Preiļu pils un parks Preiļu novadā

Preiļu parkā 2017. gada nogalē tika atjaunota Ādama un Ievas sala. Parka vismazākā sala tika savienota ar tiltu un uz tās izvietota plaša terase ar skatuvi, izveidojot nelielu estrādi. Diemžēl, projektā netika paredzēti soli, bet reālā salas izmantošanas situācija parādīja, ka tādi ir nepieciešami. Līdz ar to šogad darbs ir paveikts, un uz salas terases jau atrodas 12 dažāda izmēra soli. Lai saglabātu salas izmantošanas iespējas, soli ir izvietoti gar terases margu malām, uz tiem ir iespēja sēdēt un vērot pasākumus, kas tiek atskaņoti no skatuves vai arī pagriezties un baudīt apkārt esošos ūdeņus, kuros bieži vien rāmi peld gulbju pāris.

Vēsturiski Ādama un Ievas sala parka izveidošanas laikā tika veidota kā “Paradīzes dārzs”, kur no agra pavasara līdz vēlam rudenim ziedēja krāšņumkrūmi un koki, apvīti mūžzaļiem efejvīniem. Pagājušajā gadā uz salas tika iestādītas dekoratīvās ābelītes, lai atkal radītu savulaik vēsturē esošo burvību, jo rakstos ir atrodami apraksti, ka šeit, salas vidū, augusi “paradīzes ābele” ar sārtiem un rūgtiem āboliem, kuri tās zaros palika arī ziemas laikā.

Veidojot romantisku vidi, terasei tika izvēlēti soli, kas ir praktiski, lakoniski izskatā un pilda savu svarīgāko funkciju – atpūtina parka apmeklētājus un ļauj baudīt dabas vidi, klusumu un romantismu.

Solu skaits tika apzināti veidots – 12 ir cikla noslēguma cipars, 12 soli veido kārtību. Sala vienmēr ir apbrīnas vērta jebkurā gadalaikā, ikviens var katru mēnesi izbaudīt savu skatu vietu visa gada garumā. 12 ir gan zodiakā, gan gada mēnešu skaitā, 12 dienas un nakts stundas, 12 zvaigznes, 12 Dzīvības koka augļi – skaitlis, kas veido zināšanas, tas ir harmonijas un mīlestības cipars un arī vienmēr stimulē pabeigtību un jauna sākumu. Līdz ar to Ādama un Ievas sala ir ieguvusi sev papildu burvību – tagad šeit var nākt ne tikai pēc noskaņas un romantikas, bet arī iedvesmas pabeigt iesākto un iegūt radošo pieskaņu jauniem darbiem.

Sanda Čingule-Vinogradova,
Preiļu muižas kompleksa un parka vadītāja