Nevalstiskajās organizācijās Kultūrā

Biedrība “Sabiedriskais centrs “Aizkalne” šovasar ir ieguvusi jaunus draugus no Jelgavas. Pērn uzņēmām LLU studentu grupu, šogad no 6. līdz 11. jūlijam Aizkalnē norisinās Jelgavas  mākslinieku radošais plenērs. Jelgavas mākslinieku biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Brancis līdzbraucējos ir pulcinājis 16 dažādu paaudžu un žanru māksliniekus.

Plānojot ciemiņu uzņemšanu vasarā, jau savlaicīgi gādājām par sadzīves ērtību uzlabošanu kādreizējās skolas telpās. Nolēmām labiekārtot dušas telpu un uzstādīt nepieciešamo ugunsdrošības aprīkojumu. Nodibinājuma “Viduslatgales pārnovadu fonds” organizētajā Mazo grantu projektu  konkursā “Iedzīvotāji veido savu vidi 2020” biedrības projektā “Apburts Aizkalnē” šos izdevumus finansēja Preiļu novada dome. Telpu sagatavošanas periodā savs darbiņš atradās katram brīvprātīgajam.

Aizkalnē vairākkārt notikušas vietējo autoru gleznu izstādes. Māksliniecisko dotumu izkopšanai vajadzīgs laiks un lietpratīgi padomdevēji. Taču arī mākslinieki ar stāžu ik pa laikam iedvesmai lūko pēc jauniem apvāršņiem.

Aizkalne ar tās mierīgo ainavismu un zaļās krāsas dominanti ir pateicīga vide plenēra žanra glezniecībai: vēsturiskā apbūve, Jasmuižas muzejs,  baznīcas, dzirnavu un kroga ēkas, Jašas upes līkloči ar pļavām vasaras pilnbriedā. Visemocionālāk uzrunā ainavas savdabība, kultūrvēsturiskais fons un kolorīti vietējie tipāži.

Šonedēļ aizkalniešiem ir neparasta iespēja savās ikdienas gaitās sastapties ar māksliniekiem. 11. jūlijā plkst. 12.00  aicinām visus interesentus uz noslēguma izstādi un tikšanos Jasmuižas muzejā.

Rita Džeriņa,
projekta darba grupas dalībniece