Preiļu novadā Iedzīvotājiem

No 5. līdz 13. septembrim Zemessardzes 3. Latgales brigādes atbildības teritorijā, Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikla “Namejs 2020” ietvaros, notiks lauka taktiskās mācības “Zobens 2020”.

Mācības notiks Rēzeknē un Rēzeknes novadā, Ludzas novadā, Preiļu novadā, Dagdas novadā, Aglonā un Aglonas novadā, tāpat arī Daugavpilī un Daugavpils novadā, kā arī Aizkraukles, Jēkabpils, Salas, Krustpils un Aknīstes novadā.

Militārajās mācībās piedalīsies vairāk nekā 1300 Zemessardzes 3. Latgales brigādes karavīri un zemessargi, kā arī sadarbības partneri no Lietuvas Bruņoto spēku Brīvprātīgo aizsardzības spēku 5. teritoriālās vienības.

Militārās mācības tiek organizētas sadarbībā ar Valsts policiju un Valsts robežsardzi, tādējādi trenējot sadarbību un savstarpējo savietojamību kopīgo spēju pilnveidošanai. Mācībās tiks stiprināta sadarbība arī ar pašvaldībām civilo aizsardzības komisiju darba ietvaros.

Kolektīvās apmācības ietvaros tiks trenētas darbības hibrīdapdraudējuma apstākļos, tāpat tiks pilnveidotas komandvadības spējas, stiprināta sadarbība starp apakšvienībām un pārbaudītas vienības spējas plānot un īstenot aizsardzības operācijas.

Militāro mācību uzdevumi tiks veikti uz iepriekš saskaņotiem valstij un pašvaldībām, kā arī juridiskām un privātām personām piederošas zemes īpašumiem.

No 15. augusta līdz 4. oktobrim, visā Latvijā norisināsies Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikls “Namejs 2020”, lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes teritorijā atrodas seši bataljoni – Zemessardzes 32. kājnieku bataljons Rēzeknē, Zemessardzes 34. kājnieku bataljons Daugavpilī, Zemessardzes 35. kājnieku bataljons Preiļos, Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons Lūznavā un Zemessardzes 55. kājnieku bataljons Aizkrauklē, kā arī Zemessardzes 56. nodrošinājuma bataljons Jēkabpilī.

Zemessardze ir lielisks piemērs Latvijas pilsoņu brīvprātīgai iesaistei mūsu valsts aizsardzībā, kas ir visas mūsu sabiedrības kopēja atbildība. Zemessardze – tā ir iespēja ikvienam Latvijas pilsonim saliedētā komandā ne tikai apgūt militārās pamatiemaņas, bet arī iegūt noderīgas zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai krīzes situācijā aizsargātu savu ģimeni un aizstāvētu Latviju. Vienlaikus dienests Zemessardzē ir iespēja uzlabot savu vispārējo fizisko sagatavotību, veselību un paplašināt savu redzesloku, piedaloties militārajās mācībās gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes. Kandidātam ir jābūt Latvijas pilsonim no 18 līdz 55 gadiem ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, bez kriminālās sodāmības, atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību. Pieteikuma iesniegšanai kandidātam jāsazinās ar dzīves vai studiju vietai tuvāko Zemessardzes vienību, zvanot uz tālruņa numuru 1811, rakstot uz e-pasta adresi esizemessargs@mil.lv vai personīgi ierodoties vienībā. Uzzini vairāk tīmekļvietnē www.zs.mil.lv!

Būt gatavam rītdienai nozīmē visu uzsākt šodien. Esi savas zemes sargs – stājies Zemessardzē!

Iedzīvotāju ievērībai!

No 5. līdz 13. septembrim Rēzeknē un Rēzeknes novadā, Ludzas novadā, Preiļu novadā, Dagdas novadā, Aglonā un Aglonas novadā, tāpat arī Daugavpilī un Daugavpils novadā, kā arī Aizkraukles, Jēkabpils, Salas, Krustpils un Aknīstes novadā pa autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, karavīri un zemessargi.

Mācību laikā ārpus poligoniem tiks izmantota tikai mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Tomēr, atrodot mācību vietās nezināmus priekšmetus, tos aizliegts aiztikt vai pārvietot.

Bruņotie spēki aicina ar izpratni izturēties pret iespējamiem pārvietošanās īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties mācību laikā.

Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot arī karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās.

Informāciju sagatavoja:

Zemessardzes 3. Latgales brigādes
Informācijas daļas speciāliste
dižkareive Ruta Bernāne
Tālrunis: +371 26192444
E-pasts: ruta.bernane@mil.lv