gan ārvalstu iedzīvotājus, kur par savām mājām izvēlējušies mūsu valsti. Tāpat aktīvi talkotāji ir arī diasporas latvieši, kuri solidarizējas ar saviem tautiešiem Latvijā, līdz ar ko varam teikt, ka esam unikāli šajā ziņā – mēs talkojam gan Latvijā, gan ieviešam un uzturam talkošanas tradīciju ikvienā citā valstī, kuru izvēlamies par savu mītnes zemi. Tomēr šis gads mums visiem ir patiešām ļoti īpašs. Ejot uz cēlo mērķi – kļūt par zaļāko valsti pasaulē – mēs šogad ne tikai iestādīsim Laimes koku Rīgā pie Māras dīķa, bet arī atklāsim Latvijā pirmo Laimes koku parku Valdemārpilī, kur ikviens novada iedzīvotājs varēs iestādīt savu Laimes koku ar novēlējumu nākotnes paaudzēm un Latvijai. Es ar nepacietību gaidu sestdienu un ceru, ka katram no mums būs iespēja iestādīt savu Laimes koku zaļai un laimīgai nākotnei.”

Arī AS „Latvijas Valsts meži” komunikācijas daļas projektu valdītāja Līga Abizāre izrādīja gandarījumu par ikgadējo piedalīšanos kustības Lielā Talka organizētos pasākumos un norādīja, ka mežu un parku atjaunošana ir arī viena no “Latvijas Valsts mežu” svarīgām prioritātēm. Mežu un parku saglabāšana un vides apzaļumošana ir gan Latvijas ieguldījums pasaules klimata un ekosistēmas līdzsvara atjaunošanā, kas ir ilgtspējīgās nākotnes pamatnostādne, gan viens no veidiem, kā Latvijai iet uz uzstādīto mērķi kļūt par zaļāko valsti pasaule.

Balstoties uz Jeilas Universitātes 2020. gada EPI (Environmental Performance Index), 2020. gadā par zaļāko valsti tika atzīta Dānijas Karaliste. Lai dalītos savā pieredzē ietalkošanas pasākumu apmeklēja arī Dānijas Kultūras Institūta direktors Simons Holmbergs. Viņš uzsvēra, ka Latvijai ir liels potenciāls, lai nākotnē ierindotos zaļāko valstu saraksta augšgalā, bet ir svarīga gan valdības un pašvaldību apzināta rīcība, gan iedzīvotāju pilsoniskā iesaiste un atbildīgā attieksme. Savukārt diasporas latviešu portāla Latviesi.com galvenais redaktors Kristaps Grasis, iezīmēja galvenos diasporas notikumus Pasaules talkas ietvaros un norādīja, ka diasporas latviešiem talkošanas tradīcijas un piedalīšanās Lielās Talkas aktivitātēs veido ciešāku sasaisti ar dzimteni, kā arī tas ir lielisks veids, kā nest Latvijas vārdu pasaulē.

Par pasākuma muzikālo pavadījumu un pozitīvo atmosfēru parūpējās Latvijā dzīvojošais vācietis Jorens Šteinhauers – grupas “Aarzemnieki” mūziķis, kurš pats arī atbalsta zaļo dzīvesveidu un nu jau Latvijā uzskata sevi par savējo, nevis ārzemnieku.

Šogad ietalkošanas pasākumā iestādīto pīlādzi sarūpēja SIA “Rīgas meži”. Uzņēmuma valdes loceklis Uldis Zommers arī izstāstīja, kāpēc tieši izvēlēts šis koks: “Atbilstoši latviešu tautas ticējumiem, pīlādzim piemīt neparasts spēks – tas spēj pasargāt cilvēku no neveiksmēm, lietuvēniem un dažādām ligām, stiprina mājas un ģimenes pavardu. Pīlādža ogu sīvums ļaus mums būt stipriem rudens un domu vējos. Daudzās Latvijas mājsaimniecībās pīlādzi plaši izmanto gan kā ārstniecības augu, gan kā kārumu, vārot pīlādžogu ievārījumu, tā zarus sien pirtsslotās, lai saglabātu mundrumu un paaugstinātu darbaspējas. Tāpēc novēlam, lai mūsu kopīgi iestādītais koks aug par prieku stipriem, veselīgiem un laimīgiem ļaudīm saticīgās saimēs un tādējādi papildina šī parka gaisotni.”

Pasākumā piedalījās arī Brazīlijas latviete Elaine Brazila Bērziņa, LU lektore un izaugsmes trenere: “Latviešiem ir milzīga mīlestība pret dabu. No Brazīlijas pārceļoties uz šejieni, tas man ātri vien kļuva skaidrs. Par to es pārliecinos katru dienu nu jau 14 gadu garumā, ko dzīvoju Latvijā. Latvieši var būt paraugs citām tautām plašājā pasaulē, jo saprot, ka daba ir jāciena – jāvada nevis jāvalda un jādzīvo saskaņā ar to. Latvieši saprot dabas vērtību un dažādos veidos var nodot šo apziņu citām tautām, arī Brazīlijai – Amazonijas pārvaldiniekam. Izglītot vai audzināt cilvēka sirdis un attieksmi pret dabu, nozīmē nevis informēt vai piespiest kādu mācīties, bet ar piemēru un dzīvesveidu rādīt priekšzīmi. Pasaules talka ir lieliska ideja, un es ceru, ka ar katru gadu arvien vairāk cilvēku dosies dabā un pieliks savu roku vides sakopšanā, tādā veidā pavairojot talkas popularitāti visā pasaulē!”

Akcija “Laimes koki” ir veids, kā veicināt iedzīvotāju pilsonisko aktivitāti un iesaistīšanos Pasaules talkā. Būtiski saprast, ka rūpēties par apkārtējo vidi, mēģināt dzīvot pēc iespējas zaļāk, tas nav kaut kas, ko darīt tikai divas reizes gadā, kad notiek talkas. Tam ir jākļūst par katra cilvēka dzīvesveida pamatu, jo tikai tad, kad katrs apzināsimies to cik vērtīga ir daba, ka mums par to ir jārūpējas pašiem, jo neviens cits to nedarīs, varēsim sasniegt savu mērķu – Latviju kā zaļāko valsti pasaulē.

Lielā Talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne tikai katru gadu organizē talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās Talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī.

Papildu informācija:

Jana Kralliša
Lielās Talkas
sabiedrisko attiecību konsultante
Mob. +371 26462844
E-pasts: jana.krallisa@onecom-latvia.com