Sabiedrībā Kultūrā

Latgaliešu portāls lakuga.lv papildinājis aplikāciju “WhatsApp” un “Telegram” latgalisko uzlīmju klāstu, iekļaujot jaunus ikdienas saziņā lietotus vārdus un frāzes. Digitālās uzlīmes radītas ar mērķi celt latgaliešu valodas prestižu un veicināt tās lietojumu.

2019. gada nogalē “Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv” prezentēja aplikāciju “Latgalian stickers”/ “Latgalīšu uzleimis”, piedāvājot saziņas aplikācijā “WhatsApp” integrēt virkni latgalisku vārdu un frāžu un izmantot tās sūtīšanai sarakstēs ar radiem, draugiem un kolēģiem. Vēlāk uzlīmes tika piedāvātas arī aplikācijas “Telegram” lietotājiem.

Svinot 27. aprīli kā Latgales kongresa dienu, portāls lakuga.lv papildinājis uzlīmju klāstu ar jauniem latgaliešu vārdiem un frāzēm, kā piemēram, “Lai lūbās!”, “Lyudzu!”, “Veseļojīs!”, “#nameiz”, “Troks voi nu Rogovkys?”, “Cīšs apskuovīņs!” u.c. Kopumā aplikācijā pieejamas 42 uzlīmes.

Uzlīmju izveidē portāls lakuga.lv sadarbojās ar dizaineri Inesi Krivmani un programmētāju Jāni Rancānu. To izveidi finansiāli atbalstījis ASV dzīvojošais latgalietis, uzņēmējs un Latvijas goda konsuls Teksasas štatā Pīters Aloizs Ragaušs.

Digitālās uzlīmes radītas latgaliešu valodas prestiža celšanai un lietojuma pieauguma veicināšanai. “Esmu gandarīts un priecīgs, ka uzlīmes ir guvušas atsaucību, un ceru, ka papildinātā versija aplikācijas lietotājiem patiks,” saka P. Aloizs Ragaušs.

Lietotnei “WhatsApp” domātā aplikācija “Latgalian stickers”/ “Latgalīšu uzleimis” bezmaksas pieejama Android operētājsistēmas mobilo ierīču lietotājiem. iPhone lietotājiem pagaidām aplikācija nav pieejama, jo no uzņēmuma “Apple” netika saņemts akcepts tās ieviešanai. Idejas autori šobrīd strādā pie citiem risinājumiem, lai uzlīmes būtu pieejams arī iPhone lietotājiem. Pagaidām iPhone lietotāji “WhatsApp” saņemtās latgaliešu uzlīmes no Android sistēmu lietotājiem var saglabāt kā “Favorīti/Favourite” (jāuzspiež uz uzlīmes un jāseko tālāk norādītajām darbībām) un izmantot sūtīšanai.

Savukārt lietotnes “Telegram” izmantotāji bez ierobežojumiem uzlīmes var lietot gan savos Android, gan iOS tālruņos.

Uzlīmes “WhatsApp” lietotājiem Android tālruņos

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ltg.stickers

https://ej.uz/LatgalianStickers

Uzlīmes “Telegram” lietotājiem Android un iOS tālruņos

Jau esošajiem uzlīmju lietotājiem papildinātā versija būs pieejama, apstiprinot aplikācijas atjauninājumus. “WhatsApp” lietotājiem pēc atjauninājumu veikšanas jāatver uzlīmju aplikācija un jānospiežas “Add to WhatsApp”.

Video ar izveidotajām uzlīmēm:

“Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv” ir pasaulē vienīgais tikai latgaliešu rakstu valodā saturu radošs medijs. Tajā var lasīt par Latgales un latgaliskās kultūras aktualitātēm, intervijas ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kā arī atrast vērtīgus materiālus latgaliešu valodas rakstītprasmes uzlabošanai. Portālu lakuga.lv uztur biedrība “Latgolys Studentu centrs”. Portāla un biedrības darbību šobrīd atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Informāciju sagatavoja:

Vineta Vilcāne
Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv redaktore
info@lakuga.lv
+371 26149207
Instagram.com/voluuda
Facebook.com/lakuga.lv