Muzejos Izglītībā

Sākoties jaunajam mācību gadam, kamēr nav iestājusies aukstā sezona, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs aicina izmantot iespēju programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros apmeklēt izglītojošās programmas, kas ietver mācību ekskursijas un izzinošu procesu ārtelpās – “Preiļu muižas dzīvie dārgumi” un “Domāt par holokaustu nozīmē domāt par sevi pašu…”.

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja starpdisciplinārā izglītojošā programma “Preiļu muižas dzīvie dārgumi” tiek piedāvāta 4.-8. klašu skolēniem un tās laikā skolēniem ir iespēja ne tikai klātienē iepazīst Preiļu muižas kompleksa un parka kultūrvēsturiskos objektus un bagātības, bet arī, iejūtoties “detektīvu” lomā, uzzināt, kādi dzīvie organismi šīs vietas apdzīvo.

Programma sākas ar ievadnodarbību Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīcijā “Muzeja stāsti Latvijai”, kam seko izzinoša ekskursija un praktiskā nodarbība Preiļu parkā – iespēja izvēlēties vienu vai vairākas no 3 piedāvātajām tēmām: “Uz vēstures drupām mīt dzīvība”, kuras laikā var vairāk uzzināt par zirgu staļļa drupām, bijušo saimniecības pagalmu un muižas saimniecisko darbību; “Dzīvība sākas ūdenī”, kas veltīta grāfu valdīšanas laikā izveidotajai parka dīķu un kanālu sistēmai; “Daudzstāvu nams kokā” par dižozolu un blakus esošajām vecās kungu mājas drupām.

automatisks-melnraksts-2458-1024x683.jpg

Muzejpedagoģiskā programma “Domāt par holokaustu nozīmē domāt par sevi pašu…” paredzēta 9.-12. klašu skolēniem un tās 1. daļa norisinās Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīcijā “Muzeja stāsti Latvijai”, kas no šī gada 9. augusta ir papildināta ar jauniegūtiem unikāliem priekšmetiem – 1941. gada vasarā bojā gājušo ebreju tautības preiliešu materiālajām liecībām – apavi, brilles –, kas tika atrastas 2018. gada rudenī, biedrībai “Preiļu memoriāls” veicot nošaušanas vietu lokalizēšanas darbus. 2. daļa paredz mācību ekskursiju uz ebreju pilsoņu kapsētu un holokausta memoriālu, kur skolēni uzzina par holokausta upuru piemiņas saglabāšanu Preiļos mūsdienās.

Gan holokausta memoriāla, gan arkas Preiļu ebreju kopienai autors ir ievērojamais Latvijas arhitekts Sergejs Rižs, kurš projektēja arī Rumbulas memoriālu Rīgā.

Sīkāka informācija par programmu:

Iepriekšēja pieteikšanās un informācija:

Ilona Vilcāne,
tālr +371 65322731,
e-pasts: ilona.vilcāne@preili.lv