Sabiedrībā Iedzīvotājiem

Rīt, 16. maijā, jau trīspadsmito gadu norisināsies akcija “Lielā Talka”. Šogad, ņemot vērā ārkārtējo situāciju valstī, ieviesti papildu noteikumi talkotājiem, kurus jāievēro, lai neapdraudētu sevi un apkārtējos. Lai gan Lielās Talkas formāts šajā pavasarī mainījies – iedzīvotāji aicināti talkot solo, duo vai ģimenes talkās – tiek rīkotas kā atkritumu vākšanas, tā arī labiekārtošanas talkas.

  • Ievēro divu metru distanci

Pēc Ministru kabineta 7. maija lēmuma, iedzīvotājiem jāievēro divu metru distance vienam no otra. Talcinieki aicināti sakopt un labiekārtot apkārtni solo, duo vai ģimenes talkās, tomēr, ja pašvaldības talkas koordinatori sniedz apstiprinājumu, talkot iespējams arī plašākā kompānijā – līdz 25 cilvēkiem, neaizmirstot ieturēt noteikto 2 metru distanci. Pirms dodies talkot – pārliecinies, ka veselības stāvoklis ļauj veikt fiziskus darbus un nav novēroti vīrusa “Covid-19” un citu slimību simptomi.

  • Ievēro roku higiēnas prasības

Pirms un pēc darbu veikšanas ievēro roku higiēnas prasības – rokas jāmazgā kārtīgi – vismaz 20 sekundes siltā, tekošā ūdenī, izmantojot ziepes. Ja nav iespējas nomazgāt rokas, talkošanas laikā izmantojiet roku dezinfekcijas līdzekļus, kuri satur vismaz 60% alkohola. Piedaloties atkritumu vākšanas un labiekārtošanas talkās noteikti izmantojiet cimdus.

  • Izvēlies atbilstošu apģērbu

Dodoties talkot, noteikti jāizvērtē, vai izvēlētais apģērbs ir atbilstošs veicamajiem talkas darbiem. Ja talkas norises vieta ir mežs vai pļava, izvēlies apģērbu, kas nosegs rokas un kājas – garās bikses un kreklu vai jauku ar garām piedurknēm. Galvā jāvelk cepure vai lakats, lai būtu pasargāti no ērcēm un citiem meža kukaiņiem. Meklējot piemērotākos apavus – jāvelk slēgti un augstāki apavi, kas aizsegs jūsu kājas, ejot pa meža brikšņiem.

  • Atkritumu savākšana un šķirošana

Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad talkotāji aicināti šķirot atkritumus. Vēršoties pie pašvaldību koordinatoriem iespējams saņemt zilas un baltas krāsas atkritumu šķirošanas maisus. Zilās krāsas maisi paredzēti plastmasas atkritumiem, savukārt baltie – pārējiem. Ja talkas laikā neziniet, kur atstāt savāktos atkritumus, jāsazinās ar attiecīgās pašvaldības Lielās Talkas koordinatoru, kas sniegs informāciju par to, kur atrodas tuvākais atkritumu savākšanas punkts.

Ja talkas laikā atrodi lielgabarīta atkritumus (mēbeles, matrači, būvgruži) vai bīstamos atkritumus (baterijas, elektro-iekārtas, medicīnas atkritumi) kontaktējieties ar savas pašvaldības koordinatoru par tālāku rīcību. Ja, talkojot dabā vai pilsētas teritorijā, uzej mirušu dzīvnieku – neaiztiec to, bet arī ziņo attiecīgajai pašvaldībai. Lielās Talkas pašvaldību koordinatoru saraksts. Savukārt, ja ieraugi vairāk nekā divus ievainotus vai bojā gājušus dzīvniekus, ziņo operatīvajam dienestam pa tālruni 112.

Gadījumos, kad tiek atrasti nezināmas izcelsmes vai dzīvībai bīstami atkritumi, sprāgstvielas nekavējoties jāziņo operatīvajam dienestam, zvanot uz 112. Situācijā, kad šaubies par atrasto atkritumu stāvokli, nekādā gadījumā nevajag tiem tuvoties vai tos aiztikt. Sazinoties ar drošības instancēm, tās informēs par to, kā konkrētajā situācijā rīkoties.

Lielās Talkas dalībnieki aicināti līdz svētdienai iesūtīt fotoattēlus no savas talkošanas vietas, kur tā redzama pirms un pēc talkas darbiem. Attēlus aicināts iesūtīt uz e-pastu: talkas@talkas.lv. Čaklākajiem talkotājiem organizatori sagatavojuši pārsteiguma balvas no sadarbības partneriem.

Uz tikšanos sestdien! “Sakop savu sētu – Tava sēta Latvija!”

Papildu informācija:

Jana Kralliša
sabiedrisko attiecību konsultante
mob.+371 26462844
e-pasts: jana.krallisa@onecom-latvia.com