7. maijā Preiļos norisinājās pavasarīga rosība projekta “Darbīgās kopienas” ietvaros – Preiļu novada Labklājības pārvaldes Dienas aprūpes centra apmeklētāju grupas pilngadīgām personām ar garīgā rakstura traucējumiem stādītie pavasara zaļumi aizceļoja pie Krīzes centra un pakalpojumu centra „Līči” klientiem lietošanai uzturā, savukārt, ar rūpēm audzētie ziedu stādiņi tika pārstādīti iestādes teritorijā, krāšņojot iekopto puķu dobi un priecējot garām gājējus.

Garšaugu, ziedu, tomātu un čili piparu audzēšana ir šī gada pirmā aktivitāte projekta „Darbīgās kopienas” īstenošanas laikā. Atgādināsim, ka Preiļu un tuvāko novadu iedzīvotāji šī gada 22. janvārī novada Kopienas resursa centra atvēršanas svētkos izveidoja māla puķu podiņus, kuri pēc to apdedzināšanas keramikas ceplī nonāca Dienas aprūpes centra apmeklētāju gādībā ar mērķi pielietot tos praktiskajā darbnīcā – pavasara zaļumu stādīšanā.

Projekta koordinatore Anita Džeriņa pastāstīja, ka Latvijā izsludinātā ārkārtas situācija ieviesa neplānotas izmaiņas, un 30. aprīlī paredzētā talka, kurā Dienas aprūpes un Krīzes centra dalībnieki un iestāžu pārstāvji kopīgi būtu iesaistījušies garšaugu nodošanā un ziediņu izstādīšanas talkā puķu dobē, izpalika. Plānotā aktivitāte tika pakārtota valstī noteiktajam režīmam, un ar Labklājības pārvaldes darbinieku palīdzību zaļumi ir nonākuši galamērķī. Mini talkas laikā radās jauna ideja – projekta ietvaros iegādāties arī siltumnīcu, kurā izstādīt ražīgi padevušos tomātu stādus.

Dienas aprūpes centra vadītāja Liene Gžibovska atzīst, ka ir priecīgi par iespēju iesaistīties projektā. Neskatoties uz to, ka ik gadu centra apmeklētāji audzē zaļumus savām vajadzībām, šoreiz ieguldītais darbs ir rezultējies ar lielāku pievienoto vērtību – Dienas aprūpes centra grupa ir veiksmīgi nostiprinājuši savas dārzkopju prasmes un devuši labumu arī kādai citai sabiedrības daļai.

„Ar mērķi stiprināt vietējo kopienu un uzlabot sabiedrības dzīves telpu, šogad projektā paredzētas vēl trīs aktivitātes. Nākamā aktivitāte norisināsies vasaras pilnbriedā, kur Salas pamatskolā dažādām etniskajām grupām tiks atspoguļota latviskā kultūra, Tēvu dienas ietvaros pirmsskolas izglītības iestādes „Pasaciņa” izglītojamie kopā ar tēviem piedalīsies keramikas darbnīcās un izgatavos koka kastes zaļajiem stādiņiem, savukārt, sagaidot Ziemassvētku laiku, Kopienas resursa centrā notiks pasākums, kura gaitā klātesošie izgatavos dažādus rotājumus eglītēm,” vēsta A.Džeriņa.

Projekta “Darbīgās kopienas” mērķis ir attīstīt izglītības iestāžu un vietējās sabiedrības sadarbības prasmes un iesaistīšanās iespējas, kā arī sociālās uzņēmējdarbības veicināšanu. Projekts tiek īstenots Latgales reģionā, iesaistot Preiļu, Aglonas un Rēzeknes novadus un Daugavpils pilsētu. Dažādu aktivitāšu īstenošanā reģionā iesaistītas vairāk nekā 40 izglītības iestādes un 1400 dalībnieki – pedagogi, bērni, vecāki, pašvaldību iestāžu, NVO, plašsaziņas līdzekļu u.c. pārstāvji. Projekta ietvaros notiek pedagogu un vietējās kopienas aktīvistu (vecāku, pašvaldību institūciju darbinieki, NVO pārstāvji, brīvprātīgie, mediji u.c.) apmācības un dažādi pasākumi, kā arī tiek veidoti kopienu resursu centri.

Par tuvākajām aktivitātēm Preiļu novada Kopienas resursu centrā iedzīvotāji tiek aicināti interesēties pie projekta koordinatores Anitas Džeriņas.

Projektu īsteno Izglītības iniciatīvu centrs sadarbībā ar British Council pārstāvniecību Latvijā.