Muzejos Kultūrā Iedzīvotājiem

Svētdien, 9. augustā, Preiļos norisināsies ikgadējais holokausta upuru piemiņas pasākums, kura laikā atcerēsimies 1941. gada jūlija un augusta traģiskos notikumus Preiļos. Pasākums sāksies plkst. 13.00 Raiņa bulvārī 28 Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīcijā “Muzeja stāsti Latvijai”, kur pirmo reizi būs apskatāmas 1941. gada vasarā bojā gājušo ebreju tautības preiliešu materiālās liecības – apavi, brilles –, kas tika atrastas 2018. gada rudenī, biedrībai “Preiļu memoriāls” veicot nošaušanas vietu lokalizēšanas darbus.

Holokaustā nogalināto cilvēku apavi ir vieni no tiem simboliski ietilpīgajiem priekšmetiem, kas spēj īpaši spilgti un asi stāstīt par holokausta nodarīto postu un atstāto tukšumu. Laika distances attālinātais stāsts kļūst daudz personiskāks, apzinoties, ka ar šiem apaviem 1941. gada vasarā nāvei nolemtie preilieši – pieaugušie, bērni, sirmgalvji – devās savā pēdējā ceļā pa Daugavpils ielu līdz ebreju kapsētai, kur tika nogalināti tikai tāpēc, ka bija ebreji. Šie apavi teju 80 gadus atradās purvainajā augsnē un šobrīd sieviešu sandales un kurpes, vīriešu zābaki un arī bērnu nelielās kurpītes ir kā kliedzoša liecība Preiļos notikušajām šausmām, kam līdzīgas 2. pasaules kara laikā risinājās visās nacistiskās Vācijas okupētajās Eiropas teritorijās.

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu apavi ir konservēti, saglabājot augsnē gadu desmitos bojāto formu. Taču pēc attīrīšanas no zemes ir kļuvis labi saskatāms, ka vairums apavu to lietošanas laikā ir pat vairākkārt laboti un, iespējams, tāpēc nebija īpaši interesanti slepkavām un tika atstāti pie nošaušanas vietas. Līdz ar to šīs kurpes, sandales un zābaki asi kontrastē ar līdz šim muzeja ekspozīcijā apskatāmajiem apaviem, kas savulaik piederēja karu pārdzīvojušiem līdzcilvēkiem, kam bija iespēja arī savas vērtīgās lietas, tostarp kurpes, līdz to nodošanai muzejā saudzīgi uzglabāt.

Līdz 2. pasaules karam ebreji veidoja lielāko Preiļu iedzīvotāju daļu, taču pēc nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanas 1941. gada jūlijā un augustā ar vietējo kolaborantu aktīvu līdzdalību tika nogalināti gandrīz visi pilsētā palikušie ebreji. Un ir tikai likumsakarīgi, ka Preiļu muzejā ir vien fragmentāras liecības no šīs savulaik plaukstošās kopienas – Toras tīstokļa drumslas, fotogrāfijas vai to kopijas, cilvēku atmiņas, Šeinas Gramas dienasgrāmatas kopija, kā arī lietas, ko citu tautību preilieši bija iegādājušies ebreju bodītēs – tāpēc biedrības “Preiļu memoriāls” 2018. gada rudenī atrastie un muzejam dāvinātie priekšmeti – apavi, brilles, 1940. gada kapeika, kā arī apģērba un rokassomiņu fragmenti – ir īpaši vērtīgi, jo liecina ne tikai par nāvi, bet arī dzīvi pirms.

Preiļos 9. augusta holokausta upuru piemiņas pasākumi turpināsies plkst. 14.00 ar piemiņas brīdi Holokausta upuru memoriālā Cēsu ielā un plkst. 15.00 ar Lietuvas grupas “Rakija Klezmer Orkestar” koncertu “Cerību sala” Preiļu parka Ādama un Ievas saliņas estrādē.

Ieeja visos pasākumos bez maksas!

Pasākumu norises laikā aicinām ievērot valsts noteiktos drošības pasākumus. Aicinām izvērtēt savu veselības stāvokli un neapmeklēt pasākumu, ja Jums ir elpceļu infekcijas slimības simptomi, kā arī ja Jums ir noteikts pienākums ievērot pašizolāciju, mājas karantīnu vai stingras izolācijas nosacījumus.

Informāciju sagatavoja:

Ilona Vilcāne,
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos