Iedzīvotājiem

Jau šonedēļ Latgales reģionālās televīzijas veidotajos ziņu raidījumos “Runā Latgale” un “Pieci novadi Latvijā” kanālos Re:TV un RīgaTV 24 tiks iekļauts aptuveni piecas minūtes garš sižets latgaliešu valodā par vienu no Latvijas Valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā “Latgales kultūras programmas 2020” projektu konkursa laureātiem. Sižets taps par vienīgo latgaliešu kultūras ziņu portālu www.lakuga.lv un tā publikācijām, īstenotajiem projektiem un nākotnes perspektīvām.

Ar šo sižetu LRT paši uzsāks projekta “Latgolys kultura = identitate, volūda, jaunrade TV ekranā II” īstenošanu, kas būs turpinājums pagājušajā gadā veidotajiem sižetiem latgaliski. Šajā reizē taps seši piecas minūtes gari sižeti par Latgales kultūras programmas laureātu veikumu, piemēram, pirmo digitālo Latgaliešu mūzikas festivālu “Muzykys skrytuļs”, Anneles Slišānes stāstu krājumu “Tuoraga stuosti” un citiem, kas gada nogalē tiks apkopoti ar Latgales reģiona attīstības aģentūras ekspertu viedokļiem 36 minūtes garā raidījumā.

Projekta īpašā loma ir tāda, ka televīzijā nacionālā līmenī izskanēs ziņas un raidījumi latgaliešu valodā un iedzīvotāji tiks radināti pie tā, ka valoda attīstās un to var lietot ne tikai ģimenē, bet arī publiskajā telpā. Tāpat arī pārnovadniekiem tiks veicināta izpratne, ka vietējie iedzīvotāji aktīvi latgaliski sazinās ikdienā, turklāt sižetu un raidījumu autores būs žurnālistes, kas pašas nāk no Latgales un, kam dzimtā valoda ir latgaliešu.

Ar sižetu un raidījumu palīdzību popularitāti gūs gan iedzīvotāji, gan intervējamās personas – aktivitāšu īstenotāji – un viņu padarītais darbs. Visas LRT žurnālistes regulāri mudina intervējamos, dažādu jomu pārstāvjus, profesionāļus un vietējos iedzīvotājus sniegt intervijas latgaliešu valodā, vismaz tā saglabājot valodas izskanēšanu arī masu medijos, taču ir svarīgi gūt atbalstu pilnīgai sižetu izveidei latgaliski un “Latgales kultūras programma” ir viena no šādām iespējām.

Šogad “Latgales kultūras programmas 2020” konkursa gaitā LRT projektam “Latgolys kuļtura = identitate, volūda, jaunrade TV ekranā II” īstenošanai saņemts finansējums 3500 eiro apmērā. Kopumā konkursam bija iesniegti 126 projekti no tiem atbalstīti 68 projekti ar kopējo finansējumu 153 777 eiro.

LRT veidotos sižetus un raidījumu latgaliešu valodā varēs redzēt darba dienās kanālā Re:TV virszemes apraidē raidījumā “Runā Latgale” pl. 18:30 un ceturtdienās raidījumā “Pieci novadi Latvijā” kanālā Rīga TV24, kā arī Re:TV kanāla interaktīvajā apraidē raidījumā “Reģionālās televīzijas piedāvā”. Pēc pārraides tos varēs atrast LRT mājas lapā www.lrtv.lv un sociālajos tīklu lapās www.facebook.com un www.youtube.com. Jau drīzumā informēsim arī par projekta jeb raidījumu cikla “Latgolys rakstnīkim pa pādom” īstenošanas gaitu.

Ausma Sprukte,
Projekta vadītāja, LRT žurnāliste